Ρεπορτάζ Εικόνες
ΜΑΚΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ

Ο Γιάννης Καραβίας γεννήθηκε το 1941 και μεγάλωσε στο Βαθύ της Ιθακης όπου τελείωσε το Ναυτικό Λύκειο . Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε σαν Πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού για πολλά χρόνια έως την συνταξιοδότησή του. .

Μικρό παιδί μεγάλωσε στη φημισμένη τότε γειτονιά του Βαθέως, “Κάβος” όπου υπήρχαν ταρσανάδες – καρνάγια για κατασκευές και επισκευές σκαφών που ερχόταν από όλο το Ιόνιο.

Πήγαινε εκεί και του άρεσε να κοιτάζει την κατασκευή των ξύλινων σκαφών διαφόρων τύπων από τους φημισμένους τότε τεχνίτες – ναυπηγούς όπου η φήμη τους είχε απλωθεί σε όλη την Ελλάδα .

Με τα χρόνια και κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας στα καράβια , με τα ατελείωτα ταξίδια στους Ωκεανούς άρχισε να σμιλεύει ξύλα να περνάει ο χρόνος…

Ετσι ο καπετάν Γιάννης Καραβίας ξεκίνησε την κατασκευή παραδοσιακών σκαφών έχοντας στη μνήμη του τις εικόνες από τα σκαριά στους ταρσανάδες της Ιθάκης.

Έχει κατασκευάσει περίπου τριάντα (30)  ξύλινα παραδοσιακά σκάφη ενώ πολλά από αυτά τα έχει δωρίσει σε φίλους και βεβαίως στα εγγόνια του που υπεραγαπά.

Κάποια απο τα σκάφη του είναι αντίγραφα αρχαίων σκαφών , άλλα μοιάζουν με παραδοσιακά όπως το παραδοσιακό ελληνικό τρεχαντήρι που όλοι γνωρίζουμε όπως και να έχει είναι ο δικός του στόλος, τα δικά του δημιουργήματα..

Μάλιστα την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην έκθεση παραδοσιακών σκαφών που πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Μουσείο Πειραιώς δυο κατασκευές του Γιάννη Καραβία ήταν στα εκθέματα της έκθεσης , μιας έκθεσης που είχε προλογίσει , η τότε Υφυπουργός Εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού .

Σαν γνήσιος Θιακός και Ναυτικός, αγαπά τη θάλασσα γιατί μεγάλωσε δίπλα της γιατί η θάλασσα είναι αυτή που του έδωσε και του δίνει ζωή .

Μπορεί να γύρισε όλο τον κόσμο και να πλοιάρχησε τόσα πλοία , μπορεί να βρέθηκε δίπλα στο θρύλο Αριστοτέλη Ωναση ως υποπλοίαρχος για τέσσερα χρόνια στη θαλαμηγό Χριστίνα , όμως ως απόγονος του Οδυσσέα επέστρεψε στην ΙΘΑΚΗ του και στη πιο όμορφη και παραδοσιακή γειτονιά , στον Κάβο τη γειτονιά των ταρσανάδων..

Ευχαριστούμε τον καπετάν Γιάννη Καραβία για αυτή την νοσταλγική, υπέροχη  συζήτηση.. Του ευχόμαστε να είναι πάντα καλά , να χαίρεται με τις δημιουργίες του και να αναπολεί τα ταξίδια του…

√ Δείτε τον ιδιόχειρο και ιδιόκτητο στόλο του καπετάν Γιάννη Καράβια..

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις