Κεφαλονίτικος γάμος στην Πύλη Τρικάλων!

1160
Αναδημοσιεύουμε από το facebook του Τάκη Τόκκα:
Κεφαλονίτικος γάμος στην Πύλη Τρικάλων!
Ο αγαπητός φίλος, αρχαιολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Κουτσαδέλης, με καταγωγή από την Σάμη Κεφαλονιάς (οικογένεια Θεοδοσάτου), και η Τρικαλινή πολιτικός μηχανικός Ίρις Κολτσίδα νυμφεύθηκαν την Κυριακή 9 Ιουλίου στον Ι.Ν. της Πόρτα-Παναγιάς στην Πύλη Τρικάλων.
Το ειδύλλιο του όμορφου ζευγαριού αναπτύχθηκε μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους μια και είναι στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων και συνεργάζονταν στις ανασκαφές της Αρχαίας Πέλιννας.
Στην γαμήλια τελετή παρευρέθηκαν συγγενείς και φίλοι των νεονύμφων και βέβαια η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κρυσταλλία Μαντζανά.
Ο φωτογράφος Σωκράτης Κατσάνος αποτύπωσε στιγμές από το μυστήριο και αποτύπωσε την μαγεία της προσωπικής τους στιγμής!
Τους Ευχόμαστε κάθε ευτυχία!
Tάκης Τόκκας
O ιστορικός ναός
Παραθέτουμε μια σύντομη περιγραφή του ναού που είχε την καλοσύνη να γράψει ο Κωνσταντίνος: «Ο εντυπωσιακός ναός της Πόρτα-Παναγιάς, βρίσκεται σε ειδυλλιακό τοπίο δίπλα στον Πορταϊκό ποταμό.
Ανεγέρθηκε το 1283 από τον Ιωάννη Άγγελο Κομνηνό Δούκα ή Ιωάννη Α’ Δούκα Κομνηνό Άγγελο ή Ιωάννη Α΄ Δούκα (1240-1289) γιο το δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β’ Αγγέλου. Ο κυρίως ναός αποτελούσε κάποτε το καθολικό σταυροπηγιακής μονής και ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης σταυρεπίστεγης βασιλικής, ενώ ο μεταγενέστερος εξωνάρθηκας είναι του 14ου αιώνα. Έχει κουπέ/τρούλλο μεγάλων διαστάσεων που παρουσιάζει εξίσου μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.
Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν τα εξαιρετικής τέχνης προσκυνητάρια που περιλαμβάνουν ολόσωμες ψηφιδωτές εικόνες του Χριστού και της Παναγίας τα οποία είναι μοναδικά στον ελλαδικό χώρο.
Η Πόρτα-Παναγιά είναι κτισμένη επί αρχαίου ιερού, όπως μαρτυρούν αρχαία μέλη, πολλά εκ των οποίων είναι εντοιχισμένα στο μνημείο, ιδιαιτέρως στον εξωνάρθηκα, και άλλα κείτονται διάσπαρτα στον περιβάλλοντα χώρο του».
Οι φωτογραφίες του ναού είναι του Κωνσταντίνου.
Τάκης Τόκκας
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!