Εκδήλωση ευχαριστιών και ευγνωμοσύνης για όσους όσους βοήθησαν το λαό της Κεφαλονιάς πριν 70 χρόνια ακριβώς για να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές συνέπειες των σεισμών του Αυγούστου του 1953, πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο βράδυ στο δροσερό χώρο του κήπου του Νάπιερ στο Αργοστόλι.

Στο πρόσωπο του ναύτη Ralph Quinn ο οποίος υπηρετούσε στο πολεμικό πλοίο USSRolletteΑΚΑ 99 του 6ου Αμερικανικού στόλου τιμήθηκαν όλοι όσοι προσέτρεξαν στο νησί μας για βοήθεια.

Ralph Quinn

Στην εκδήλωση εκτός από τον -91χρονο σήμερα- ναύτη Ralph Quinn, ήταν και τα παιδιά και τα  εγγόνια του πλοιάρχου Γκουρ , του πρώτου πλοίου που έφθασε στο νησί μας για βοήθεια, του Ισραηλινού πλοίου Ντέριν.

Οικογένεια πλοιάρχου Γκουρ

Η εκδήλωση είχε οργανωθεί από το Κοργαλένειο Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου και το Δήμο Κεφαλονιάς, έναυσμα για την διοργάνωσή της ήταν η επίσκεψη του Ralph Quinn στο Μουσείο πριν 10 χρόνια και η παράδοση σε αυτό του λευκώματός του για τους σεισμούς του 1953.

Ο νεαρός ναύτης Ralph Quinn όταν το πλοίο του ήρθε στην Κεφαλονιά για να προσφέρει τρόφιμα στους σεισμόπληκτους ζήτησε δυο ημερών άδεια από τον πλοίαρχο στη διάρκεια των οποίων γύρισε την Κεφαλονιά και κατέγραψε με τη φωτογραφική του μηχανή τις καταστροφές και την ανθρώπινη αγωνία.  Όπως είπε ο ίδιος στην ομιλία του, αυτό το υλικό έμεινε στη βιβλιοθήκη του 60 περίπου χρόνια πριν το αξιοποιήσει μετά τη συνταξιοδότησή του..

Η ενθουσιώδης ανταπόκριση του Κοργιαλένειου Μουσείου στο ερώτημά του αν θα τους ενδιέφετε το υλικό του, τον έφερε στην Κεφαλονιά πριν μερικά χρόνια.. Περπάτησε στους δρόμους που κατέγραψε ο φακός του, το μόνο σημείο που αναγνώρισε ήταν η Πλατεία με το άγαλμα του Βαλλιάνου.

Μια σύμπτωση ακόμα της ζωής που τον συγκίνησε ιδιαίτερα ήταν όταν έμαθε ότι η εμβληματική φωτογραφία του ίδιου στα χαλάσματα ήταν ότι είχε απομείνει από την Κοργαλένειο Βιβλιοθήκη, την οποία όχι μόνο είδε ξανακτισμένη αλλά και ήταν εκεί που παρέδωσε το λεύκωμα με τις φωτογραφίες του.

Ο Ralph Quinn ήταν πολύ συγκινημένος , η ομιλία του διακοπτόταν από τα δάκρυα και τον καταιγισμό των αναμνήσεων ο κόσμος όμως τον ενθάρρυνε με το χειροκρότημά του. Στο τέλος και ο ίδιος σηκώθηκε όρθιος χειροκροτώντας τον κόσμο και λέγοντας «Όλα αυτά που κάνατε είναι πάρα πολλά για μένα..»

Τον Ralph Quinn και την οικογένεια Γκούρου , του καπετάνιου του πλοίου Ντέριν , ευχαρίστησαν ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος (και ως πρόεδρος του Κοργαλένειου Ιδρύματος) και ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος.

Στον Ralph Quinn προσφέρθηκαν συμβολικές αναμνηστικές πλακέτες από το δήμο Αργοστολίου και την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη. Η πλακέτα μάλιστα της «Βιβλιοθήκης» προσφέρθηκε δωρεάν από το Χρυσοχοείο Τζαννάτος.

Η Δ/ντρια του Κοργιαλένειου Μουσείου κα Δώρα Μαρκάτου μίλησε για τις επιπτώσεις των σεισμών στη ψυχολογία των κατοίκων του νησιού βασιζόμενη σε επιστημονική έρευνα της εποχής αλλά και για το πως επέδρασε ο φόβος και ο πόνος των απωλειών στους ζωγράφους της εποχής, για το πως «αναγκάστηκαν» να περάσουν από το ένα είδος τεχνοτροπίας στο άλλο προκειμένου να αποτυπώσουν τα συναισθήματα των σεισμοπλήκτων.

Η κα  Θεοτοκούλα Μουλίνου αναφέρθηκε στη ζωή του Ralph Quinn από ναύτη έως σήμερα συγκινώντας τον αφάνταστα.

Η βραδιά έκλεισε με την Γυναικεία Χορωδία της Αλεξίας Μαρτσέλου και το χορευτικό παραδοσιακό συγκρότημα Ιόνιος Πνοή με δάσκαλο το Δημήτρη Μαντζουράτο.

Ηταν μια βραδιά ευχαριστιών και ευγνωμοσύνης για όλους όσους βοήθησαν τους γονείς και τις οικογένειές μας, τους συγχωριανούς και τους συντοπίτες μας να αντέξουν τις πρώτες ώρες , τις πρώτες μέρες των καταστροφών..

Είμαστε βαθιά ευγνώμονες!

Ελένη Δ. Χιόνη

√ Περισσότερες φωτογραφίες

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις