Στη χειρότερη οικονομική κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών βρίσκονται φέτος οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ρόδου λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, οι οποίοι αγωνιούν για την επιβίωσή τους, βλέποντας την τουριστική σεζόν να χάνεται…
Η ρευστότητα και η αβεβαιότητα που υπάρχει δεν τους επιτρέπει να αισιοδοξούν ότι θα προσληφθούν από τα ξενοδοχεία για να δουλέψουν και φοβούνται ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία και την ανέχεια αφού το πενιχρό ποσό που θα πάρουν, αν βρεθούν σε αναστολή εργασίας, δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους.
Σε ακόμα πιο δύσκολη θέση θα βρεθούν οι οικογένειες που απασχολούνται εξ ολοκλήρου στον τουρισμό, καθώς υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις κατά τις οποίες όλα τα μέλη τους εργάζονται στα ξενοδοχεία και δεν έχουν άλλα εισοδήματα. Μάλιστα ενώ τέτοιες μέρες τα προηγούμενα χρόνια είχαν ήδη προσληφθεί και εργάζονταν, φέτος δε ξέρουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον και πώς θα αντιμετωπίσουν τα έξοδά τους, αν δεν έρθουν τουρίστες και αν δεν γυρίσουν στη δουλειά τους.
Εκτιμάται ότι περίπου 20.000 συμπατριώτες μας ξενοδοχοϋπάλληλοι βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη θέση, ενώ τις ίδιες καταστάσεις βιώνουν και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ανέρχονται σε άλλους περίπου 20.000.
Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του σωματείου των Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου Θανάσης Σταμούλης δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έγινε καμία πρόσληψη στα ξενοδοχεία του νησιού μας, ενώ όλοι περιμένουν από το αρμόδιο υπουργείο διευκρινίσεις σχετικά με το ΦΕΚ για την αναστολή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
«Περιμένουμε διευκρινίσεις ότι αυτό θα ισχύσει και για τους εργαζόμενους που δεν έχουν πιάσει δουλειά καθως στο ΦΕΚ γίνεται αναφορά για αυτούς που έχουν προσληφθεί από το ξενοδοχείο τους και το οποίο μπορεί να εφαρμόσει αναστολή της σύμβασης. Δεν αναφέρει ότι και αυτοί που δεν έχουν πιάσει δουλειά μπορούν να το κάνουν και έτσι υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα που ίσως εντός των επόμενων ωρών να διευθετηθεί» δήλωσε.
«Λίγα ξενοδοχεία θα ανοίξουν…»
Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις του γύρω από το πώς θα εξελιχθούν φέτος τα πράγματα με την τουριστική περίοδο, ο κ. Σταμούλης εξέφρασε τον προβληματισμό και την απογοήτευσή του λέγοντας: «εγώ τα βλέπω πολύ δύσκολα τα πράγματα. Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, πολύ δύσκολα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία και αν ανοίξουν, θα είναι λίγα. Αυτή την εικόνα εισπράττω εγώ που έχω επαφές κάθε μέρα με τα ξενοδοχεία.
Μέχρι τώρα δεν έχει ανοίξει κανείς τα χαρτιά του, λίγοι είναι αυτοί που λένε ότι θα ανοίξουν. Ίσως μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οι περισσότεροι δε μας έχουν ενημερώσει για το τι θα κάνουν. Περιμένουν» είπε ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου, προσθέτοντας ότι αν οι κρατήσεις σε ένα ξενοδοχείο είναι της τάξης του 20% σε σχέση με πέρυσι, γιατί να διακινδυνέψει να ανοίξει; «Εκτιμώ πως αν οι κρατήσεις που θα έχει θα είναι σε χαμηλά επίπεδα, δεν θα ανοίξει κάποιος το ξενοδοχείο του» κατέληξε.
«Πενιχρό το επίδομα των 534 ευρώ!»
Όλο αυτό το διάστημα τα μέλη του σωματείου βρίσκονται σε αναμονή ώστε να ξεκαθαρίσει τουλάχιστον το θέμα με την αναστολή εργασίας και να μπορέσουν να ελπίζουν σε κάτι…
«Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι περιμένουν διευκρινίσεις για την υπουργική απόφαση για να βάλουμε σε αναστολή όλους τους εργαζόμενους και όταν ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους, αν ανοίξουν και τους θέλουν στη δουλειά, θα πάνε να δουλέψουν.
Αλλιώς θα είναι σε αναστολή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου παίρνοντας τα ένσημα που θα τους βάλουν ώστε να πάρουν την τρίμηνη ανεργία τους» τόνισε ο κ. Σταμούλης και συνέχισε λέγοντας: «Θα παίρνουν το μήνα 534 ευρώ, αν είναι σε αναστολή για να μπορέσουν έστω να επιβιώσουν με αυτά τα λίγα χρήματα. Στα ξενοδοχεία απασχολούνται περίπου 20.000 άτομα. Αν προστεθούν σε αυτό τον αριθμό και οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια και τον επισιτισμό φτάνουμε τα 40.000 άτομα. Είναι μεγάλος αριθμός…».
Όπως είναι φυσικό, η ανέχεια και η ανεργία θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους, καθώς η αγορά θα στερηθεί χρημάτων για να κινηθεί και εσόδων για άλλους κλάδους του εμπορίου.
«Πώς να κινηθεί η αγορά του νησιού αν τόσοι πολλοί δεν έχουν χρήματα να ξοδέψουν; Αν δε δουλέψουμε εμείς που είμαστε τόσο μεγάλος αριθμός ατόμων, πώς θα βγούμε στην αγορά να ψωνίσουμε και να κινηθεί η οικονομία;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων προσθέτοντας: «Ακόμα και 24 ώρες να είναι ανοιχτά τα καταστήματα, αν δεν υπάρχουν χρήματα για να ζήσει κάποιος, δεν θα πάει στην αγορά»
«Ζούμε κάτι πρωτοφανές»
Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που ζει ο κλάδος δεν έχει ξανασυμβεί! «Εγώ κάτι τέτοιο δεν το έχω ξανασυναντήσει. Είμαι τριάντα χρόνια στα συνδικαλιστικά δεν το έχει δει ποτέ μου αυτό που ζούμε σήμερα. Και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να αλλάξουμε τα πράγματα. Δεν μπορούμε να αντιδράσουμε. Δεν υπάρχει κάτι να κάνουμε…» δηλώνει ο κ. Σταμούλης και υπογραμμίζει ότι τα χρήματα της αναστολής εργασίας είναι λίγα και κανένας δεν θα μπορέσει να ζήσει με τα 534 ευρώ.
Όπως είπε, μετά θα ακολουθήσουν οι τρεις μήνες κατά τους οποίους θα δοθεί το επίδομα ανεργίας με ακόμα λιγότερα τα χρήματα μέχρι και το τέλος του χρόνου ενώ από τον Ιανουάριο και μετά θα ζήσουμε ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις.
«Είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Και δεν ξέρουμε πώς θα τελειώσει αυτό το πράγμα αφού θα πρέπει να περιμένουμε και συνέχεια το φθινόπωρο ή τον επόμενο χειμώνα» κατέληξε.