Και ξαφνικά η Κεφαλονιά απέκτησε και δεύτερο βουλευτή! Τον 17χρονο Ληξουριώτη Νίκο Χριστοδούλου.

Η ταυτότητά του:

  • Νίκος Χριστοδούλου, ετών 17
  • Κάτοικος Χαυδάτων Ληξουρίου
  • Μαθητής  στο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ
  • Μαθαίνει Αγγλικά και Γαλλικά
  • Οι γονείς του είναι η Μαρία Γαλάτη και ο Κίμωνας Χριστοδούλου
  • Εξελέγη από τους συμμαθητές του να εκπροσωπήσει τους έφηβους Κεφαλονίτες στη Βουλή των Εφήβων.
  • Η συνεδρίαση της Βουλής των Εφήβων θα διεξαχθεί διαδικτυακά λόγω της πανδημίας.

Μετά από συνεννόηση και την άδεια των γονιών του απευθύναμε στον 17χρονο Νίκο μερικές ερωτήσεις προκειμένου να γνωρίσουμε και εμείς και οι Αναγνώστες μας τον ….δεύτερο βουλευτή της Κεφαλονιάς, μέλος της Βουλής των Εφήβων.

√ΔΗΛΩΣΗ:   Η συνέντευξη και οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε έχουν την έγκριση των γονέων του Νίκου Χριστοδούλου,  καθώς ο έφηβος βουλευτής είναι ανήλικος.            

Νίκο, πως έγινε η διαδικασία επιλογής σου ως μέλος της Βουλής των Εφήβων;

   Η Βουλή των Εφήβων είναι ένας αρκετά παλαιός  εκπαιδευτικός θεσμός που χρονολογείται από το 1996 και ίσως από τους λίγους των οποίων η λειτουργία συνεχίζει ως σήμερα με επιτυχία!

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ ξεκινησε πέρυσι (2020) όταν μαζί με αρκετά ακόμη παιδιά του Λυκείου Ληξουρίου αρχίσαμε να συμμετέχουμε στις δραστηριότητες του προγράμματος!

Το φετινό θέμα εστιάζει στο περιβάλλον και τις κοινωνικές ανισότητες ενώ καθένας από εμάς ανέλαβε ένα συγκεκριμένο τομέα! Σε εμένα ανατέθηκε το θέμα “περιβάλλον & εκπαίδευση ” στη βάση του οποίου έπρεπε να διαμορφώσω την εργασία μου!

Σκέφτηκα ότι το καλύτερο θα ήταν να αναδείξω τις προοπτικές ,την ιστορία  αλλά και τα προβλήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας των νησιών μας.

Επιπλέον,στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω και να θέσω ερωτήματα σε πρόσωπα με θέσεις ευθύνης όπως τον κ.Δήμαρχο Γιώργο Κατσιβέλη,τον διευθυντή του Γενικού Λυκείου Ληξουρίου κ.Σπύρο Κατσιβέλη και τον διευθυντή του Επαγγέλματικού Λυκείου Ληξουρίου κ.Σπύρο Παγώνη τους οποίους και πάλι ευχαριστώ θερμά!

Δυστυχώς η περιπέτεια της πανδημίας έβαλε ένα μεγάλο φρένο σε όλα αυτά με αποτέλεσμα οι διαδικασίες της Βουλής των εφήβων να αναβληθούν για σχεδόν ένα έτος έως και φέτος την άνοιξη δηλαδή , οπότε και οι υγειονομικές συνθήκες επέτρεψαν την επαναφορά σε κανονικούς ρυθμούς!

Τότε τα παιδιά που μετείχαμε στο πρόγραμμα ψηφίσαμε ώστε να αναδειχθεί αυτός που θα εκπροσωπήσει το σχολείο μας και τα νησιά μας στη Βουλή των Εφήβων. Οι συμμαθητές μου επιφύλαξαν τη χαρά και τη τιμή να είμαι αυτός που θα αναλάβω την ευθύνη! Πιστεύω και με την έναρξη των διαδικασιών της συνόδου στις 14 Ιουλίου να τους δικαιώσω!

Ποιά ήταν τα θέματα που έθεσες που σου έδωσαν την…. έδρα του έφηβου βουλευτή;

Γενικά το θέμα επικεντρώνεται στο περιβάλλον και τις κοινωνικές ανισότητες.Πιο συγκεκριμένα : πώς ο τόπος διαβίωσης όπως ένα νησί της επαρχίας μακριά από αστικά κέντρα συμβάλλει στη διαμόρφωση των κοινωνικών ανισοτήτων! Ειδικότερα, σε εμένα ανατέθηκε ο τομέας της εκπαίδευσης.

Βλέπετε,μετά τους σεισμούς που έπληξαν το νησί μας το 2014 και την αδυναμία ή και αδιαφορία για άμεση αποκατάσταση των συνεπειών τους …οι δυσκολίες στην εκπαιδευτική κοινότητα σε σύγκριση με άλλα μέρη της χώρας  , υπήρξαν και παραμένουν πολλές και εμφανείς!

Θα επέλθει βέβαια μια κάποια «επιστροφή στη κανονικότητα» από Σεπτέμβρη με την επιστροφή μας στις σχολικές εγκαταστάσεις αλλά το ερώτημα παραμένει: Ήταν ανάγκη να περάσουν 7 και πλέον χρόνια για κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο;

 

 

Παρακολουθείς συζητήσεις στη Βουλή;

Μα φυσικά!

Κατα τη γνώμη μου το Κοινοβούλιο και οι συνεδριάσεις του ,σε ένα προοδευτικό κοινοβουλευτικό σύστημα όπως το δικό μας επιβάλλεται  να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας ζωής . Πως μπορεί ένας νέος σήμερα που δεν ενημερώνεται επαρκώς για τα πολιτικά τεκταινόμενα να δομήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πολιτικό σύστημα , το σήμερα και το αυριο της χώρας;;;;

Η απαξίωση της πολιτικής δεν μας οδηγεί πουθενά.

Θεωρώ κρίσιμο για το μέλλον της κοινωνίας οι νέοι να μένουν ενήμεροι και ενεργοί στις πολιτικές εξελιξεις.

Σκέψεις και φράσεις όπως: «Όλοι ίδιοι είναι», «Έλα μωρέ τώρα,σιγά μη κάτσω να ασχοληθώ» και «Τίποτα δεν αλλάζει» ρίχνουν νερό στο μύλο του απολιθωμένου πολιτικού συστήματος και εκείνων που θέλουν να ορίζουν την τύχη της κοινωνίας.

Αυτό δε γίνεται αρκετές φορές αντιληπτό στις νεότερες ηλικίες,στους συνομιλήκους μου,οι οποιοι δυστυχώς λανθασμένα πιστεύουν ότι έτσι τους απαξιώνουν και «χτυπούν» αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε ως “σύστημα”-” κατεστημένο”.

Ποιά είναι η αλήθεια;

Η αλήθεια είναι ότι το «σύστημα» δεν έχει τίποτα καλύτερο να περιμέμενει από την αποχή και την αδιαφορία του κόσμου και κυρίως των νέων!Τρέφεται από αυτή,υπάρχει εξαιτίας αυτής,παρασιτεί στη κοινωνία εξαιτίας αυτής.

Βεβαίως το να παρακολουθεί κανείς τις συνεδριάσεις της  Βουλής σε καμία περίπτωση δεν αρκεί ώστε να είναι σε θέση να αυτοαποκαλείται ως υπεύθυνος,ενεργός πολίτης αλλα είναι σημαντικό ώστε να ενημερώνεται καλύτερα ίσως από ότι αν διάβαζε μια είδηση σε κάποια ενημερωτική ιστοσελίδα ή στη τηλεόραση.

Προσωπικά παρακολουθώ πολύ τακτικά τις συνεδριάσεις της Βουλής!Εξαρτάται βέβαια και από το θέμα.Όταν παραδείγματος χάριν τις προάλλες συζητούσαν τα εργασιακά με ενδιέφερε πάρα πολύ και παρακολούθησα πολλές διαφορετικές εισηγήσεις και ομιλίες!

Όταν μάλιστα γίνονται συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον!Νομίζω ότι έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που έχασα μια τέτοια συζήτηση.

Είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να καταλάβεις ποιος πολιτικός φορέας σε εκφράζει περισσότερο!

Βουλή των εφήβων 2019

Θα ήθελες να αλλάξεις κάτι στη λειτουργία της Βουλής σχετικά με τη σχέση της με τους νέους;

Χωρίς καμία αμφιβολία ! Ειναι έν πολλοίς στο χέρι του ίδιου του θεσμού να κάνει «άνοιγμα» στη νέα γενιά! Η Βουλή των εφήβων είναι ενα καλό βήμα αλλα σίγουρα όχι αρκετό!

Η οργανωμένη πρόσκληση σχολικών τάξεων να παρακολουθήσουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ,να ξεναγηθούν στους χώρους,να ενημερωθούν σχετικά με τον κώδικα της Βουλής,να συμμετέχουν πιλοτικά σε κάποιες επιτροπές,χωρίς φυσικά να ασκούν νομοθετικό έργο αλλα να έχουν ρόλο συμβουλευτικό και να θέτουν ερωτήματα στους αρμόδιους σίγουρα θα φέρει πιο κοντά τη νέα γενιά με την εθνική αντιπροσωπεία,θα συμβάλει στην προώθηση του κύρους και της αξιοπρέπειας της και κατα συνέπεια θα ενισχύσει την ίδια τη δημοκρατία.

Το ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων λαμβάνει κατα καιρούς ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες οι οποίες όμως καλό θα ήταν να εντατικοποιηθούν!

Ποια θέματα θα θέσεις στην ολομέλεια της Βουλής των Εφήβων; Ποια θεωρείς τα μεγαλύτερα προβλήματα των νέων της Κεφαλλονιας;;

Περιμένω να με ενημερώσουν μέσα στο προσεχές τριήμερο σχετικά με την επιτροπή στην οποία θα συμμετέχω και στην οποία θα υποβάλλω εισηγήσεις στις οποίες θα στηρίζεται και η ομιλία μου στην ολομέλεια!

Σε κάθε περίπτωση θα θέσω το θέμα της ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας και της ,ας μου επιτραπεί να πω,απόλυτης ανάγκης αποκέντρωσης  του κράτους! Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα!

Όσο αυτο δεν γίνεται αντιληπτό θα συνεχίσουν να υπάρχουν πλήθος ανισοτήτων με τις οποίες θα έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες της επαρχίας με αποτέλεσμα μια άνιση,μη ισότιμη ανάπτυξη που τελικά δεν θα είναι ανάπτυξη!

Επιτέλους! το να ζεί ένας νέος άνθρωπος στο νησί του θα πρέπει να λειτουργεί μόνο ως προνόμιο,ως πλεονέκτημα και όχι ως τροχοπέδη στην ψυχαγωγία,την πνευματική καλλιέργεια,την οικονομική και  επαγγελματική ανέλιξη!

Το όραμα μου  για το αύριο είναι μια Κεφαλονιά και μια Ιθάκη ζωντανές 12 μήνες το χρόνο,που η οικονομική δραστηριότητα και η επιβίωση των κατοίκων δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά από τρεις μήνες  τουριστικής περιόδου.

Αν θέλετε αυτό είναι και ένα μήνυμα που μας έδωσε η πανδημία!Ότι δηλαδή,μέσα σε όλα του τα προτερήματα ο τουρισμός έχει ένα ευαίσθητο σημείο.Είναι επιρρεπής στις κρίσεις!!Το ζήσαμε με την οικονομική κρίση το ζούμε ακόμα πιο έντονα με την υγειονομική!!

Άρα,  ειναι πιστεύω προς το συμφέρον όλων μας να στρέψουμε την οικονομία των νησιών μας και σε άλλους τομείς όπως η αγροτική και κτηνοτροφική ανάπτυξη. Η γή και η θάλασσα που στήριξαν τους παππούδες μας ειναι αυτές που θα στηρίξουν και το δικό μας μέλλον. Φθάνει να φερθούμε με συνέπεια και αγάπη στο περιβάλλον.οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν εάν αξιοποιηθούν σωστά να συμβάλλουν σε αυτο.

Το νησί μας δεν πρέπει να το βλέπουμε ως το τουριστικό προιόν που θα πουλήσουμε στον κάθε εκδρομέα .

Στην νέα πραγματικότητα στην οποία σταδιακά προσερχόμαστε και στο νέο οικονομικό μοντέλο που αυτη εισάγει ως απάντηση στην αποτυχημένη συνταγή των τελευταίων 30 χρόνων ,η ελληνική περιφέρεια πλήρεί όλες τις προϋποθέσεις ,ίσως περισσότερο  και απο τα αστικά κέντρα,ώστε να διαδραματίσει  πρωταγωνιστικό ρόλο και να  αναπτυχθεί ταχύτατα.Άλλωστε το κρίσιμο ζήτημα πλέον θα είναι και πρέπει να είναι η εξάλειψη των πάσης φύσης ανισοτήτων.

Με αυτο τον τρόπο συμπατριώτες  μας με σπίτια και περιουσίες θα νιώσουν ότι μπορούν να γυρίσουν  μόνιμα στο τόπο τους χωρίς να χάσουν επί της ουσίας τίποτα σε σχέση με τη ζωή στα αστικά κέντρα.

Ειναι νομιζω σαφες οτι οι επιλογες του παλαιού πολιτικό- οικονομικού συστηματος που μας οδηγησε στο 2021 ήταν αποτυχημένες και εχθρικές για την ελληνική επαρχία αφού και τώρα ακόμη που τείνει να ξεπεραστεί δείχνει δια των εναπομείναντων εκπροσώπων του που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης την απροθυμία του να  στηρίξει την αποκεντρωμένη ανάπτυξη. Ζούμε μια υπαιθρο σε συνεχή ερήμωση και οπισθοδρόμηση. Οι ευθύνες των εκλεγμένων τοπικών αρχόντων τεραστιες και ευδιακριτες. Κανεις δε δικαιειται να λέει δεν ήξερα.. δεν μπόρεσα… . Όποιος δεν μπορεί αποχωρεί.

Οι πολιτες βέβαια ειναι συνυπευθυνοι γιατί βλέποντας  τις προσδοκίες τους να πέφτουν στο κενό δεν δραστηριοποιουνται δυναμικά και αποτελεσματικά.

Το ζούμε σήμερα αυτό!Χαρακτηριστικό δε παράδειγμα αποτελεί το Ληξούρι!

Το ζούμε με το κλείσιμο του καταστήματος της τράπεζας Πειραιως κόντρα στη θέληση αλλα και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.Αντίστοιχη προσπάθεια είχε γίνει και στην Ιθάκη αλλά η κινητοποίηση των πολιτών απέτρεψε το να πραγματοποιηθεί!

Το ζούμε με την απόλυτη εγκατάλειψη των νοσοκομειακών μονάδων στην οποία έρχεται να προστεθεί το ολέθριο  για τις τοπικές κοινωνίες κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων που δεδομένης και τις χρονικής περιόδου μοιάζει σαν υπονόμευση  στον αγώνα των πολιτών ενάντια στην πανδημία.

Το ζούμε με το γεγονός ότι κεντρικά κτήρια της πόλης μας όπως το Δημαρχείο και το θέατρο κείτονται σε ερείπια!

Το ζούμε με την ανεπαρκή για ενα νησι οπως η Κεφαλλονια-Ιθακη συνδεση με την ηπειρωτική χώρα. Δρομολογια με το σταγονόμετρο όταν και όποτε συμφερουν τις εταιρειες. Που βρισκεται το κρατος σε ολα αυτα;;;

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Τι θα έκανες για αυτά,εάν ήσουν εκλεγμένος βουλευτής;

Ως βουλευτής πρώτα από όλα θα έκανα εξαντλητική χρήση των δικαιωμάτων που προσφέρει ο κανονισμός της Βουλής!

Πιο συγκεκριμένα,θεωρώ αδιανόητο κάποιος να έχει τιμηθεί από τους συμπατριώτες του με αποστολή να τους εκπροσωπεί στο εθνικό κοινοβούλιο και να μην καταθέτει σε εβδομαδιαία βάση επίκαιρες ερωτήσεις για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον νομό σε μέλη της κυβέρνησης και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η αποφασιστική παρουσία στις επιτροπές με κατάθεση εισηγήσεων και τροπολογιών για κάθε κρίσιμο θέμα,η συχνή τοποθέτηση στην ολομέλεια και η λήψη ομαδικών νομοθετικών πρωτοβουλιών σε συνεργασία με άλλους βουλευτές όχι απαραίτητα του ίδιου του κόμματος αλλα και η πιστή μεταφορά των προτάσεων και των προβληματισμών των κοινωνικών και επαγγελματικών σωματείων των νησιών είναι καθήκοντα κάθε κοινοβουλευτικού και πιστεύω πως σε καμία περίπτωση δεν θα τα απεμπολούσα!

Από την άλλη πλευρά μεγάλο είναι και το κεφάλαιο της  συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς!

Αυτό σημαίνει ότι ως βουλευτής θα επεδίωκα κάθε κίνηση και διεκδίκηση μου προς τη κεντρική κυβέρνηση να συνεπικουρούταν αφενός από τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία στην επαρχία παντα διαδραματίζει αισθητό ρόλο και αφετέρου των πολιτών των οποίων η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση προσφέρει εξαιρετικά μεγάλη δυναμική στις διεκδικήσεις που κάνει έν ονόματι τους ο βουλευτής.

Να το θέσω διαφορετικά!Για μένα ένας βουλευτής συνήθως διαλέγει ανάμεσα σε δυο επιλογές!

Από τη μια δικαιολογεί τους υπουργούς «χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι» στους πολίτες και από την άλλη εκπροσωπεί του πολίτες χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι του υπουργού όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο!

Η δεύτερη ενδεχομένως έχει πολιτικό κόστος αλλα ειναι και η μόνη που παρέχει ηθική νομιμοποίηση σε έναν αντιπρόσωπο της κοινωνίας και προσωπικά αυτό θεωρώ σημαντικό!

Τι θα σπουδάσεις;

Έχω αποφασίσει να ακολουθήσω το μονοπάτι της νομικής επιστήμης!

Αυτό όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται πιο ώριμο μέσα μου και τροφοδοτείται μεταξύ άλλων    από την ανάγκη που έχει τόσο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά όσο και η κοινωνία ως σύνολο να ορίσει και να ερμηνεύσει  αυτό που ονομάζεται “περί δικαίου “αίσθημα ώστε να είναι σε θέση να το υπερασπίζεται!

Η κατανόηση του τι είναι κράτος δικαίου και τι δίκαιο κράτος και πως μπορεί να εφαρμοστεί στη πράξη είναι αν θέλετε και ενα μεγάλο μερος της αποστολής της νομικής επιστήμης απέναντι στη κοινωνία!

Άλλωστε συνηθίζουμε να μιλάμε για δικαιοσύνη στη κοινωνική μας ζωή αλλα η εντύπωση που διαμορφώνω είναι ότι ο «δείκτης δικαίου» βρίσκεται σε πτωτική πορεία γι αυτό και αποκτώ μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση για την επιλογή μου!

Σκέφτεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική;Να διεκδικήσεις όταν μεγαλώσεις και την βουλευτική έδρα του Νομού Κεφαλονιάς και Ιθάκης;

Ο Αριστοτελης ειπε : ο Ανθρωπος ειναι φύσει πολιτικό ζώον! Αν λοιπόν βγάλουμε τη πολιτική και κατα συνεπεια τη συμμετοχή στα κοινά απο τον ανθρωπο τι μένει;;;

Ο οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για τον τόπο του και πιστεύει ότι μπορεί να φανεί χρήσιμος και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων ασχολείται με την πολιτική!

Η πολιτική είναι δικαίωμα,αν όχι υποχρέωση,πολύ ευρύτερο,ευγενές και ουσιαστικο από ότι μπορεί κάποιος να φαντάζεται!

Η συμμετοχή στα πράγματα ενός επαγγελματικού κλάδου για την βελτίωση εργασιακών συνθηκών και όχι μονο ειναι πολιτική!

Η ευαισθητοποίηση για θέματα που απασχολούν την πόλη σου και τους γύρω σου είναι πολιτική!

Η ενεργοποίηση σχετικά με την αντιμετώπιση κοινωνικών,περιβαλλοντικών προβλημάτων και ας λαμβάνουν χώρα μακριά από τον τόπο καταγωγής ή διαμονής κάποιου είναι πολιτική!

Και βεβαίως το να τεθεί κανείς στη κρίση των συμπολιτών του παρουσιάζοντας ενα  συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο στην συνέχεια  επιδιώκει να εφαρμόσει στην πράξη συμβάλλοντας λιγότερο ή περισσότερο στη διαμόρφωση μιας καλύτερης κοινωνίας είναι πολιτική!

Επομένως ναι! Γιατί όχι ;

Τη στιγμή που αισθάνομαι χρήσιμος και ωφέλιμος μπορώ και εγώ να συμμετάσχω σε μια προσπάθεια συμβάλλοντας στο να γίνει πιο αποτελεσματική και πιο ειλικρινής από ότι τώρα είναι!

Κατά συνέπεια,βεβαίως θα είναι δυνατό στο απώτερο μέλλον να διεκδικήσω και την έδρα του νομού μας!

Έχεις γνωρίσει τον σημερινό βουλευτή του νησιού κ.Παναγή Καππάτο;

Ναί είχα τη χαρά να συνομιλήσω μαζί του όταν μου τηλεφώνησε να με συγχαρεί και να μου προτείνει ότι αφού οι διαδικασίες της Βουλής θα γίνουν διαδικτυακά να ανέβω στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι ώστε να με ξεναγήσει στους χώρους του κοινοβουλίου και να κανονίσει συνάντηση  με τον Πρόεδρο της Βουλής!

Είναι κάτι που θέλεις να του πεις δημόσια; Κάποια θέματα που πρέπει να προωθήσει στη βουλή;

Είναι πράγματι πολλά τα κρίσιμα θέματα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης και για τα οποία πρέπει να δωθούν πειστικές απαντήσεις.

Αν έπρεπε να προτάξω κάποιο θα του  πρότεινα να πάρει θέση δημόσια και να ενεργοποιηθεί σε συνεργασία και με άλλους βουλευτές της περιφέρειας σχετικά με την εγκληματική ,ειδικά αυτη τη χρονική περίσταση,απόφαση που έχει διατυπωθεί σχετικά με το κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων και η οποία έχει χαρακτήρα ανοιχτής επίθεσης στη δημόσια υγεία!

Οι πολίτες της Κεφαλλονίας και της Ιθάκης δικαιούνται να γνωρίζουν αν τα ηδη εξασθενημένα νοσοκομειακά ιδρύματα του νομού κινδυνεύουν με λουκέτο!

Είναι ζήτημα προστασίας της ανθρώπινης υγείας και της αξιοπρέπειας των  τοπικών  κοινωνιών. Είναι ζήτημα ισότητας και άρα ζήτημα δημοκρατίας!

Νίκο, πόσες ώρες την ημέρα διαβάζεις;

Διαβάζω καθημερινά τόσο όσο χρειάζεται για να νιώθω ικανοποιημένος με τον εαυτό μου και να ανταποκρίνομαι στις υποχρεώσεις μου με επάρκεια. Δεν κάνω υπερβολές , ούτε είμαι υπερ του βραδινού διαβάσματος. Θεωρώ ότι έχει σημασία ο τρόπος που διαβάζει κανείς και όχι η διάρκεια.

Mε τους φίλους σου πότε βγαίνεις; Τώρα που μπορούμε να κυκλοφορούμε..

Δεδομένου ότι μένω στο χωριό και όχι στο Ληξούρι δεν έχω την ευκαιρία να συναντώ όσο συχνά θα ήθελα τους φίλους μου . Περνάω όμως όμορφα κάνοντας περιπάτους με τον αδερφό μου , διαβάζω αρκετά λογοτεχνία και ιστορία, ασχολούμαι με το κήπο του σπιτιού μου και μου αρέσει να πηγαίνω γυμναστήριο.

Σαν έφηβος βουλευτής τι θέλεις να πεις στους συνομήλικούς σου;

Ως έφηβος με εκφράζει απόλυτα ο λόγος του Μπέρτολτ Μπρέχτ «Ο χειρότερος αγράμματος είναι ο πολιτικά αγράμματος. Δεν ακούει τίποτα, δεν βλέπει τίποτα, δε μετέχει στην πολιτική ζωή…» Άρα θα προέτρεπα τους συνομηλίκους μου να ασχολούνται με τα κοινά ως υπεύθυνοι,ευαισθητοποιημένοι,ενεργοί πολίτες!

Και τώρα αγαπητοί Αναγνώστες μετά απο αυτά που διαβάσατε , τις σκέψεις και τις απόψεις του 17χρονου συμπολίτη μας Νίκου Χριστοδούλου,  θεωρείτε κακή ιδέα να συμμετείχαν στη Βουλή , σε κάθε Εθνικό Κοινοβούλιο δημοκρατικής χώρας, και έφηβοι; Δεν θα ήταν πολύ καλύτερος ο κόσμος μας; 

To Kefaloniapress εκ μέρους των Αναγνωστών του εύχεται στον Νίκο Χριστοδούλου  καλή πρόοδο  και επιτυχία στα όνειρα και τους στόχους του.

Η Συντακτική Ομάδα του Kefaloniapress

 

 

.

 

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις