O Espen Smith Ore, συνταξιούχος πλέον ήταν ανώτερος προγραμματιστής συστημάτων, για αρχεία κειμένου, ψηφιακών εκδόσεων κειμένου και βάσεις δεδομένων κειμένου στο Πανεπιστήμιο του Όσλο . Μαζί με τη σύζυγο του την Ingjerd Hoëm,, η οποία είναι Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όσλο ,ταξίδευαν στην Ελλαδα απο το 2000 .
Η πρώτη τους εκ μακρόθεν επαφή με την ΙΘΑΚΗ , ήταν όταν επισκέφτηκαν τη Λευκάδα το 2004 και αγναντεύοντας τον κόλπο των Αφαλών της Ιθακης απο τη Βασιλική ένιωσαν την πρώτη έλξη προς το νησί .
Όμως η πρώτη επαφή του Espen με την ΙΘΑΚΗ υπήρχε από τον παππού του τον Emil Smith, καθηγητή της Κλασικής Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Οσλο ο οποίος έζησε για ένα χρόνο στην Ελλάδα το 1921-22 , επισκέφτηκε την ΙΘΑΚΗ και αλλά μέρη της Ελλάδας σαν καθηγητής το 1932, 1954 και το 1955 .
Στη Νορβηγία ζουν στο Holmestrand ένα παραθαλάσσιο χωριό που απέχει 73 χιλιόμετρα από το Οσλο έναν αληθινό παράδεισο με θέα ένα πανέμορφο φιόρδ .
Το Holmestrand είναι γνωστό για τη βιομηχανία σιδήρου και αλουμινίου αλλά και για την ειδυλλιακή πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής Eidsfoss .
To Holmestrand αποκαλείται συχνά στους τουριστικούς οδηγούς , ” η πόλη κάτω από το βουνό”. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το λιμάνι του γεμίζει με σκάφη.
Η ΙΘΑΚΗ τους μάγεψε . Η η ηρεμία η γαλήνη , η ομορφιά του τοπίου , η φιλικότητα των ντόπιων, δεν συγκρίνονται , όπως μας εκμυστηρεύθηκε , με κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας που έχει επισκεφτεί .
Διαβάζοντας και μαθαίνοντας ελληνικά , ο Espen μας είπε ότι φέτος τον Αύγουστο μάζεψε τα πρώτα σταφύλια από το αμπέλι του και πριν μερικές ημέρες μάζεψε τις πρώτες του ελιές και γεύτηκε το πρώτο του λάδι.
Λάτρης της περιήγησης στα βουνά και τους λόφους , συνάμα και φανατικός λάτρης του καγιάκ , βρήκε στην ΙΘΑΚΗ τον ιδανικό παράδεισο για να ζει πολλούς μήνες το χρόνο παρόλο που ζει σε μια από τις πιο όμορφες και πιο προστατευμένες χώρες στο περιβάλλον του κόσμου , τη Νορβηγία .
ΜΑΚΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ