Giuseppe Nuzzo: Η Νάπολη ετοιμάζεται να ζήσει τα Χριστούγεννα με αγορές, φάτνες και παραδοσιακά πιάτα

92

O αγαπημένος μας φίλος Giuseppe Nuzzo όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος στέλνει στους Αναγνώστες του Kefaloniapress ένα Χριστουγεννιάτικο ρεπορταζ από την πόλη του τη Νάπολη για τα ήθη, έθιμα, τις παραδόσεις αλλά και τη μοντέρνα ζωής αυτής της πανέμορφης Ιταλικής πόλης.

Η Νάπολη ετοιμάζεται να ζήσει τα Χριστούγεννα με αγορές, φάτνες και παραδοσιακά πιάτα

Η Νάπολη και οι Ναπολιτάνοι παραμένουν βαθιά συνδεδεμένοι με αυτήν τη γιορτή, που εξακολουθεί να ερμηνεύεται με έναν «παραδοσιακό» τρόπο. Για τους Ναπολιτάνους, τα Χριστούγεννα είναι σοβαρή υπόθεση!

Στις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις, όπως και σε όλες τις παραδόσεις της Καμπανίας, το ιερό και το κοσμικό αναμειγνύονται με μοναδικό τρόπο. Οι αρχαίες παραδόσεις αντέχουν, ακόμα και στην προσαρμογή τους στις πιο σύγχρονες και λαϊκές τάσεις, ενώ το φαγητό και τα παραδοσιακά πιάτα κυριαρχούν.

Εδώ και μέρες, η πόλη είναι γεμάτη από λαμπερά φώτα, παραδοσιακές φάτνες, πάγκους και στολισμένες βιτρίνες. Μια εορταστική ατμόσφαιρα ζωντανεύει δρόμους, πλατείες και τα διάσημα σοκάκια του ιστορικού κέντρου.

Αρκεί μια βόλτα στο κέντρο της Νάπολης για να νιώσει κανείς το πνεύμα της επερχόμενης γιορτής, είτε ως μια μεγάλη θρησκευτική επέτειο είτε απλώς ως μια «εποχική γιορτή». Καθώς περπατάτε, συναντάτε ιστορία, τοπική παράδοση, ατελείωτο shopping, θρησκευτική ατμόσφαιρα ή γαστρονομικές εμπειρίες που στη Νάπολη είναι η ίδια η ουσία της γιορτής.

Το Ναπολιτάνικο Χριστουγεννιάτικο Έθιμο: Το πρεζέπι ( Φάτνη)

Από τις 8 Δεκεμβρίου, στα σπίτια των Ναπολιτάνων, δίπλα – και συχνά πριν – το χριστουγεννιάτικο δέντρο, δεσπόζει το πρεζέπι (η φάτνη). Παρά την αυξανόμενη κοσμικότητα της κοινωνίας, η φάτνη παραμένει ακλόνητη.

Η ναπολιτάνικη φάτνη δεν περιορίζεται στην αναπαράσταση της Γέννησης του Χριστού, αλλά ενσωματώνει στοιχεία από το τοπίο του 18ου αιώνα στη Νάπολη. Κάθε χαρακτήρας της έχει τον δικό του ρόλο και σημασία στο αφήγημα της φάτνης. Ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα είναι ο «ποιμένας της κατάπληξης», τοποθετημένος κοντά στη σπηλιά του Θείου Βρέφους. Με τα χέρια και το βλέμμα στραμμένα προς τον ουρανό, εκφράζει τη θαυμασμό για την έλευση του Υιού του Θεού, ένα συναίσθημα που κάθε Χριστιανός καλείται να ανανεώνει κάθε χρόνο, μαζί με την πίστη του.

Οι Γεύσεις των Χριστουγέννων: Τα Struffoli

Από τα πολλά παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά της Νάπολης, το πιο χαρακτηριστικό είναι τα struffoli. Πρόκειται για μικρές τηγανητές μπαλίτσες, τραγανές εξωτερικά και μαλακές εσωτερικά, καλυμμένες με ζάχαρη και μέλι και διακοσμημένες με πολύχρωμα καραμελάκια. Τα struffoli είναι αναπόσπαστο κομμάτι των χριστουγεννιάτικων τραπεζιών.

Μπορείτε να τα βρείτε σε όλες τις ζαχαροπλαστείες, αλλά η παράδοση θέλει να παρασκευάζονται στο σπίτι, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, με τη συμμετοχή όλης της οικογένειας.

Για τη συνταγή, μπορείτε να επισκεφθείτε: Η Μυστική Συνταγή των Struffoli από τον Sal De Riso

H μετάφραση της συνταγής:

Συνταγή για Struffoli από τον Sal De Riso

Όπως όλες οι παραδοσιακές συνταγές, έτσι και αυτή μπορεί να έχει παραλλαγές. Ακολουθούν τα μυστικά του διάσημου ζαχαροπλάστη Sal De Riso για τέλεια struffoli: τραγανά εξωτερικά, μαλακά εσωτερικά, και καλά δεμένα με το μέλι.

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 4 αυγά
  • 50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 60 γρ. λευκό κρασί
  • 50 γρ. φρουκτόζη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 500 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι
  • Ξύσμα λεμονιού, πορτοκαλιού και μανταρινιού

Για τη γαρνιτούρα και τη διακόσμηση:

  • 500 γρ. μέλι Millefiori
  • Πολύχρωμα καραμελάκια (diavolini)
  • Ζαχαρωτά φρούτα, όπως κλημεντίνες, πορτοκάλια και κόκκινα κερασάκια

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία της ζύμης:
    • Κοσκινίστε το αλεύρι και σχηματίστε μια “πηγή” στο κέντρο.
    • Στο κέντρο, προσθέστε το κρασί, τη φρουκτόζη, το βούτυρο, τα χτυπημένα αυγά, το αλάτι και το ξύσμα των εσπεριδοειδών.
    • Αναμείξτε πρώτα τα υγρά συστατικά στο κέντρο και στη συνέχεια ενσωματώστε σταδιακά το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και μεταξένια ζύμη.
    • Τυλίξτε τη ζύμη σε διαφανή μεμβράνη και αφήστε τη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για περίπου μία ώρα.
  2. Πλάσιμο και τηγάνισμα:
    • Ανοίξτε τη ζύμη σε λεπτούς κυλίνδρους και τοποθετήστε τους τον έναν δίπλα στον άλλον.
    • Πασπαλίστε τους με αρκετό αλεύρι και κόψτε τους σε μικρά κομμάτια σαν νιόκι.
    • Κοσκινίστε τα κομμάτια για να αφαιρέσετε το περιττό αλεύρι και τηγανίστε τα σε καυτό ελαιόλαδο.
    • Μόλις πάρουν χρυσαφένιο χρώμα, αφαιρέστε τα από το λάδι και αφήστε τα να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί.
  3. Γαρνίρισμα:
    • Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε τα τηγανισμένα struffoli με άφθονο μέλι Millefiori.
    • Ανακατέψτε με ζαχαρωτά φρούτα, όπως κυβάκια από ζαχαρωμένο πορτοκάλι.
    • Διακοσμήστε την επιφάνεια με πολύχρωμα καραμελάκια και μικρά κομμάτια από κλημεντίνες, κερασάκια και φλούδες ζαχαρωμένου πορτοκαλιού.
    • Τοποθετήστε τα σε μια πιατέλα και διακοσμήστε και το περίγραμμα του πιάτου.

Τα struffoli είναι έτοιμα να κλέψουν την παράσταση στο γιορτινό τραπέζι!

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!