Οταν ο Βασίλης Ρουχωτάς πρωτοστάτησε στο θεσμό του διεθνούς χειμερινού διάπλου των Θεοφανείων στο Ληξούρι

535

Αντιγράφουμε απο https://leandrosswim.wordpress.com/το σημερινό αφιέρωμα για τα Θεοφάνεια και την συμβολή του τ. δημάρχου Παλικής Βασίλη Ρουχωτά στη καθιέρωση του διεθνούς κολυμβητικού διάπλου “Μέντωρ” στο λιμάνι του Ληξουρίου.  Διαβάστε το αφιέρωμα:

ΚΑΘΕ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ-(6/1) ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΚΟΛΥΜΠΟΥΣΑΝ στον χειμερινό διάπλου »ΜΕΝΤΩΡ» 2004-2011 στο Ληξούρι. (Από το τότε Ελληνικό winter swimming στο σημερινό ice swimming) . ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον πρώτο διεθνή(δύσκολο μέσα στο καταχείμωνο, αλλά πανέμορφο) κολυμβητικό OWS χειμερινό αγώνα 5,5 Κm που διοργανώθηκε στην Ελλάδα.

AΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ συμβολικά στον Βασίλη Ρουχωτά τ.Δήμαρχο Ληξουρίου, πρωτεργάτη του θεσμού του πρώτου στην Ελλάδα χειμερινού διεθνή κολυμβητικού διάπλου »ΜΕΝΤΩΡ». Είναι εκλεγμένο άξιο στέλεχος  του συλλόγου μας »ΛΕΑΝΔΡΟΣ»,  άοκνος και αγαπητός από όλους. Απτή ποιοτική απόδειξη είναι ότι ο αγώνας  »ΜΕΝΤΩΡ» ,που πρώτος αυτός  διοργάνωσε,βραβεύτηκε το 2005. 

Θέλει όραμα και μεγάλη δόση Κεφαλλονίτικης »τρέλας», για να είσαι Δήμαρχος Ληξουρίου το 2004 και να αποφασίζεις  να διοργανώσεις μαζί με τους άξιους συνεργάτες σου, ανήμερα των Φώτων (6 Γενάρη 2004) τον πρώτο »ΜΕΝΤΩΡΑ», τον πρώτο (δύσκολο αλλά πανέμορφο) διεθνή χειμερινό κολυμβητικό OWS αγώνα 5,5 Κm, που έγινε για 5 χρονιές πετυχημένος θεσμός στην Ελλάδα. Δηλαδή να στέλνεις κάθε (6/1) των Φώτων   20 μαραθώνιους κολυμβητές να παλέψουν για περίπου 2 ώρες μέσα στην παγωμένη Γεναριάτικη θάλασσα, πότε με τα κύματα, πότε  με τον άνεμο, πότε με χαλάζι και πότε με όλα μαζί και να κολυμπήσουν μόνο με το μαγιό τους Ληξούρι-Αργοστόλι μετ’επιστροφής !!!!  Ένα καίκι για κάθε κολυμβητή-κολυμβήτρια, συν ΟΛΑ τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας . Μετά τον τερματισμό κάποιοι γενναίοι βουτούσαν και για να πιάσουν τον σταυρό των Θεοφανίων και οι φιλόξενοι Ληξουριώτες να δείχνουν παντού και με κάθε τρόπο την αγάπη τους προς όλους τους κολυμβητές.

Έτσι ξεκίνησε  το  2003 την ιστορία αυτή ο τ.Δήμαρχος Ληξουρίου συνάδελφος Βασίλης Ρουχωτάς, διαρκώς εκλεγόμενο μέλος της ελεγκτικής επιτροπής του συλλόγου μας.

Έτσι ταξίδεψε  ο »ΜΕΝΤΩΡΑΣ»  ως το 2011, πάντα με την αρωγή του συλλόγου μας »ΛΕΑΝΔΡΟΣ» και από το 2007  μαζί με την νέα δημοτική αρχή, με δήμαρχο την Νόπη Αλεξανδροπούλου Χαριτάτου.

 

Εκκίνηση του διάπλου από το λιμάνι Ληξουρίου.

Στροφή στον φάρο του Αργοστολίου.

Βεγγαλικά στον τερματισμό, πάλι στο λιμάνι του Ληξουρίου.

Στο νοσοκομείο Ληξουρίου έγινε η ανάνηψη όσων κολυμβητών εγκατέλειψαν με συμπτώματα υποθερμίας.

  • Δημοσιεύσεις  του τ.προέδρου ΠΣΑΤ  και πατριάρχη της αθλητικής δημοσιογραφίας Πέτρου Λινάρδου  στο περιοδικό »ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΣ».

(2005)Gabriel Chailou ,επί σειρά ετών παγκόσμιος πρωταθλητής από Αργεντινή , ο ταχύτερος όλων των διοργανώσεων του ‘ΜΕΝΤΩΡΑ»,1 ώρα 9 λεπτά 20 δεύτερα. (Θυμάμαι το δέος που μου προκάλεσε, όταν έτυχε to 1996 και προπονηθήκαμε στην ίδια διαδρομή σε πισίνα της Αργεντινής, πριν τον φημισμένο αγώνα OWS 60 Κm  στον ποταμό Parana στην πόλη Rosario).

2004. Νικητής ο Attila Manyoki από την Ουγγαρία.   Βράβευση από  τον Δήμαρχο Ληξουρίου.

2006. Ο νικητής Jay Benner (USA-ομοσπονδιακός προπονητής OWS, καθιστός κάτω αριστερά). ‘Αρης Ιωαννίδης (όρθιος άνω αριστερά, ταχύτερος όλων των Ελλήνων, 1:20:55)

https://leandrosswim.wordpress.com/αρησ-ιωαννιδησ/

2007(εαρινός). Ο Σκοπιανός νικητής Tomi Stefanovski. Στο κέντρο η ταχύτερη όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων Εύα Μπιλίρη  1:14:43, τότε 16 ετών.

ΜΕΝΤΩΡ 2011.

Η απονομή (2011) στους τελευταίους τυχερούς κολυμβητές με νικητή τον εικονιζόμενο κατωτέρω τεράστιο Γερμανό κάτοχο 9 παγκόσμιων ρεκόρ και πρωταθλητή του ice swimming Christof Wandratsch (βραβείο IMSHOF 2004).

Διαχρονικά  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ :

  • O ποιοτικά άριστος θεσμός του »ΜΕΝΤΩΡΑ» των 5,5 Κm winter swimming, μαζί με τον αντίστοιχο θεσμό »ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ» του 1 Κm που διαρκεί από το 2004 ως σήμερα, δημιούργησαν στέρεες βάσεις και κίνητρο προόδου.
  • Δεν μείναμε  κολλημένοι στον τραγικό θάνατο του θρυλικού 4 φορές δαμαστή της Μάγχης Ιάσωνα Ζηργάνου, που το 1959 πέθανε από καρδιά, ενώ κολυμπούσε επί 17 ώρες το κρύο στενό Σκωτία-Ιρλανδία. Είναι ο μοναδικός Έλληνας  που, έστω και μετά θάνατον, βραβεύτηκε (1971)  από τον IMSHOF (International Marathon Swimming Hall Of Fame) στις ΗΠΑ.
  • Όλοι οι νεώτεροι (1998-2013) Έλληνες δαμαστές της Μάγχης και όχι μόνο , βάλαμε σαν προαπαιτούμενο της προπόνησής μας την πολύωρη χειμερινή κολύμβηση σε θάλασσα. Ο υπογράφων  κολύμπησε σε πισίνα με νερό θερμοκρασίας  4 βαθμούς Κελσίου επί 1 ώρα.
  • Οι Θεσσαλονικείς  »Μαγχητές», δηλαδή οι νικητές της Μάγχης ‘Αρης Πολύζος (αριστερά)  και Γιώργος Μαθάς (προπονητής του »ΛΕΑΝΔΡΟΣ»-κέντρο)  το 2015 πήραν μετάλλια στο πανευρωπαικό πρωτάθλημα  50-100 μ ice swimming στην Σλοβενία.
  • Αξίζει να μνημονεύσουμε  την πολύωρη περσινή προσπάθεια  που έκανε ο

Χάρης Θεοδόσης (παρολίγο επιτυχημένη) να περάσει κολυμπώντας το στενό Σκωτία -Ιρλανδία. Άξιος που δεν έπαθε υποθερμία.Του αξίζει επίσης έπαινος, επειδή λίγες μέρες αργότερα έγινε ο πρώτος Ελληνας που κολύμπησε 1 Κm  σε διεθνή αγώνα ice swimming  στην Ιρλανδία σε χρόνο 17 min 54 sec (θερμοκρασία νερού 3.7 βαθμοί C)

  • Διδακτικό το περσινό παράδειγμα  με εγκατάλειψη λόγω υποθερμίας και διακομιδή  του κολυμβητή  με ελικόπτερο στο νοσοκομείο. Πρόκειται για τον  γνωστό μας από τις  5 συμμετοχές του στον  »ΜΕΝΤΩΡΑ» πολύπειρο και με πολλές περγαμηνές (Μάγχη,βραβείο IMHOF  (φωτο)2016, ταχύτερος όλων στον διάπλου στενού Τσουγκαρού Ιαπωνίας κλπ).  Ούγγρος μεν αλλά αθλητής του Ολυμπιακού και του Νίκου Γέμελου.  ΟAttila Manyoki εικονίζεται νοσηλευόμενος από υποθερμία  που έπαθε καθώς  κολυμπούσε πέρσι στο επικίνδυνα  κρύο  στενό Σκωτία-Ιρλανδία.
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι για όλους τους παραπάνω που διακρίθηκαν στον διάπλου του »ΜΕΝΤΩΡΑ», ισχύει  ότι  αυτό  επέδρασε πολύ θετικά στην μετέπειτα κολυμβητική τους καριέρα. ΠΟΣΟ μας λείπεις »ΜΕΝΤΩΡΑ». 
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις