Με θερμά χειροκροτήματα υποδέχθηκαν συνάδελφοι και φίλοι τον κεφαλονίτη Καθηγητή Ανοσολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αναστάσιο Γερμενή στην τελετή υποδοχής του χθες το βράδυ στην Ακαδημία Αθηνών, στην οποία εξελέγη Αντεπιστέλλον μέλος της. Ο ακαδημαϊκός Χαράλαμπος Μουτσόπουλος παρουσίασε τον καθηγητή Γερμενή, ο οποίος ακολούθως εκφώνησε ομιλία με θέμα «Ανοσολογία: Η περιπέτεια της Βιολογικής Ταυτότητας».
Στην τελετή παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ.κ. Δημήτριος, ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και μέλος της επιτροπής ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών Νικόλας Φαραντούρης,
ο Καθηγητής Ιατρικής και Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Ανδρέας Τζάκης, ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Μεταξάς και πολλοί άλλοι συνάδελφοι, συγγενείς και φίλοι του τιμώμενου.
Το βιογραφικό του Αναστάσιου Γερμενη
Ο κ. Γερμενής είναι απόφοιτος της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στην Παθολογία στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών. Ο ίδιος εξειδικεύθηκε στην Ανοσολογία στα Κεντρικά Εργαστήρια της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Ελβετικού Ερυθρού Σταυρού (Βέρνη). Υπηρεσίες προσέφερε για μακρά περίοδο στο Εθνικό Κέντρο Ιστοσυμβατότητας (Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών). Με έμφαση στην Ανοσολογία των Μεταμοσχεύσεων, ο καθηγητής διετέλεσε, Διευθυντής της Υπηρεσίας Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων. Μέσα από το έργο ο κ. Γερμενής μετέφερε ανοσολογική τεχνογνωσία από εργαστήρια του Εξωτερικού, όπως είναι κυρίως από το Columbia Presbyterian Hospital, New York και το Hôpital Saint Louis, Paris και στην εφαρμογή συστημάτων ελέγχου ποιότητας και πιστοποίησης των ανοσολογικών εργαστηρίων.
Κατά την 20ετή θητεία του στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο καθηγητής ίδρυσε και διηύθυνε το Εργαστήριο Ανοσολογίας & Ιστοσυμβατότητας. Επίσης, ο καθηγητής δημιούργησε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κλινικές Εφαρμογές Μοριακής Ιατρικής». Σε ερευνητικό επίπεδο ο ίδιος προώθησε ζητήματα κβαντικής ανοσολογίας, ανοσογενετικής και μελέτης των πρωτοπαθών ανοσοανεπαρκειών, με διεθνώς ανεγνωρισμένη συμβολή στη γενετική του κληρονομικού αγγειοοιδήματος. Ο καθηγητής επέβλεψε την εκπόνηση 24 διδακτορικών διατριβών και συμμετείχε σε διάφορα όργανα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ιδιαίτερα μνεία χρήζει η ενασχόλησή του με τις επιπτώσεις της ψηφιακής τεχνολογίας και με τις αλλαγές που επέφερε στην Ιατρική Εκπαίδευση και στο Βιοϊατρικό Τύπο. Ως προς το συγγραφιικό του έργο ο καθηγητής έχει εκδώσει τρία βιβλία Ανοσολογίας, δύο πραγματείες πάνω στη Φιλοσοφία της Επιστήμης: «Από τον Γουτεμβέργιο στο Internet» και «Ανοσία: Αλληγορία και πραγματικότητα») και δύο ποιητικές συλλογές («Μπορεί και να λεγόταν… Beagle» και «Εμός ει συ»).