Τη μνήμη μίας εμβληματικής φυσιογνωμίας, που έμελλε να γίνει η πρώτη Ελληνίδα γιατρός το έτος 1893, και η οποία έγινε καθηγήτρια στο Κάιρο, ιδρύοντας το πρώτο ελληνικό φιλολογικό σαλόνι στην Αλεξάνδρεια, προσφέροντας τις ιατρικές της υπηρεσίες στη χώρα του Νείλου, και τέλος αφήνοντας την αριστοκρατική έπαυλή της όταν πέθανε το 1954 για να στεγαστεί ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξάνδρειας, τίμησε ο ιστορικός Σύλλογος και όλη η παροικία, με το ετήσιο μνημόσυνο που ετέλεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος.
Πρόκειται για την Αγγελική Παναγιωτάτου, που η σημερινή γενιά των Αλεξανδρινών Αιγυπτιωτών δεν την γνώρισαν. Έχουν όμως δει και θαυμάζουν την απαράμιλλη δωρεά της, ένα υπέροχο αρχοντικό σε μία από τις κεντρικές περιοχές της παραθαλάσσιας αιγυπτιακής πόλης του Μ. Αλεξάνδρου, που έμεινε σαν παρακαταθήκη δική της στις επόμενες γενιές, με το όνομά της να φιγουράρει πλέον στο πάνθεον των μεγάλων Ευεργετών του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.
Αυτήν την προσφορά της Αγγελικής Παναγιωτάτου που διετέλεσε Πρόεδρος του εν λόγω παροικιακού επιστημονικού σωματείου εξύμνησε με θερμά λόγια σήμερα το πρωί στον πατριαρχικό ναό του Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄, συγχαίροντας την νυν Πρόεδρο κα Λιλίκα Θλιβίτου και όλο το ΔΣ του Συλλόγου για την πρωτοβουλία τους αυτή, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη, του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδου Κασιμάτη.
Ακόμη πιο συγκινητική όμως ήταν η στιγμή, όταν οι προξενικές και παροικιακές αρχές πήγαν στο Ελληνικό Νεκροταφείο της Αλεξάνδρειας και εναπόθεσαν ένα σεμνό στεφάνι εκεί όπου βρίσκεται η τελευταία της κατοικία, με το μνήμα της να κοσμεί μία νέα γυναίκα, όπως νεανικές και πρωτοποριακές ήταν πάντα οι ιδέες της Αγγελικής Παναγιωτάτου, που έμελλε από Κεφαλονίτισσα να προσφέρει τελικά τις υπηρεσίες της στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό και εδώ και 60 και πλέον χρόνια να την αγκαλιάζει η γη της Χώρας του Νείλου, που τήν τίμησε και εκείνη την αγάπησε…