Η λογοτεχνική παραγωγή Κεφαλονιτών και Ιθακησίων 1990-2017
Πρώτη απόπειρα καταγραφής
Ηλίας Α. Τουμασάτος
(Στο πλαίσιο της παρουσίασης του περιοδικού ΚΥΜΟΘΟΗ από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη Αργοστολίου, Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017)
Σκοπός αυτής της πρώτης (και οπωσδήποτε ατελούς) καταγραφής της σύγχρονης λογοτεχνικής παραγωγής της Κεφαλονιάς είναι να αποκρυσταλλωθεί ένας πρώτος χάρτης της τοπικής μας λογοτεχνίας όπως διαμορφώνεται μέσα από την εκδοτική δραστηριότητα. Για να συνταχθεί ο κατάλογος έγινε διεξοδική έρευνα στους καταλόγους των τοπικών βιβλιοθηκών, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Επίσης μελετήθηκαν σε περιορισμένη έκταση τα αρχεία των τοπικών ηλεκτρονικών ΜΜΕ και προσωπικές ιστοσελίδες των τοπικών μας συγγραφέων.
Θα ήταν πολύτιμη και η συμβολή των διαδικτυακών αναγνωστών του κειμένου αυτού για τον εμπλουτισμό του καταλόγου ωσότου οριστικοποιηθεί το προς έντυπη δημοσίευση κείμενο. Εφ’ όσον θεωρείτε ότι υπάρχει κάποια εγγραφή που πρέπει να προστεθεί ή κάποιο σφάλμα που πρέπει να αποκατασταθεί, θα παρακαλούσα να μου αποστείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στο eliastoum@hotmail.com. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.[1]
Τα κριτήρια αυτής της πρώτης καταγραφής είναι τα ακόλουθα:
- Καταγράφονται οι λογοτέχνες των οποίων αυτοτελείς εκδόσεις έργων τους έχουν πραγματοποιηθεί μετά το 1990 και μέχρι σήμερα. Η χρονολογία 1990 επιλέχθηκε «συμβατικά», αφενός γιατί ταυτίζεται με το τέλος του «υπαρκτού» σοσιαλισμού, και το ξεκίνημα μιας «νέας τάξης πραγμάτων», όπου η εικόνα (τηλεόραση, ψηφιακά μέσα) κυριαρχεί έναντι του εντύπου, και στην καθημερινότητα των Ελλήνων εισβάλλει το lifestyle και η επίπλαστη ανάπτυξη. Αυτό θα φέρει πρόσκαιρα μια «έκρηξη» στο χώρο του μυθιστορήματος, η οποία θα διακοπεί βίαια με την οικονομική κρίση στις αρχές της παρούσας δεκαετίας. Η τελευταία, σε συνδυασμό με την κυριαρχία του διαδικτύου θα συρρικνώσει την εκδοτική δραστηριότητα. Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των συγγραφέων αναλαμβάνουν την έκδοση των έργων της ιδίοις αναλώμασιν.
- Τα έργα που έχουν εκδοθεί εντάσσονται στα γραμματειακά είδη της ποίησης, της μυθοπλαστικής πεζογραφίας (διήγημα, νουβέλα, μυθιστόρημα), της σάτιρας και του θεάτρου. Δεν περιλαμβάνονται δοκίμια, λευκώματα, μαρτυρίες, ταξιδιωτικά ή αυτοβιογραφικά βιβλία.
- Οι λογοτέχνες που έχουν καταγραφεί ζουν ή έχουν ζήσει ή κατάγονται από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Για την τελευταία κατηγορία επιπρόσθετο κριτήριο είναι η αναφορά στο έργο τους στον τόπο καταγωγής τους.
Με βάση τα παραπάνω κριτήρια, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τις ακόλουθες γενικές κατηγορίες:
- Λογοτέχνες των προηγούμενων αιώνων που έργα τους συνεχίζουν να εκδίδονται την τελευταία τριακονταετία.
Η κατηγορία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς καταδεικνύει τη διείσδυση των παλαιών μορφών της κεφαλονίτικης λογοτεχνικής παράδοσης στον 21ο αιώνα. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σημαντικές μορφές των προηγούμενων αιώνων απουσιάζουν από τη σημερινή εκδοτική παραγωγή, όπως ο Ιούλιος Τυπάλδος, ο Μικέλης Άβλιχος, ο Γεώργιος Μολφέτας, ο Παναγιώτης Βεργωτής, πράγμα που δείχνει την αναγκαιότητα να επαναπροσεγγίσουμε το έργο τους.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδω (κλικ)