Συνάντηση με τον Υφυπουργό Ανθρώπινου Δυναμικού και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Λι Ζονγκ, είχε στις 13 Ιανουαρίου 2025 η αντιπροσωπεία του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο Υπουργείο Ανθρώπινου Δυναμικού και Κοινωνικής Ασφάλισης στο Πεκίνο.
Την επίσκεψη τίμησε με την παρουσία του ο Έλληνας πρέσβης στο Πεκίνο κ. Ευγένιος Καλπύρης, ενώ από κινεζικής πλευράς παρευρέθησαν οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου σε θέματα Διεθνούς Συνεργασίας, Εξωτερικών Υποθέσεων και Διμερών Σχέσεων καθώς και ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Γλώσσας και Πολιτισμού του Πεκίνου κ. Ντουάν Πενγκ, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Σινολογίας κ. Σου Μπάοφενγκ και τον Διευθυντή του Κέντρου Λατινοαμερικανικων Σπουδών. Στη συνάντηση, η οποία κράτησε πάνω απο δύο ώρες και διεξήχθη σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, έγινε ενημέρωση για τις αρμοδιότητες του Υπουργείου και το τεράστιο έργο που επιτελείται σε επίπεδο απασχόλησης του εργατικού δυναμικού, κοινωνικής ασφάλισης, εργασιακών σχέσεων και ανάπτυξης και ανταλλαγής ταλέντων σε συνεργασία με άλλες χώρες. Ο Υφυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του για την σημασία της Ίδρυσης του Ελληνικού Κέντρου Σινολογιας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο καθώς και της συνεργασίας του Ι.Π. με το Πανεπιστήμιο Γλώσσας και Πολιτισμού του Πεκίνου που στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην διατήρηση της επικοινωνίας των δύο πολιτισμών, αλλά και στην εκπαίδευση ειδικών Σινολόγων.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ι.Π. Πρύτανης Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος στην ομιλία του παρουσίασε συνοπτικά τα μεταπτυχιακά προγραμματα σπουδών που θα αρχίσουν να λειτουργούν σύντομα στο Ι.Π. και αναφέρθηκε στις νέες μορφές επαγγελματικής απασχόλησης που μπορούν να υποστηριχθούν από την ανωτέρω συνεργασία: την εκπαίδευση ακαδημαϊκών από την Κίνα που να κατανοούν τον ελληνικό πολιτισμό και Σινολόγων κατανοούν την εκπαίδευση ακαδημαϊκών από την Κίνα και Σινολόγων που να κατανοούν τον ελληνικό και τον κινεζικό πολιτισμό αντίστοιχα και την δημιουργία μιας νέας γενιάς επαγγελματιών στην διαπολιτισμική κατανόηση, η οποία θεραπεύεται πλήρως από τα ανωτέρω προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και η οποία θα φέρει την Ελλάδα και την Δύση πιο κοντά στην Κίνα.
Ο Πρύτανης, στη συνέχεια της ομιλίας του, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Υπουργείο θα συνεισφέρει στην όλη προσπάθεια δημιουργώντας το θεσμικό υπόβαθρο για την δημιουργία Ελλήνων Σινολόγων, τη δυνατότητα υποδοχής στην Κίνα μεταδιδακτορικων ερευνητων, τη δημιουργία συστηματικών μηχανισμών ανταλλαγής φοιτητών και τη συνεργασία σε θέματα δια βίου μάθησης. Τόνισε τέλος ότι το Ελληνικό Κέντρο Σινολογίας, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν στις 30/8/2024, είναι η ενδεδειγμένη πλατφόρμα που μπορεί να στηρίξει όλες αυτές τις προσπάθειες.
Ο Υφυπουργός από την πλευρά του συνεχάρη το Ι.Π. για την σύσταση του Ελληνικού Κέντρου Σινολογίας και δήλωσε ότι θα υποστηρίξει και θα ενισχύσει ουσιαστικά τις προσπάθειες αυτές, ενώ κάλεσε την ελληνική αντιπροσωπεία να λάβει μέρος στην 23η Διεθνή Συνδιάσκεψη για την Ανταλλαγή Ταλέντων την άνοιξη του 2025 στην Σαγκάη.
“Είστε όλοι φίλοι του κινεζικού λαού και είμαστε έτοιμοι για συνεργασία. Ευχόμαστε να συνεχίστε να γράφετε νέες σελίδες συνεργασίας”, είπε τελειώνοντας ο Υφυπουργός.
Μετά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΙΠ στο Υπουργείο Ανθρώπινου Δυναμικού και Κοινωνικής Ασφάλισης, ακολούθησε επίσκεψη στην Ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο, όπου ο Έλληνας πρέσβης κ. Ευγένιος Καλπύρης ενημερώθηκε από τον Πρύτανη καθ. Ανδρέα Φλώρο και τους καθηγητές κκ. Σταύρο Κάτσιο και Στέφανο Βλαχόπουλο για τις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Σινολογίας και την έναρξη των κοινών προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Γλώσσας και Πολιτισμού του Πεκίνου και του Παγκόσμιου Κέντρου Σινολογίας.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Γλώσσας και Πολιτισμού του Πεκινου παρουσίαση των 3 κοινών προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, ενός κοινού προγράμματος δια βίου μάθησης και του πρώτου ελληνικού κοινού προγράμματος διδακτορικών σπουδών σε φοιτητές του πανεπιστημίου, παρουσία του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής Σινολογίας και Κινεζικών Σπουδών, της Σχολής Τεχνών και των Τμηματων Ξενων Γλωσσών και Διδασκαλίας και Έρευνας από τον Πρύτανη του ΙΠ, τους Καθηγητές του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας κκ. Σταύρο Κάτσιο και Στέφανο Βλαχόπουλο και την εκτελεστική διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Σινολογίας κα . Έλενα Αβραμίδου.
Η παρουσίαση έκλεισε με την θερμή ομιλία του Κοσμήτορα της Σχολής Σινολογίας και Κινεζικών Σπουδών και Διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Σινολογιας καθ. Σου Μπάοφενγκ, ο οποίος εξήρε το πάθος των εκπροσώπων του ΙΠ για την ανάπτυξη των διαπολιτισμικών αυτών ανταλλαγών και της συνεργαςίας μεταξύ των δύο πανεπιστημίων και ενθάρρυνε τους φοιτητές να συμμετάσχουν στα κοινά προγράμματα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών και δια βίου μάθησης. “Αν στην Κίνα δεν υπάρχει συζήτηση που να μην περιλαμβάνει μέσα της την λέξη “Ελλάδα”, τότε θα πρέπει να προσθέσετε και την λέξη “Κέρκυρα”, ένα από τα ομορφότερα μέρη στον κόσμο, όπου έχουμε πλέον αγαπητούς φίλους”, είπε ο κ. Σου κλείνοντας την παρουσίαση.