Ρεπορτάζ ΜΑΚΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ

Ο Chuck Hansberry και η Down Hansberry είναι ένα ζευγάρι Αμερικανών 53 ετών και οι δυο. Κατάγονται από την πόλη Μισσουρα της Πολιτείας της Μοντάνα των ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της πολιτείας περίπου 3 ώρες από τα καναδικά σύνορα.

Τους συναντήσαμε στο λιμάνι της Σάμης καθώς αποβιβαζόταν από το πλοίο ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ  ‘της Levante Ferries , μαζί με το σκυλάκι τους τον Charley ποδηλατώντας ένα δίκυκλο ποδήλατο .

Η Κεφαλονιά ένα από τα τρία ελληνικά νησιά που επέλεξαν για να επισκεφτούν σε ένα ταξίδι που θα κάνουν μέχρι το τέλος του 2023 σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Τους ζητήσαμε να μας πουν την ιστορία τους και δέχτηκαν με χαρά.

Ο Chuck δικηγόρος στο επάγγελμα και η σύζυγος του Down , έκαναν πολλές παράλληλες δουλειές όσο μεγάλωναν τα δυο τους παιδιά , τα οποία τώρα σπουδάζουν σε κολέγια . Η κόρη τους 23 ετών σπουδάζει στη Βοστόνη και ο γιος τους στη Μισσουρα .

Στον  Chuck πάντα άρεσαν τα μακρινά ταξίδια και κάθε φορά επέστρεφε από κάποιο ήταν πολύ λυπημένος που είχε τελειώσει.. .

Καθώς τα χρόνια περνούσαν έχοντας απογοητευτεί αρκετά από τη δικηγορία. όπου όπως μας λέει ως επί το πλείστο το μόνο που κάνουμε είναι να μαλώνουμε για τα χρήματα, αντιλήφθηκε ότι το επάγγελμάτου  δεν ήταν αυτό που του γέμιζε τη ζωή και τον έκανε ευτυχισμένο .

Λίγο αφότου ξεκινήσαν να κάνουν τα ταξίδια, αρχίσαν οι σκέψεις και οι συζητήσεις  με τη σύζυγο του για το αν θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν και απλώς να ταξιδεύουμε επ’ αόριστο με το ποδήλατο. Η Down αρχικά απέρριψε την ιδέα για άμεση πρόωρη συνταξιοδότηση..

Όμως σκεφτήκαν λίγο και, αφού είδαν πολλούς ανθρώπους για τους οποίους νοιαζόταν να έχουν ασθένειες ή ακόμα και να πεθαίνουν χωρίς να κυνηγήσουν τα δικά τους όνειρα, αποφάσισαν ότι έπρεπε να πραγματοποιήσουν το δικό τους.

Ο Chuck πάντα είχε πάθος να ταξιδεύει με ποδήλατο . Το 1992 μάλιστα, αφού τελείωσε τις προπτυχιακές σπουδές του διέσχισε με ποδήλατο τις Ηνωμένες Πολιτείες, από το ανώτερο βορειοδυτικό άκρο της Πολιτείας της Ουάσιγκτον (βόρεια του Σιάτλ) μέχρι το Τζάκσονβιλ της Φλόριντα ,όπου μεγάλωσε. Ήταν μια μεταμορφωτική στιγμή στη ζωή του που μισούσε να τη βλέπει να τελειώνει. Το 1993 γνώρισε τη μέλλουσα γυναίκα του ,την Dawn και παντρεύτηκαν το 1996.

Τα πρώτα χρόνια της κοινής τους ζωής, αγοράσαν ένα δίκυκλο ποδήλατο και άρχισαν να πηγαίνουν μαζί μερικές εκδρομές αλλά δεν ήταν ποτέ μακρινές καθώς μόλις ξεκινούσε την καριέρα του ως δικηγόρος και δεν υπήρχαν πολλά χρήματα για εκδρομές .

Ένα από τα πρώτα τους ταξίδια ήταν στις κοιλάδες Napa και Sonoma στην Καλιφόρνια (περιοχές αμπελώνων και κρασιού), ρυμουλκώντας την κόρη τους πίσω τους όταν ήταν μόλις ενάμιση έτους . Ομως καθώς γεννήθηκε και ο γιος τους αμέσως μετά, και η καριέρα του γινόταν όλο και πιο απαιτητική και η οικογένεια είχε ανάγκες , τα ποδήλατα απομακρύνθηκαν από τη ζωή τους .

Το 2014, όταν τα παιδιά ήταν πλέον στην εφηβεία αποφάσισαν να κάνουν ένα ταξίδι με ποδήλατο στη Χαμένη Ακτή της Καλιφόρνια.

Ο πατέρας του Chuck πήγε μαζί τους και τους βοήθησε εκ περιτροπής με ένα τροχόσπιτο, παίρνοντας όποιον κουραζόταν.

Μια μέρα, μας αφηγείται , ενώ ο αέρας της ουράς έσπρωχνε την κόρη μου και εγώ ποδηλατούσα κατά μήκος της ακτής, συνειδητοποίησα ότι έτσι ήθελα να περάσω τον χρόνο μου . Συνειδητοποίησα ότι ήθελα να ταξιδέψω με ποδήλατο παντού και αυτή η σκέψη με έκανε πραγματικά ευτυχισμένο.

Το καλοκαίρι του 2015, ξεκινήσαν να κάνουν ένα μήνα ποδηλατικές εκδρομές σε διαφορετικές χώρες κάθε χρόνο. ένα καλοκαίρι στον Καναδά, το επόμενο στη Δανία και τη Σουηδία και το μεθεπόμενο στη Γαλλία και την Ιρλανδία.

Το  φθινόπωρο του 2015, αφού άφησε την κόρη του στο κολέγιο, πήγε μόνος του με το ποδήλατο από τις Βρυξέλλες στη Βενετία. Εκείνη την άνοιξη, η κόρη του και ο Chuck επισκέφτηκαν τη Νότια Κορέαμε τα ποδήλατα .

Η πανδημία τους περιόρισε κάθε μετακίνηση και έπρεπε να αρκεστούν σε ένα ταξίδι από το σπίτι μας στη Μισούλα στο Μπόιζ του Αϊντάχο. Ωστόσο, σε εκείνη την περιοδεία, πήραν μαζί το μικρό τους σκύλο , Roddy.

Το περασμένο φθινόπωρο, διέσχισαν την Ευρώπη με το ποδήλατο από το Βερολίνο έως τη Βουδαπέστη .

Φέτος αρχικά είχαν προγραμματίσει να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στα τέλη Σεπτεμβρίου, πετώντας για Αθήνα, ωστόσο άλλαξαν τα σχέδια αφού κέρδισαν μια πρόωρη απόφαση που τους επέτρεψε να φύγουν ένα μήνα νωρίτερα με νέα σχέδια για ταξίδι που ξεκίνησε από τη Λισαβόνα στις 23 Αυγούστου.

Στη συνέχεια ανεβήκαν με ποδήλατο στην ακτή της Πορτογαλίας , συνέχισαν στο εσωτερικό της χώρας, καταλήγοντας στο Πόρτο στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Δυστυχώς η Dawn προσβλήθηκε από τον Covid την περασμένη εβδομάδα στην Πορτογαλία  όπου χρειάστηκε η αποσυναρμολόγηση του δίκυκλου ποδηλάτου και η επιβίβαση στο αεροπλάνο για την Αθήνα. Στην Αθήνα ξανασυναρμολογήσαν το ποδήλατο και ακολουθήσαν την παλιά διαδρομή κατά μήκος της ακτογραμμής της Πελοποννήσου προς την Πάτρα, την Παλιά Εθνική οδό, έφτασαν στην Πάτρα όπου επιβιβάστηκαν στο ‘ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ»,  για Σάμη. Οπου και τους συναντήσαμε.

Μετά την Κεφαλονιά, θα επισκεφτούν τη Λευκάδα, θα συνεχίσουν στην Κέρκυρα, φτάνοντας στους Αγίου Σαράντα της Αλβανίας .

Μετά θα προχωρήσουν κατά μήκος των ακτών της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου μέχρι να φτάσουν στην Κροατία  Κάποια στιγμή στα μέσα έως τα τέλη Νοεμβρίου σκοπεύουν να περάσουν τις διακοπές των Χριστουγέννων στο Σπλιτ, όπου τα παιδιά τους θα πετάξουν από την Αμερική για να τους συναντήσουν και να περάσουν μαζί τα Χριστούγεννα .

Τον Ιανουάριο του 2023, θα κατευθυνθούν στην Αττάλεια της Τουρκίας. και στη συνέχεια, στα τέλη Φεβρουαρίου, θα επιστρέψουν στη νότια Ιταλία από όπου και θα προχωρήσουν αργά προς την Ιταλία και στην κεντρική Ευρώπη γιατί πρέπει να είναι στο Άμστερνταμ στα τέλη Απριλίου για να συναντήσουν μερικούς φίλους και να κάνουν ποδήλατο μέσα από τις ανθοφορίες της τουλίπας.

Σχεδιάζουν να περάσουν το καλοκαίρι τους  έως τις αρχές του φθινοπώρου του 2023 με ποδήλατο ,με περιηγήσεις στην Αγγλία και τη Σκωτία . Κατόπιν μπορεί να επιστρέψουν στην Ευρώπη για λίγο έως ότου τελειώσει η εποχή των μουσώνων στη Νοτιοανατολική Ασία . Μετά θα κατευθυνθούν στο Βιετνάμ, την Καμπότζη και την Ταϊλάνδη για τον χειμώνα του 2023.

Η άνοιξη μπορεί να τους βρει στην Κορέα και Ιαπωνία. ενώ ψάχνουν έναν τρόπο να μπορέσει το σκυλάκι τους ο Charley να ταξιδέψει μαζί τους στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία όπου έχουν σκοπό να πάνε .

Ο Chuck γεμάτος αληθινή ευτυχία , μας εκμυστηρεύεται τις σκέψεις του.

Για πόσο καιρό θα ζούμε και θα ταξιδεύουμε με αυτόν τον τρόπο; κανείς δεν το ξέρει , Οσο απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε και θέλουμε να το συνεχίσουμε, θα το κάνουμε με την προϋπόθεση ότι το σώμα μας θα μπορεί να μας ακολουθεί.

Αναγνωρίζουμε ότι η ποδηλασία μαζί ως ζευγάρι μπορεί να είναι δύσκολη για έναν γάμο, όντας πολλές ώρες μαζί , επομένως μπορεί να παίρνουμε λίγο χρόνο ο ένας από τον άλλον από καιρό σε καιρό για να πάμε να επισκεφτούμε φίλους ή οικογένεια και μετά να συναντηθούμε κάπου αλλού στον κόσμο.

Αυτή είναι εν ολίγοις η συναρπαστική ζωή ενός «καθημερινού» ζευγαριού της Αμερικής.. Δύο ανθρώπων που έχουν τη τύχη να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα… Που πήραν γενναίες και δύσκολες αποφάσεις για να φθάσουν έως το λιμάνι της Σάμης!

Chuck και Down σας ευχαριστώ που μοιραστήκατε την ιστορία σας μαζί μου και με τους αναγνώστες του Kefaloniapress . Σας εύχομαι να ζείτε τη ΖΩΗ όπως σας αρέσει και πάντα να ταξιδεύετε ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ .    Εις το επανιδείν!

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις