Ο Τάκης Αλεξανδράκης συνομιλεί με τον Κεφαλονίτη αθλητή Γεράσιμο Λιγνό που θα συμμετάσχει στους παραΟλυμπαικους αγώνες του Τόκιο.
– Έχω την χαρά να συνομιλώ με τον Γεράσιμο Λιγνό, αθλητή της κολύμβησης. Στα 100 μ. πρόσθιο θα μας εκπροσωπήσει στους παραολυμπιακούς στο Τόκιο. Η συμμετοχή είναι πάνω από όλα! Το αν έρθει το μετάλλιο δεν το ξέρω αλλά σίγουρα θα είναι πολύ καλό. Η συμμετοχή είναι σημαντικότερη!
– Ακριβώς! Η συμμετοχή στους παραολυμπιακούς αγώνες είναι ένα όνειρο ζωής για κάθε αθλητή!
– Συγχαρητήρια! Όλη η θετική μας σκέψη μαζί σας! Πως βρέθηκες στον χώρο της αναπηρίας;
– Πριν από αυτό να συγχαρώ όλους τους συναθλητές μου για την προσπάθειά τους. Είτε είναι στην παραολυμπιακή αποστολή είτε όχι. Τους εύχομαι να πετύχουν στην συνέχεια τους στόχους τους! Ως προς την ερώτησή σου. Στα 15 μου χρόνια, το 2013, παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα στον αμφιβληστροειδή μου. Από τότε έχω μειωμένη κεντρική όραση. Στον αθλητισμό έχω καταφέρει να πετύχω αρκετές διακρίσεις.
– Πόσο σε έχει βοηθήσει ο αθλητισμός;
– Για μένα είναι τα πάντα! Κολυμπώ από μωρό. Έχω μεγαλώσει μέσα σε μια πισίνα. Είναι η ζωή μου! Με έχει βοηθήσει να εξελιχθώ ως αθλητής, αλλά και ως άνθρωπος! Αυτό είναι και το πιο σημαντικό! Δεν εγκαταλείπεις τις άλλες δραστηριότητες όμως. Όπως για παράδειγμα την μελέτη. Έχω καταφέρει να ολοκληρώσω τον κύκλο σπουδών μου ως διαιτολόγος – διατροφολόγος. Τώρα παρακολουθώ μεταπτυχιακό πάνω στην κλινική διατροφή.
– Εξαιρετικά! Έχεις πολλή δύναμη, σίγουρα σθεναρή στήριξη από την οικογένειά σου και πάθος για να εξελίσσεσαι σε κάθε επίπεδο. Η οδηγία σου μάλιστα έχει μεγάλη σημασία. Πως δεν πρέπει η ενασχόληση με τον αθλητισμό να αφήνει στην άκρη την μελέτη και τις σπουδές. Πως μελετούσες; Αντιμετώπισες δυσκολίες;
– Ένα παιδί στην εφηβεία, στα 15 του χρόνια μαθαίνει πως αντιμετωπίζει μια ασθένεια που μπορεί να τον οδηγήσει στην ολική τύφλωση. Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο. Με την στήριξη των γονιών μου κατάφερα να ανταπεξέλθω. Με την πάροδο των ετών πήρα το μειονέκτημά μου και το έκανα πλεονέκτημα. Πιστεύω είναι ότι πιο σημαντικό έχω. Η ανάγνωση ήταν και είναι κάτι το πολύ δύσκολο για εμένα. Μεγεθύνω τα γράμματα, μεταφέρω συχνά το κείμενο στην μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης και προσπαθώ να διαβάσω.
Βρίσκω λύσεις.
– Να προσθέσω στην συζήτησή μας την παρόμοια δική μου περίπτωση. Στα 14 χρόνια μου έπειτα από μια χειρουργική επέμβαση, βγήκα από το χειρουργείο με ολική απώλεια όρασης εξαιτίας ιατρικού σφάλματος. Κατανοώ όσα αναφέρεις και σε συγχαίρω όπως και τους δικούς σου που με την αγάπη τους σε βοήθησαν να ξεπεράσεις κάθε εμπόδιο. Ποιος είναι προπονητής σου;
– Είναι η μητέρα μου! Αλεξάνδρα Μωραΐτου.
– Έχετε μια ακόμη στενή σχέση με την μητέρα σου αυτήν της προπονήτριάς σου! Καλή επιτυχία! Να χαρείς την συμμετοχή σου και να πετύχεις και τον στόχο ενός μεταλλίου!
– Η συμμετοχή είναι πάνω από όλα! Αν έρθει το μετάλλιο θα είναι και αυτό καλοδεχούμενο. Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά! Να απολαύσουμε όλοι αυτές τις στιγμές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες! Η ιστορία γράφει και δεν ξεγράφει! Αυτό είναι το σημαντικό! Το μετάλλιο για όποιον το κατακτήσει θα γράψει μια ακόμη σπουδαία ιστορία! Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να κατακτήσουμε πάρα πολλά μετάλλια όλοι οι αθλητές!
– Πως αντιμετωπίζεις το ζήτημα του προσανατολισμού μέσα στην πισίνα;
– Είναι δύσκολο. Με βοηθά η περιφερειακή όραση μου. Για μένα είναι πιο εύκολο από ότι για άλλα παιδιά με διαφορετικά προβλήματα όρασης.
– Εκτιμώ πως είσαι ένας άνθρωπος με καλή ψυχολογία, ψυχραιμία και ηρεμία, στοιχεία που βοηθούν την πορεία σου! Με ποιο μήνυμα θα κλείσεις την σημερινή συζήτησή μας;
– Σεβασμό για τον κάθε έναν άνθρωπο που είναι ξεχωριστός! Να προσέχουν όλοι τους εαυτούς τους στην δύσκολη κατάσταση που περνά όλος ο πλανήτης.
– Καλή επιτυχία! Σε ευχαριστώ πολύ!
– Να είσαι καλά!
Μπορείτε να ακούσετε τη συζήτηση , εδω :