Το Msc Opera χωρητικότητας 2.679 επιβατών προερχόμενο από το λιμάνι της Γένοβας που βρίσκεται στη βόρεια Ιταλία κατευθύνεται προς το Κατάκολο όπου αναμένεται να βρίσκεται την Κυριακή 1η Μαρτίου γύρω στις 12 το μεσημέρι.

Οι επιβάτες του είναι στην πλειοψηφία τους Γάλλοι, Ιταλοί, Γερμανοί και Άγγλοι, ενώ σύμφωνα με την πολιτική που εφαρμόζει η εταιρεία και τις σχετικές οδηγίες της CLIA, στο πλοίο δεν επιτρέπεται να επιβιβαστούν Κινέζοι ή Ιταλοί από τις περιοχές που έχουν διαπιστωθεί κρούσματα κορονοιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Λιμενική Αρχή του Κατακόλου έχει ήδη λάβει τα πιστοποιητικά υγείας των επιβατών, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε κάθε περίπτωση και δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό. Ωστόσο το γεγονός ότι το Κατάκολο ως πύλη εισόδου δεν διαθέτει τα μέσα εκείνα που απαιτούνται για τον άμεσο έλεγχο των επιβατών για υπόπτο κρούσμα κορονοϊού (θερμομέτρηση), έχει θορυβήσει κατοίκους και επαγγελματίες στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας Φραγκίσκο Κολόσακα οι κάτοικοι ζητούν να μην δέσει και να μην αποβιβαστούν επισκέπτες από το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο, αλλά και από τα άλλα δύο πλοία τα οποία αναμένεται να φτάσουν στο επίνειο του Πύργου στις 23 αλλά και στις 24 Μαρτίου.

Ανάλογη θέση έχουν εκφράσει και επαγγελματίες του Κατακόλου με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια της περιοχής και με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει για τις μελλοντικές αφίξεις, αν και κάτι τέτοιο δεν διασφαλίζει τίποτα με βεβαιότητα, αφού κανένας δεν μπορεί να προβλέψει στην πορεία του κορονοϊού είτε στην Ελλάδα, είτε παγκόσμια.

Ακόμα και αν δεν προσεγγίσει τελικώς το κρουαζιερόπλοιο την Κυριακή, κανείς δεν ξέρει αν υπάρξουν αποφάσεις που μπορεί να πλήξουν μαζικά την κρουαζιέρα, όταν τα περισσότερα πλοία που φτάνουν στο Κατάκολο ξεκινούν απο την Ιταλία, οπότε και το μέλλον της κρουαζιέρας όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και ευρύτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος Πύργου και Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Τάκης Αντωνακόπουλος έχει ζητήσει από το Λιμεναρχείο Κατακόλου να υπάρξει σχετική ενημέρωση από τα συναρμόδια υπουργεία για το θέμα για το αν θα αφιχθεί ή όχι το κρουαζιερόπλοιο την Κυριακή.

Την Καθαρά Δευτέρα στο λιμάνι Ηρακλείου θα προσεγγίσει το κρουαζιερόπλοιο MSC Opera, εκτελώντας την τρίτη του προγραμματισμένη προσέγγιση για το 2020, προερχόμενο από Κατάκολο. 

Το πλοίο θα παραμείνει στο λιμάνι μας από 09.30-18.00 οπότε και θα αναχωρήσει για Χάιφα.

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της τοπικής κοινωνίας και την αποτροπή της εισόδου και εξάπλωσης του ιού.

Την Παρασκευή 6 Μαρτίου το κρουαζιερόπλοιο θα βρίσκεται στη Ρόδο όπου θα παραμείνει για περίπου 8 ώρες και μετά θα αναχωρήσει και πάλι για την Ιταλία.

Απαιτείται η μέγιστη ψυχραιμία γιατί μια λανθασμένη κίνηση που θα είναι βασισμένη στον πανικό, μπορεί να έχει πολύ πιο επώδυνα και δυσάρεστα αποτελέσματα με σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες.

Πληροφορίες από ilialive.gr και flashnews.gr

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις