Οι Ιθακήσιοι των Αντιπόδων – 9 (ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ). Toυ Γιώργου Μεσσάρη

94
Ο διακεκριμένος καθηγητής με χάρτες του εγκεφάλου.

Οι Ιθακήσιοι των Αντιπόδων – 9 (ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ)

 Η σειρά αυτή των δημοσιευμάτων για τους Κεφαλονίτες και Ιθακήσιους της Αυστραλίας αποτελούν διασκευή πρόσφατων ομιλιών μου στο Αργοστόλι και το Βαθύ.

 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΞΙΝΟΣ

Ο Γιώργος Παξινός, ο πασίγνωστος καθηγητής και φίλος, είναι ένα ακόμα άξιο τέκνο της Ιθάκης.  Ο Γιώργος Παξινός γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1944.Οι γονείς του, Θεόδωρος και Ελένη, απέκτησαν τέσσερα παιδιά.Όταν τελείωσε το Λύκειο έφυγε από την αγαπημένη του Ιθάκη στις 13 Μαρτίου 1963.Σπούδασε στα πανεπιστήμια Berkeley, McGill και Yale και ήταν επισκέπτης επιστήμονας στο Cambridge, στην Οξφόρδη, στο Stanford και στο UCLA.Ο Γιώργος Παξινός είναι καθηγητής Ιατρικών Επιστημών της Neuroscience Research Australia και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ.

Ο καθηγητής Γεώργιος Παξινός με το αγαπημένο του πειραματόζωο, τον αρουραίο.

Έχει εντοπίσει και ονομάσει περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου από οποιονδήποτε στην ιστορία (94 συνολικά πυρήνες) και έχει δημοσιεύσει 58 βιβλία. Το πρώτο του βιβλίο, «The Rat Brain in Stereotaxic Coordinates», είναι η δημοσίευση με τις περισσότερες αναφορές στη νευροεπιστήμη και, για δεκαετίες, το τρίτο βιβλίο με τις περισσότερες αναφορές όλων των επιστημών όλων των εποχών.

Ο διακεκριμένος καθηγητής με χάρτες του εγκεφάλου.

Η πρώτη έκδοση του Atlas of the Human Brain – Ο Άτλαντας του Ανθρώπινου Εγκέφαλου – έλαβε το Βραβείο Αριστείας για Ιατρικές Επιστημονικές Εκδόσεις από την Ένωση Αμερικανών Εκδοτών και η τελευταία έκδοση το Βραβείο Εικονογραφημένου Βιβλίου της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης. Δύο του άτλαντες του ανθρωπίνου εγκεφάλου έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.

Είναι επίτιμος διδάκτωρ στα πανεπιστήμια Αθηνών, Ιωαννίνων και Ιονίου και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Γεώργιος Παξινός έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο καθηγητής Παξινός είναι επίσης μέλος τριών Αυστραλιανών Ακαδημιών και συγκεκριμένα της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών, της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών Αυστραλίας και της Αυστραλιανής Ακαδημίας Υγείας και Ιατρικών Επιστημών.

Σε μελέτη που ανακοινώθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2021, συμπεριλήφθηκε στους 63 Έλληνες επιστήμονες που θεωρείται ότι έχουν ιστορική συμβολή στην ιατρική πρόοδο, την περίοδο 1821-2021.

Οι άτλαντες και οι έννοιες της οργάνωσης του εγκεφάλου χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους επιστήμονες που εργάζονται γύρω από τη σχέση μεταξύ του εγκεφάλου και της γνώσης, του συναισθήματος, των κινήτρων και της σκέψης, συμπεριλαμβανομένων νευρολογικών ή ψυχιατρικών ασθενειών όπως το αλτσχάιμερ και η κατάθλιψη.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Αυστραλιανής Εταιρείας Νευροεπιστημών (2005–2006) και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνεδρίου Νευροεπιστήμης του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας Εγκεφάλου (2004–2007).

Η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τον Γεώργιο Παξινό ανακηρύσσοντάς τον Αντεπιστέλλον Μέλος.

Τον καθηγητή Παξινό γνωρίζω από τον πρώτο καιρό της άφιξής του στο Σίδνεϊ και μπορώ να πω ότι εκτός από εξαιρετικός επιστήμονας της ιατρικής είναι και υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος. Ο αγώνας του και σε αυτό το τομέα είναι συνεχής.

Είναι επίσης λάτρης του χορού. Όταν δεν διδάσκει, όταν δεν κάνει έρευνες… χορεύει. Μπορώ επίσης να αναφέρω μετά βεβαιότητας ότι και στο χορό διαπρέπει!

Ανάμεσα στα 58 βιβλία του συμπεριλαμβάνεται και το περιβαλλοντικό μυθιστόρημα «Ο Αμαζόνιος Ανάμεσά μας», το οποίο κυκλοφόρησε στην ελληνική γλώσσα φέτος από τις Εκδόσεις Καλλέντης. Στην αγγλική φέρει τον τίτλο “A River Divided”.

Θα τελειώσω την αναφορά μου στον καθηγητή Παξινό, μεταφέροντας αυτό που μου είχε πει παλαιότερα στη διάρκεια των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ «Λουλούδια του Πελάγους».

Η αείμνηστη μητέρα του τον είχε ρωτήσει, κάποτε, με τι ασχολείται και όταν της είπε «με τη χαρτογράφηση του εγκέφαλου του αρουραίου», τον κοίταξε με έκπληξη και του είπε: «Μα με ποντικούς μωρέ Γιώργο μου, ασχολείσαι ύστερα από τόσα χρόνια σχολείο;»!

Κάπου εδώ, όμως, τελειώνει το ταξίδι μας στην μακρινή Αυστραλία. Στη χώρα που και εγώ, νέος τότε, αναζήτησα ένα καλύτερο αύριο. Στη χώρα όπου ταξίδεψα με μια βαλίτζα γεμάτη με λίγα ρούχα, πολλά βιβλία και ακόμα περισσότερα όνειρα. Στη χώρα που με φιλοξένησε για 42 ολόκληρα χρόνια και η οποία μού προσέφερε όλες εκείνες τις ευκαιρίες που ένας νέος επιζητεί. Μού πρόσφερε τα πάντα, εκτός από αυτό που πάντα μου έλειπε. Το νησί μου, τον τόπο που είδα το φως της ζωής. Ήταν, λοιπόν, ο ακατανίκητος νόστος που με έκανε να αφήσω την όμορφη χώρα του Νότου για να βρεθώ και πάλι στον τόπο που λατρεύω.

Γιώργος Μεσσάρης 

  • Αγαπητοί φίλοι, αποφάσισα να δώσω στον εαυτό μου άδεια λόγω των επικείμενων εορτών και ορισμένων επιτακτικών υποχρεώσεων. Θα τα ξαναπούμε το Νέο Έτος. Να περνάτε καλά και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: georgemessaris@gmail.com

  • Οι τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: 1: «Σκιές Του Χθες» – Ένα οδοιπορικό στα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Διατίθεται σε μέμορι στικ. 2: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Διατίθεται σε DVD σε τέσσερις γλώσσες. Για να τα αποκτήσετε επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση georgemessaris@gmail.com

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις