Κερδισμένη κατά δύο μέλη του Κογκρέσου αναδεικνύεται στις χθεσινές ενδιάμεσες εκλογές η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, που σημείωσε επιπρόσθετα κέρδη και σε τοπικό επίπεδο.
Επανεξελέγησαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και οι τέσσερεις Ελληνοαμερικανοί βουλευτές: Κώστας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικάνος από τη Φλόριδα με ποσοστό 58%), Τσάρλι Κριστ (Δημοκρατικός της Φλόριδας με 58%), Τζον Σαρμπάνης (Δημοκρατικός του Μέριλαντ με 67%) και Ντίνα Τάιτους (Δημοκρατική της Νεβάδα με 67%).
Όπως έγραφαν τα ΜΜΕ του Νιου Χαμσάιρ, πριν ακόμη ανοίξουν οι κάλπες, στην 1η περιφέρεια θα γραφόταν ιστορία ούτως ή άλλως, εκλέγοντας είτε τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο υποψήφιο, ή τον πρώτο αφροαμερικανό. Νικητής τελικά, ήταν ο πρωτοεμφανιζόμενος στην πολιτική Ελληνοαμερικανός συνιδιοκτήτης εστιατορίου, Κρις Πάππας με 53,55%.
Επίσης, επικράτησε με 56% στην 6η Περιφέρεια της Φλόριδας ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος με ελληνικές ρίζες Μάικλ Βαλτζ (Michael Waltz). Αντίθετα απέτυχε να εισέλθει στη Γερουσία η ρεπουμπλικανή Λία Παπαχρήστου – Βούκμιρ (Leah Vukmir) στην πολιτεία Ουισκόνσιν, λαμβάνοντας 44,5%..
Μόλις 14% έλαβε ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος βουλευτής Αντώνης Πάππας στην περιφέρεια του Κουίνς, απέναντι στο νέο αστέρι της αριστεράς του Δημοκρατικού Κόμματος Αλεσάντρια Οκάζιο – Κορτέζ.
Επανεξελέγη ο φιλέλληνας γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ
Παρά τα 38 εκατομμύρια για αρνητική προεκλογική καμπάνια που έριξε ο δισεκατομμυριούχος ρεπουμπλικάνος Ρόμπερτ Χάγκιν, ο φιλέλληνας γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ επανεξελέγη με 53,5%.
Ηττήθηκε στο Στάτεν Άιλαντ – Μπρούκλιν ο υποστηριζόμενος από ομογενείς ρεπουμπλικάνος βουλευτής Νταν Ντόνοβαν.
Σε τοπικό επίπεδο, η πολιτειακή γερουσία της Νέας Υόρκης θα έχει πλέον τρεις Ελληνοαμερικανούς, ενώ μεγάλη πλειοψηφία έχουν κατακτήσει οι Δημοκρατικοί. Μετά το Μιχάλη Γιάνναρη, εξελέγησαν στην πολιτειακή Γερουσία o Άντριου Γουνάρδης στο Μπέι Ριτζ του Μπρούκλιν, κι ο Τζέιμς Σκουφής στην 39η περιφέρεια. Επανεξελέγησαν ακόμη, η δημοκρατική Αραβέλα Σιμωτά (*) στην Αστόρια κι η ρεπουμπλικανή Νικόλ Μαλλιωτάκη στο Μπρούκλιν.
(*) Η Αραβέλα Σιμωτά είναι Κεφαλονίτισσα με καταγωγή από το Πόρο, επισκέπτεται τακτικά το νησί μας και δεν χάνει ευκαιρία να το διαφημίζει την Αμερική.
Η νεαρή και όμορφη Αραβέλλα Σμωτά είναι η πρώτη Ελληνοαμερικανίδα που έχει εκλεγεί σε πολιτική θέση στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στην 36η περιφέρεια. Πήγε στην Αμερική με τους γονείς της σε ηλικία έξι ετών αφήνοντας πίσω την πατρίδα της Κεφαλονιά. Μεγάλωσε σε μια κοινότητα όπου το ελληνικό στοιχείο υπήρχε διάχυτο. Η ίδια δεν χάνει ευκαιρία να μιλήσει για την ελληνική της καταγωγή και την πατρίδα της αλλά και να εξυμνήσει την ελληνική φιλοξενία.
Ως πρώτυπο έχει τους γονείς της, οι οποίοι εργάστηκαν σκληρά στη ζωή της και της εμάθαν να κάνει το ίδιο, βοηθώντας την να φτάσει εκεί όπου είναι σήμερα. Φοίτησε σε δημόσιο σχολείο της Ν. Υόρκης και σπούδασε Οικονομικά και Φιλοσοφία στο Fordham University στο Lincoln Center. Ο τομέας όμως της Πολιτικής και της Νομικής της κέντρισε το ενδιαφέρον. Την ενθούσιασε το γεγονός ότι θα μπορούσε να κερδίσει μια θέση από όπου θα είχει τη δυνατότητα να βοηθάει τους συνανθρώπους της. Σε ό,τι αφορά τη δουλειά της τονίζει ότι ο προγραμματισμός και η πειθαρχία την βοηθούν να ανατποκριθεί στις μεγάλες απαιτήσεις. Ένιωσε μεγάλη χαρά, όταν εξελέγη στη θέση αυτή για αυτό και στόχος είναι να δουλεύουν όλα αρμονικά, ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα όλοι όσοι ζουν στην Αστόρια.
Η κα Σιμωτά συμβουλεύει όσους Ελληνοαμερικανούς θέλουν να ασχοληθούν με τη Νομική και την Πολιτική να σκεφτούν πολύ σοβαρά πριν πάρουν τη μεγάλη απόφαση, γιατί στο μέλλον θα πρέπει να εργαστούν σκληρά και να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Στον ελεύθερο της χρόνο η επιτυχημένη Ελληνοαμερικανίδα ασχολείται με τον αθλητισμό. Συνεργάζεται στενά με το Hellenic Times Scholarship Fund. Πολύ συχνά μιλάει για την ενεργό δράση και την παρουσία την ελληνικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη και προτρέπει όλους τους Έλληνες του εξωτερικού να εργάζονται σκληρά, να προσπαθούν και να διαπρέπουν ώστε να αποδείξουν πόσο ισχυρή είναι η Ελλάδα και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο.