Το πέρασμα του κυκλώνα Ιανου τον  Σεπτέμβρη του 2020,  προκάλεσε  μεγαλες υλικές ζημιές  σε δημόσιες υποδομες ( οδικό  δίκτυο ) αλλα και ιδιωτικές κατοικίες κυρίως στην Αγία  Ευφημία  .

Μια από τις κατοικίες του χωριού που έπαθαν ολοκληρωτική καταστροφή  ήταν αυτή  της κυρίας Αργυρής Βαγιωνίτη και του κυρίου Παύλου Σπυράτου .

Τα λασπόνερα  παρέσυραν τα πάντα  μέσα  από το σπίτι της κ. Σπυρατου  . Η κα Αργυρή και ο συζυγός της Παύλος σώθηκαν από  θαύμα με τη βοήθεια  των εθελοντών πυροσβεστών  οι οποίοι τους έβγαλαν μέσα από τα λασπόνερα. Από το νοικοκυριό τους διασώθηκε μόνο ένα κομοδίνο!

Συνομιλώντας με την κ.  Αργυρή  Βαγιωνιτη Σπυρατου και τον σύζυγο της κ. Παυλο Σπυρατο αντιλαμβάνεσαι τι πέρασαν αυτοί  οι δυο άνθρωποι  όλο  αυτό το διάστημα των 10 μηνών  για  να μπορέσουν να φτιάξουν  πάλι το σπιτικό τους.

Ηταν μάθημα ζωής  για εμάς και οι δυό τους.

Θαυμάσαμε την απίστευτη αξιοπρέπειά τους , την ταπεινότητά τους  το πείσμα και το κουράγιο τους  στην αντιμετώπιση της προσωπικής τους καταιγίδας που ακολούθησε τον ΙΑΝΟ.

Μοναδική βοήθεια από το ΔΗΜΟ ΣΑΜΗΣ  ήταν  η σίτιση  τους για ένα μήνα  . Το νοικοκυριό τους ξεκίνησε να στήνεται απο την αρχή με μια κατσαρόλα και ένα τηγάνι  από το ΚΑΠΗ ,   οι ίδιοι πλήρωναν το ενοίκιο του σπιτιού που νοίκιασαν για 10 μήνες  , μέχρι να επισκευάσουν το δικό τους .

Τα μοναδικά χρήματα που πήραν ήταν τα 5000 ευρώ που έδωσε η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ .

Δεν δικαιούνταν ούτε το ποσό που δόθηκε για την οικοσκευή (3.600 ευρώ) διότι κάνουν την φορολογική τους δήλωση στην Αθήνα .

Το ότι κατάφεραν να φτιάξουν το σπίτι τους και να επιστρέψουν ύστερα από 10 μήνες το οφείλουν στην αγάπη  του κόσμου  . Στην αγάπη συμπολιτών μας (τους αναφέρει στο video η κα Αργυρή),  που ευαισθητοποιήθηκαν  και πρόσφεραν  βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους που έμειναν  κυριολεκτικά στο δρόμο  μέσα σε μια νύχτα από την μεγάλη πλημύρα λάσπης  που έπληξε την Αγία Ευφημία  τον περασμένο Σεπτέμβριο  γνωστή ως «κυκλώνας Ιανός».

Η υπερηφάνεια , η αξιοπρέπεια, το πείσμα και η καλοσύνη  τους μας είχε συγκινήσει από την αρχή που τους γνωρίσαμε , δέκα μηνες πρίν, μέσα στις λάσπες.

Σήμερα σχεδόν ένα χρόνο μετά τον ΙΑΝΟ και την καταστροφή της εστίας τους , χαμογελάνε πάλι, είναι πλέον στο σπίτι τους με την οικογένειά τους και το αγαπημένο τους σκυλί..

Μετά βασάνων επέστρεψαν στην καθημερινότητά τους , και αυτό τους κάνει ευτυχισμένους.

Γιατί , τι χρειάζεται ένας άνθρωπος για να χαμογελάει; Την υγεία του, το σπιτάκι του και τους αγαπημένους του.. Η κυρία Αργυρή και ο κύριος Σπύρος είναι «δισεκατομμυριούχοι» στην καρδιά!

«Θα σας θυμάμαι για πάντα όλους όσους μας δώσατε την αγάπη σας εκείνη τη μαύρη μέρα της ζωής μας» , λέει η κυρία Αργυρή , “μαζί με ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους όσους βοήθησαν να ξαναφτιάξουμε το σπιτικό μας”.

Τους ευχόμαστε από την καρδιά μας να ζήσουν μαζί για πολλά πολλά χρόνια  ακόμα,  υγιείς και χαμογελαστοί να χαρούν το σπιτικό τους.

ΜΑΚΗΣ  ΛΕΚΑΤΣΑΣ ΛΙΖΗΣ

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις