Πολύ ισχυρός σεισμός ισχύος 7,1 της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε την Κεφαλλονιά και την Ζάκυνθο στις 30 Σεπτεμβρίου του 1636, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.
Στην Κεφαλλονιά ο σεισμός προκάλεσε τον θάνατο 525-540 ανθρώπων ενώ ακόμα 1500 τραυματίστηκαν.
Στο όρος Αίνος έγιναν κατολισθήσεις ξεριζώθηκαν δέντρα και πολλά κτίσματα κατέρρευσαν. Διεσώθη ο ιερός ναός του Αγ. Ελευθερίου.
Αναφέρονται πολλές καταρρεύσεις στο κάστρο του Αγ. Γεωργίου στη Λειβαθώ .το Ληξούρι, το Αργοστόλι και το Ν.Α. άκρο του νησιού.
Ο σεισμός έγινε το ίδιο σχεδόν αισθητός στην Ιθάκη, κάπως δε ασθενέστερος στην Ζάκυνθο χωρίς όμως να προκαλέσει λιγότερες καταστροφές.
Στις Στροφάδες νοτίως της Ζακύνθου οι τοίχοι της μονής γέμισαν ρωγμές και έπεσε ένας πύργος. Καπετάνιος πλοίου που έπλεε κοντά στη Κεφαλλονιά παρατήρησε έντονο κυματισμό της θάλασσας. Οι μετασεισμοί σταμάτησαν την επόμενη άνοιξη.
Υπάρχουν μαρτυρίες κατοίκων του Ελειού που διασώζονται εως σήμερα απο στόμα σε στόμα από οικογένεια σε οικογένεια, ότι αυτός ο σεισμός “βυθισε” και τη περιοχή που ειναι απο τη Μονή Σισίων έως και το σημερινό χωριό Πλατιές. Εκεί που είναι οι παραλίες Παραδείσι και Λεύκα.
Στη περιοχή υπήρχαν νερόμυλοι λόγω των άφθονων ρεμάτων απο τον Αίνο. Στις διηγήσεις γίνεται αναφορά και για το θάνατο αγρότη της περιοχής τον οποίο “κατάπιε η γης” μαζί με το γάιδάρό του κάτω απο το χωριό Πλατιές. Η περιοχή ήταν ένα τεράστιο περιβόλι τότε, παράδεισος , εξ ου και το όνομα της παραλίας της Μονής των Σισίων “παραδείσι”.
Tα βυθισμένα Κάκαβα
Eνα από τα χωριά που βυθίστηκε και εκείνο το σεισμό ήταν τα Κάκαβα στη θέση που είναι μεταξύ Σκάλας και Ρατζακλί. Το θέαμα ειναι υπέροχο όταν υπάρχει ήρεμη θάλασσα. Μπορείτε να δείτε το βυθισμένο χωριό και τις κατεστραμένες οικοσκευές (κανάτες, πήλινα κλπ). Ο κάπτεν Βαγγέλης οργανώνει εκδρομές απο τη Σκάλα για τα Κάκαβα. Εάν είστε δύτης θα σας καθοδηγήση να επισκευτείτε το βυθισμένο χωριό.
Εμείς θα σας δείξουμε μερικές εκπληκτικά φωτογραφίες από τα βυθισμένα Κάκαβα του ” Captain Vaggelis” http://kefalonia-cruises.gr
Ακολουθήστε το
kefaloniapress.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Μόνο που ο Τίτλος σας, ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ.
Αντί του “Τα βυθισμένα Κάκαβα” το σωστό έπρεπε να είναι “Στα βυθισμένα Κάκαβα” με την εισαγωγική επεξήγηση: Στην αρχαία βυθισμένη πολιτεία, της γνωστής περιοχής Κάκαβα, ο διάπλους της από τότε έως και σήμερα, αποτελεί παγίδα θανάτου, λόγω των αβαθών νερών και των διάσπαρτων υφάλων της που απλώνονται σε μια θαλάσσια έκταση πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν (αναφορά “πηγής” των) εντοπίζονται ναυάγια και “ευρήματα” από τους λεγόμενους Ελληνορωμαικούς χρόνους έως και σήμερα.
Επίσης, θα πρέπει να γίνει σαφή διάκριση σε ποια περίπου χρονολογική περίοδο συντελέστηκε ο καταποντισμός αυτής της αρχαίας πολιτείας στα Κάκαβα, καθώς ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχει, τουλάχιστον,στη περίοδο από τους λεγόμενους Ελληνορωμαικούς χρόνους έως πρόσφατα.
Αυτά τα ολίγα, για μη μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις και ιστορικές ανακρίβειες…!
Όπως είναι φανερό τα αγγεία που εικονίζονται αποτελούν αρχαίους οξυπύθμενους αμφορείς μεταφοράς αγαθών μέσω θαλάσσιου εμπορίου. Από το σχήμα του σώματος, του λαιμού και των αμφίπλευρων λαβών ξεχωρίζουν τουλάχιστον δύο διαφορετικοί τύποι αμφορέων με τον έναν να χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους στον 2ο-1ο αιώνα π.Χ. Στις επόμενες εικόνες φαίνονται πιθανά αρχαίες άγκυρες και στις τελευταίες κεραμίδια, ξύλο σκαριού και καταστρώματος και μάλλον μηχανή μικρού σκάφους με έλικα. Επομένως είναι πιθανότερο να πρόκειται για υπολείμματα αρχαίων και ενός νεότερου, ναυαγίων.
Η ιστορια της Βυθισης της λευκας εγινε τον Αυγουστο το 1953, ως επισης, και Η Ιστορια του ανθρωπου με το Γαιδαρο κατω απο τις Πλατειες Στη Λευκα ακομη υπαρχουν οι λιθινες κυψελες απο τα μελισσια του Διονυσακη του Κουρη απο τρωγιανατα