Στη Πρώτη Σερρών και στην Οικία του Κωνσταντίνου Καραμανλή βρέθηκε ομάδα Κεφαλονιτών λίγο μετά τις δημοτικές εκλογές και λίγο πριν τις βουλευτικές. Ανάμεσά τους διακρίνουμε την Αμαλία Μοσχονά (Γαλάζια Προεδρίνα) , τον Μάκη Παγουλάτο (Φουντωτό) την Ελευθερία Τζάκη.
Στην οικία Καραμανλή μάλιστα η οποία λειτουργεί και ως Μουσείο , συναντήθηκαν και φωτογραφήθηκαν με τον γιο του Αχιλλέα Καραμανλή και ανιψιό του Κωνσταντίνου.. Μετά από αυτή την επίσκεψη φορτσάτοι και ανανεωμένοι θα επιστρέψουν στο νησί για να δώσουν τη μάχη της έδρας!
Αυτός ειναι ο λόγος που χάθηκαν απο την αγορά του Αργοστολιού Γαλάζια προεδρίνα και Φουντωτός. . Ουδεμία ανησυχία. Χαίρουν άκρας υγείας!
Η οικία Καραμανλή
Το σπίτι που γεννήθηκε και αποτελούσε το αγαπημένο του καταφύγιο
Σε ένα δωμάτιο αυτού του σπιτιού (το ίδιο), γεννήθηκαν κάποτε και τα οκτώ παιδιά του Γεωργίου και της Φωτεινής Καραμανλή.
Πρώτος γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος, στις 8 Μαρτίου 1907 στο Κιούπκιοϊ, σήμερα Πρώτη, μια κωμόπολη κοντά στις Σέρρες, που τότε ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Αυτό το παιδί, που σαν πρωτότοκος είχε μόνο εκείνος το «προνόμιο» του μεγαλύτερου, δικού του δωματίου και τραπέζι για τα βιβλία του…» έμελλε αργότερα να γίνει ένας από τους κορυφαίους Ελληνες πολιτικούς, με καθοριστική συμβολή στον οικονομικό και πολιτικό εκσυγχρονισμό της χώρας.
Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος διετέλεσε τέσσερις φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας και δύο φορές Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Το Life-Events.gr επισκέφθηκε το πατρικό σπίτι του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το σπίτι που γεννήθηκε, έκανε τα πρώτα του βήματα, πέρασε τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια καθώς ξεκίνησε και τη ζωή του σαν νεαρός δικηγόρος. Το σπίτι που αποτελούσε το αγαπημένο του καταφύγιο και τόπο συνάντησης για όλη την οικογένεια.
Χτίστηκε το 1905 και δύο χρόνια αργότερα ήρθε στη ζωή ο Κωνσταντίνος. Ως ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας, όπως αναφέραμε και παραπάνω, είχε δικό του δωμάτιο με γραφείο για τα βιβλία του, ενώ για τα υπόλοιπα παιδιά υπήρχε ένα δωμάτιο για τα κορίτσια και ένα για τα αγόρια.
Το σπίτι είναι ένα λιτό και κομψό διώροφο κτίσμα με αυστηρές γραμμές. Στο εσωτερικό του, που είχε ανακαινιστεί πριν αρκετά χρόνια, στο μεγάλο σαλόνι υπάρχει ένα μεγάλο πορτρέτο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, οικογενειακές φωτογραφίες, μικρότερα πορτρέτα, κειμήλια και πολλά φωτογραφικά άλμπουμ γεμάτα από τη ζωή και την πολιτική σταδιοδρομία του. Δίπλα από τη σκάλα που οδηγεί στον πάνω όροφο, υπάρχει ακόμη και σήμερα ένα πηγάδι. Μάλιστα από εκεί προμηθευόταν αρκετοί κάτοικοι του χωριού νερό, όταν δεν είχαν.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το 1941 η οικογένεια εγκατέλειψε το σπίτι για να εγκατασταθεί στην Αθήνα και αν και ποτέ δεν επέστρεψαν εκεί, αυτό έμεινε στη δικαιοδοσία τους ως το 1951 που πουλήθηκε. Αργότερα αγοράστηκε από τα νεότερα αδέρφια του Καραμανλή στο όνομά του. Από τότε κάθε καλοκαίρι μαζευόταν και πάλι ολόκληρη η οικογένεια.
Σήμερα, ένα κομμάτι του λειτουργεί ως μουσειακός χώρος και δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών (είσοδος ελεύθερη) ενώ το υπόλοιπο ως κατοικία.
Από το ιστορικό αυτό σπίτι της οικογένειας Καραμανλή βγήκε γαμπρός και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, το 1998 όταν παντρεύτηκε τη Νατάσα Παζαΐτη, συνοδευόμενος από την οικογένειά του. Ο γάμος έγινε στην κεντρική εκκλησία της Πρώτης, την Αγία Παρασκευή και το γλέντι στην πλατεία.
Στην κεντρική πλατεία του χωριού, που φέρει και το όνομά του, ορθώνεται το άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, έργο του Πραξιτέλη Tζανουλίνου, Tήνιου γλύπτη, χορηγία Aχιλλέα Γ. Kαραμανλή. Στην μπρούντζινη επιγραφή η υπογραφή του, αυτή που έβαλε την Ελλάδα στην Eνωμένη Eυρώπη. Πάνω στην πλάκα το μήνυμά του: «Πιστεύω ότι η Eλλάς δύναται να αλλάξει μορφή και ο λαός της μοίρα» (Θεσσαλονίκη, Φεβρουάριος 1956).