Σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει το φαγητό που πετιέται στα σκουπίδια από τα εστιατόρια – η αξία του οποίου μόνο στην Ιταλία υπολογιζόταν τότε στα 8,7 δις ευρώ- ο τριάστερος chef που το 2016 ανακηρύχτηκε ο καλύτερος του κόσμου αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα υπολείμματα των υλικών και των προϊόντων της Expo που έγινε στο Μιλάνο εκείνη την χρονιά για να ταϊσει τους άστεγους και τους φτωχούς της πόλης.

Για να κάνει το μήνυμα και την πρωτοβουλία του να ακουστούν όσο πιο δυνατά και να φτάσουν όσο πιο μακριά γινόταν, και με την βοήθεια της εκκλησίας που παραχώρησε για τον σκοπό το Theatro Greco – ένα εγκαταλελειμμένο θέατρο του 1930- και του Don Gulianno – του ιερέα της πιο φτωχής περιοχής της πόλης- δημιούργησε το Refettorio Ambrosiano, , ένα συσσίτιο απόρων διαφορετικό από όλα τα άλλα, που έμελλε να γίνει η αρχή μιας οργάνωσης που φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η τροφή και τα προϊόντα σε όλον τον κόσμο.

Μετά από έξι μήνες ανακαίνισης από ταλαντούχους Ιταλούς καλλιτέχνες που εργάστηκαν αφιλοκερδώς για το project ο χώρος άλλαξε πρόσωπο και στήθηκε ένα «εστιατόριο» που μπορεί να φιλοξενήσει 97 άτομα και στο οποίο στην διάρκεια των 5 μηνών της Expo του 2015 60 από τους διασημότερους και καλύτερους chef του κόσμου, ανάμεσα τους οι Mario Batali, Alain Ducasse, Gastón Acurio, René Redzepi, Alex Atala, Joan Roca, Virgilio Martínez και Daniel Humm, δέχτηκαν την πρόσκληση του Bottura και μαγείρεψαν ο καθένας με την σειρά του για τους άστεγους χρησιμοποιώντας πάνω από 15 τόνους προϊόντων που προορίζονταν για πέταμα, από μπαγιάτικο ψωμί μέχρι φλούδες από πατάτες.

Μετά το τέλος της Expo το Refettorio συνεχίζει κανονικά την λειτουργία του ενώ η ιστορία του έγινε ένα καταπληκτικό ντοκυμαντέρ στο Netflix με τίτλο Theater of Life  που το είδα προχτές και πραγματικά, με συγκλόνισε. Όχι μόνο γιατί με έκανε να σκεφτώ πόσο πολύ πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο ψωνίζουμε για τις κουζίνες των σπιτιών μας, το πως διαχειριζόμαστε τα υλικά, και το πόσα πολλά πράγματα μπορούμε να κάνουμε με αυτά που μέχρι χτες θα πετούσαμε, αλλά και γιατί συνειδητοποίησα πόσο μεγάλο καλό και πόσες λύσεις θα έδινε μια ανάλογη πρωτοβουλία εστιατόρων και chefs στην Ελλάδα του 2017 με τους χιλιάδες μετανάστες και αστέγους.

Στο μεταξύ, ο Massimo Bottura  μαζί με την γυναίκα του Lara Gilmore δημιούργησαν την οργάνωση Food for Soul  μέσα από την οποία στηρίζουν το κίνημα του sustainable food και έχουν ήδη στήσει το Referttorio Felix στο Λονδίνο  στο πλαίσιο του London Food Month στο οποίο μαγείρεψαν για έναν μήνα πάνω από 30 διάσημοι Βρετανοί chefs μεταξύ των οποίων οι Jason Atherton, Michel Roux Jr., Monica Galetti, Nuno Mendes, και το οποίο επίσης συνέχισε την λειτουργία του με 3 resident chefs, το  Refettorio Gastromotiva στο Rio de Janeiro στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 το οποίο επίσης συνεχίζει την λειτουργία του, τα Social Tables Ghirlandina – Modena  και τα Social Tables Antoniano – Bologna που είναι self service καντίνες για τους φτωχούς της πόλης, ενώ εξέδωσε και το βιβλίο Bread is Gold που περιλαμβάνει 150 συνταγές από τους διάσημους chefs που συνεργάστηκαν στο project με απλά και καθημερινά υλικά, όπως και ιδέες και τρόπους εξοικονόμησης και αξιοποίησης προϊόντων έτσι ώστε να μειωθεί δραστικά η σπατάλη των πόρων. Τα έσοδα του βιβλίου πάνε όλα για την υποστήριξη των projects του Food for Soul.  Μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλοι την ιδέα του…

Υ. Γ. To FnL εμπνευσμένο από αυτή την υπέροχη ιστορία, αποφάσισε να συστρατευτεί με τον Massimo Bottura, το Food for Soul και την διεθνή τάση ενάντια στο food waste και να ενώσει τους  Έλληνες chefs σε μια κοινή προσπάθεια για την καταπολέμηση της σπατάλης των τροφίμων και των υλικών, την ενημέρωση του κόσμου και την ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη, μέσα από το  prοject FnL for.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις