Και εφέτος η Κεφαλονιά έστειλε στη Βουλή των Εφήβων δυο εκπροσώπους , και οι δυο είναι μαθήτριες . Η Διονυσία Παριώτη είναι η βουλευτής που εξέλεξε το ΓΕΛ Ληξουρίου  με αναπληρωματικό τον Γεράσιμο Κατερέλο,και οι δυο φοιτούν στη Β’ τάξη .

Το kefaloniapress κάθε χρόνα αναζητάει τους έφηβους / έφηβες βουλευτές και βουλεύτριες μας,  για μια συζήτηση μαζί τους .

Η Διονυσία Παριώτη από το ΓΕΛ Ληξουρίου, μάς μίλησε για τον εαυτό της και τα ενδιαφέροντά της.


– Ονομάζομαι Διονυσία Παριώτη και είμαι μαθήτρια της Β´ Λυκείου του Γενικού Λυκείου Ληξουρίου. Φέτος συμμετέχω για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων.

Έχω αποφασίσει να ακολουθήσω τη Θετική Κατεύθυνση. Προσπαθώ να είμαι συνεπής στις σχολικές υποχρεώσεις μου, καθώς από μικρή ηλικία αγάπησα τη γνώση. Για τον λόγο αυτόν επιδιώκω πάντα να επιτυγχάνω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο σχολείο.

Όμως πέρα από τα μαθήματα του σχολείου ασχολούμαι ενεργά με το σχέδιο και τη ζωγραφική. Το σχέδιο και η ζωγραφική αποτελούν δραστηριότητες που με γεμίζουν με χαρά και έμπνευση. Για μένα η δημιουργία είναι ένας τρόπος να εκφράζω την καλλιτεχνική πλευρά του εαυτού μου και να απελευθερώνομαι από το άγχος και την πίεση των καθημερινών υποχρεώσεών μου. Ειδικότερα με το ελεύθερο σχέδιο ασχολούμαι γιατί λειτουργεί ως μέσο αυτοέκφρασης επιτρέποντας μου να εξωτερικεύσω τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη φαντασία μου μέσα από γραμμές και χρώματα, ενώ παράλληλα μου προσφέρει μια αίσθηση ελευθερίας και ψυχικής ισορροπίας. Ταυτόχρονα προσπαθώ να εξελίξω τις δεξιότητες μου και στο γραμμικό σχέδιο γιατί ένας από τους στόχους μου είναι να εισαχθώ στην Αρχιτεκτονική και να ασχοληθώ επαγγελματικά με το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.


Επίσης ασχολούμαι και με τους παραδοσιακούς χορούς. Θεωρώ ότι μέσω των παραδοσιακών χορών συνδέομαι με την ιστορία και την παράδοση της χώρας μου, ενώ ταυτόχρονα ο χορός μου παρέχει έναν υγιή τρόπο άσκησης και εκφραστικότητας. Τέλος μου αρέσει πολύ και το θέατρο. Μάλιστα κάθε χρόνο παρακολουθώ θεατρικές παραστάσεις, όταν μου δίνεται η δυνατότητα να βρίσκομαι στην Αθήνα με την οικογένειά μου. Άλλωστε η αγάπη μου για το θέατρο με ώθησε να ανεβάσω μαζί με μια ομάδα παιδιών από τα Δημοτικά Σχολεία του Ληξουρίου μια θεατρική παράσταση τα  Χριστούγεννα του 2023 βασισμένη σε μια δραματοποίηση που έκανα στη χριστουγεννιάτικη ιστορία του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Το άνθος του γιαλού».

Βουλή Εφήβων

Επίσης η Διονυσία μάς εξήγησε τους λόγους που την έκαναν να συμμετάσχει στο πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων.

– Από μικρή ηλικία είχα εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική και τις  κοινωνικές υποθέσεις. Έτσι το πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων ήταν μία ευκαιρία να εκφράσω τις απόψεις και τις ανησυχίες μου για ζητήματα που έχουν σημασία για εμένα και τους συμμαθητές/-τριές μου. Επίσης μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος ήθελα να αποκτήσω περισσότερη γνώση για τον τρόπο λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και του κοινοβουλίου, καθώς και για τονρόλο που μπορώ να διαδραματίζω ως πολίτης. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχω στη δημόσια ζωή ως ενεργός πολίτης και να έχω τη δυνατότητα να επηρεάζω τις αποφάσεις που λαμβάνονται από τους πολιτικούς εκπροσώπους μας.

Επιπλέον μας μίλησε για τον τρόπο που προσέγγισε το φετινό θέμα της Βουλής των Εφήβων : «Τα ΣΥΝ που διαμορφώνουν τον κόσμο μας».

– Το φετινό θέμα του προγράμματος της Βουλής των Εφήβων αποφάσισα να το προσεγγίσω μέσα από μία αφίσα. Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, «μια εικόνα αξίζει όσο 1000 λέξεις». Ήθελα να παρουσιάσω πόσο σημαντικό είναι το «ΣΥΝ» ως συνθετικό σε πολλές έννοιες και δράσεις στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα ενός δημοκρατικού κόσμου. Με τον τρόπο αυτόν επιδίωξα να αφήσω πάνω σε μια αφίσα σχεδιαστικά το δικό μου αποτύπωμα από την εμπειρία που αποκόμισα από τη συμμετοχή μου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Κεντρικό στοιχείο της αφίσας μου συνιστά ο τίτλος του φετινού θέματος: «Τα ΣΥΝ», δηλαδή, που διαμορφώνουν τον κόσμο μας», γιατί πιστεύω ότι σε μια δημοκρατία η συλλογική δράση των πολιτών σε όλα τα επίπεδα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους μας.

Τέλος η Διονυσία μάς εξέφρασε τις εμπειρίες και τις σκέψεις της από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων και την ανάδειξή της ως έφηβη βουλευτής της Κεφαλονιάς.

– Η εμπειρία μου από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων μπορεί να με ενθαρρύνει να συνεχίσω να ασχολούμαι με τα κοινά, γιατί οπωσδήποτε θα διεγείρει το ενδιαφέρον μου για τη συμμετοχή μου στις δημοκρατικές διαδικασίες. Μάλιστα συμμετέχοντας σε διάφορες δραστηριότητες και συζητήσεις του προγράμματος θα μπορέσω να εξερευνήσω ενδελεχέστερα τον ρόλο του πολίτη σε μια δημοκρατική κοινωνία και να ευαισθητοποιηθώ για συγκεκριμένα θέματα και κοινωνικές ανάγκες, ώστε να συνεχίσω να δραστηριοποιούμαι για την προώθηση τρόπων αντιμετώπισής τους. Βέβαια, πάνω απ’ όλα πιστεύω ότι η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα θα ενισχύσει την αίσθηση ευθύνης για τη συμβολή μου στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις καθώς και την υποστήριξη του κοινού καλού.

Το Kefaloniapress εκ μέρους των Αναγνωστών του ευχαριστεί τη έφηβη βουλεύτριά μας για αυτή την κουβέντα , τη συγχαίρει  για την εκλογή της και της εύχεται καλή βουλευτική θητεία με συναρπαστικές εμπειρίες!

Η Συντακτική Ομάδα του Kefaloniapress

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!