O Marco Grieco διάσημος Ιταλός  συνθέτης, συγγραφέας, σκηνοθέτης,  τραγουδιστής, πολυ-οργανοπαίκτης και videomaker βρίσκεται στην Κεφαλονιά.

Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε. Από το 1991 έρχεται κάθε χρόνια στην Κεφαλονιά με μόνο δυο απουσίες . Είναι πολύ συγκινητικό που ο Marco Grieco ήρθε στο νησί μας και το καλοκαίρι του κορονοϊού.

Οταν του στείλαμε μήνυμα με ευχαριστίες για την επίσκεψή του, απάντησε :

A maggior ragione bisognava venire quest’anno per essere vicini e solidali con i nostri fratelli greci di Cefalonia. ( O κυριότερος λόγος που ήρθαμε αυτό το καλοκαίρι είναι η αλληλεγγύη μας στους αδελφούς μας Έλληνες της Κεφαλονιάς.).

Οταν τον ρωτήσαμε τι είναι αυτό που τον φέρνει κάθε χρόνο στην Κεφαλονιά, απάντησε:

Αγαπητή Ελένη ,

Αυτό το νησί είναι η Ιθάκη μου (και από πρόσφατες ανακαλύψεις στην Παλική φαίνεται ότι είναι πραγματικά!) Και η οικογένειά μου και εγώ έχουμε ζήσει όλη μας τη ζωή με τη θάλασσα, τους θαυμάσιους ανθρώπους της, τις απαράμιλλες μυρωδιές και γεύσεις της.

 Όταν συνέθεσα τη μουσική της Οδύσσειας είχα πάντα στα αυτιά μου και στην καρδιά μου τη μουσική που άκουσα και χορεύαμε σε γιορτές και πανηγύρια στην Κεφαλονιά (που δυστυχώς, αλλά σωστά, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εφέτος) και η απόδειξη είναι ότι, στην εισαγωγή από το πέρασμα της πρώτης πράξης όπου ο Τηλέμαχος  πηγαίνει στην Αυλή του Μενέλαου, φαντάστηκα μια γιορτή και είμαι σίγουρος ότι θα αναγνωρίσετε τον περίφημο «Μπάλο» της Κεφαλονιάς στη σύνθεσή μου. Ακούστε την εδώ (κλικ)

Πέρυσι  , (2019) το καλοκαίρι ο Marco αφιέρωσε το παρακάτω video στον Giuseppe Benincasa, στον 97χρονο τελευταίο επιζώντα της Ιταλικής Μεραρχίας Aqui που έφυγε πλήρης ημερών από τη ζωή το 2019.  Ο Δήμος Κεφαλονιάς είχε τιμήσει τον Giuseppe Benincasa to 2016 σε ειδική τελετή . Δες εδώ

Δείτε το συγκινητικό video και ακούστε τη μαγική φωνή του Marco να αποχαιρετάει τον πιο νέο φίλο που είχε ποτέ! Τον 97χρονο Giuseppe , εδω κλικ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Marco Grieco, γεννήθηκε στο Σαλέρνο το 1967. Είναι συνθέτης, συγγραφέας, σκηνοθέτης,  τραγουδιστής, πολυ-οργανοπαίκτης και videomaker

Έκανε το πρώτο του καρτούν σε ταινία 8mm στην τρυφερή ηλικία των 8 και την πρώτη του μουσική σύνθεση στα 10. Στα 16 του συνέθεσε και σκηνοθέτησε το πρώτο του soundtrack ταινίας.

Έχει κερδίσει πλήθος λογοτεχνικών βραβείων για τα έργα του όπως το «Parole in corsa» για τις ιστορίες του  “Το λεωφορείο” και «Η Κραυγή» και έχει διακριθεί επανειλημμένα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαλέρνο.

Το 2007, μερικά από τα remixes των τραγούδιων του  από τον Peter Gabriel, Joy και Angeline Kidjo ήταν  πρώτα στα Real World charts στην Αγγλία.

Μαζί με τον αδελφό του Massimo, έγραψαν τους στίχους για το πρώτο μιούζικαλ στην ιστορία για την Οδύσσεια του Ομήρου “Odyssey the Musical  για την σύνθεση του οποίου τιμήθηκαν   με το βραβείο “Charlot”  και το οποίο παίζεται στα σημαντικότερα ιταλικά θέατρα, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων θεάτρων στην πρωτεύουσα: η Sistina, το Brancaccio, το Olimpico κ.λπ.

Έχει συνθέσει τη μουσική και συνέγραψε τους στίχους, για μια μυριάδα άλλων μιούζικαλ (βλ. www.griecobrothers.com) συμπεριλαμβανομένων των “Homo Sapiens”, “Michelangelo”, “All on the same boat”, ” Pompeii the fire and the soul “,” Salernum “.

Ο Marco Grieco έχει ολοκληρώσει τη σύνθεση των μιούζικαλ: “MUTE”, “CIRCUS” (του οποίου η σκηνοθεσία και η παραγωγή ανατίθενται στον Paride Orfei) και το “CAVE of SPIRITS” που είναι μια παράσταση με απίστευτες εικονικές σκηνογραφίες μέσα στις σπηλιές Pertosa-Auletta.

Έχει συνθέσει μουσική για έργα των Lamberto Bava, Vito Zagarrio, Alessandro Giglio.

Ολοκληρώνει τη μουσική του “Μιχαήλ Αγγέλου”, ένα συναρπαστικό μιούζικαλ για τον μεγάλο καλλιτέχνη της Φλωρεντίας, το ντεμπούτο του οποίου έχει προγραμματιστεί για το 2022.

Συνεργάζεται ως συγγραφέας και συνθέτης με τη Neri Marcorè, τον Mario Crescenzo (Neri Per Caso) και με τον σκηνοθέτη Adrian Maben (σκηνοθέτης του “Pink Floyd Live at Pompeii”).

Συνθέτει τη μουσική για την πρώτη μουσική εκδοχή του “Εμπόρου της Βενετίας του Σαίξπηρ.”

Συνθέτει τη μουσική για το μιούζικαλ «Πομπηία η Φωτιά και η Ψυχή» που θα εκπροσωπηθεί στις ανασκαφές της Πομπηίας.

Ολοκλήρωσε τη σύνθεση της μουσικής για το μιούζικαλ “Inferno”, στο The Dante’s Infern.

Το 2008  ο Marco Grieco (συνθέτης και συν-συγγραφέας) και ο αδερφός του Massimo Grieco (συν-συγγραφέας), και οι δύο από το Σαλέρνο, βαφτίστηκαν από το αμερικανικό CNN “Grieco Brothers” χάρη στο εκπληκτικό ντεμπούτο, στην παγκόσμια πρεμιέρα, του πρώτου τους έργου Odyssey the Musical στην πιο δημοφιλή πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας στο Διαδίκτυο εκείνη τη στιγμή: Second Life (εφεξής η υπηρεσία RAI).

Μετά από λίγο το ίδιο μουσικό έργο έκανε το ντεμπούτο του στους υπέροχους Ναούς του Paestum, με τη σοφή καθοδήγηση της Gaetano Stella και τη χορογραφία της Rosa D’Auria, ξεκινώντας ένα ταξίδι που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα στα πιο σημαντικά ιταλικά θέατρα.

Οι Grieco Brothers ξεκίνησαν το έργο Blind Theatre,  που προστατεύεται από διεθνή πνευματικά δικαιώματα και χαίρει της έγκρισης  της Ιταλικής Ένωσης Τυφλών και ατόμων με προβλήματα όρασης.

Ουσιαστικά, οι Grieco Brothers ξαναγράφουν το σενάριο σε μια έκδοση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ένα κοινό τυφλών,  ή ατόμων που δεν βλέπουν καθαρά στα οποία δίνεται η δυνατότητα να ζήσουν την εμπειρία της απόλυτης βύθισης στο εσωτερικό των σκηνών, με τη βοήθεια της αίσθησης της όσφρησης, της αφής, της ακοής, της γεύσης και … της φαντασίας.

O Marco Grieco, είναι ‘ενας εξαιρετικά ευαίσθητος δημιουργός που έχει βάλει την Κεφαλονιά, την ιστορία και τον πολιτισμό της , στην καρδιά του και στα έργα του. Εχει γίνει ένας απο εμάς , είναι ο δικός μας άνθρωπος που δεν εγκατέλειψε την Κεφαλονιά ακόμα και την δύσκολη χρονιά του 2020.

Σε ευχαριστούμε Marco Grieco ! Καλώς ήρθες και εφέτος στο νησί μας, ευχόμαστε να απολαύσεις τις διακοπές σου και να εμπνευστείς από το νησί και τους ανθρώπους του για τα επόμενα έργα σου.

Ελένη Δ. Χιόνη

√Και η αντίδραση του Marco στο δημοσιευμα

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις