‘Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η εξάρτηση από τον τουρισμό”

143

«Παγίδα» ύφεσης για την ελληνική οικονομία ο τουρισμός

Γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η εξάρτηση από τον τουρισμό, τονίζει η HSBC σε νέα έκθεσή της όπου και προχωρά σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το τρέχον έτος. Παράλληλα, εμφανίζεται επιφυλακτική για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, κυρίως λόγω της αδυναμίας των τραπεζών, ενώ τηρεί πιο θετική στάση για τα ελληνικά ομόλογα.

Οπως τονίζει η βρετανική τράπεζα, το σοκ της πανδημίας άλλαξε τα δεδομένα τόσο για την οικονομία όσο και για τις τράπεζες της χώρας, με το μεγαλύτερο βαρίδι στις προοπτικές της Ελλάδας να αποτελεί ο τουρισμός. Οι εισπράξεις από τον τουρισμό αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του ελληνικού ΑΕΠ, και ο κλάδος σχεδόν το 20% της οικονομίας. Οι διεθνείς αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια μειώθηκαν κατά 73% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2020, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 51,4% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου (και 98,7% σε ετήσια βάση μόνο τον Απρίλιο), όπως επισημαίνει. Αν και η Ελλάδα άνοιξε ξανά τα σύνορά της σε ξένους τουρίστες από τις 15 Ιουνίου, ωστόσο μένει να φανεί πόσοι τελικά… θα έρθουν. Μια ελπίδα πάντως εντοπίζει η HSBC στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μια σχετικά αργή τουριστική περίοδο, αφού το 60% των τουριστών φτάνει μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου, οπότε ενδέχεται να μην έχουν χαθεί όλα ακόμη.

Οπως εκτιμά η πτώση του τουρισμού κατά 50% θα αφαιρέσει έως και 5% από το ελληνικό ΑΕΠ φέτος, και μάλιστα αυτό φαίνεται να είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της βρετανικής τράπεζας, η βουτιά του τουρισμού σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι περιορισμοί συνεχίστηκαν για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι αρχικά ανέμενε, η ύφεση θα είναι βαθύτερη στο β΄ τρίμηνο και θα αγγίξει το 12% από 8,6% που ανέμενε πριν, ενώ η ύφεση στο σύνολο του 2020 θα φτάσει το 8,2% (από 6% πριν).

H μακροπρόθεσμη εικόνα της Ελλάδας μπορεί ωστόσο να βελτιωθεί. Το Ταμείο Ανάκαμψης που προτείνει η Κομισιόν θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στις επενδύσεις από την επόμενη χρονιά. H HSBC παραμένει αρκετά αισιόδοξη για τις προοπτικές ανάκαμψης της Ελλάδας το 2021, αναβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις της σε ανάπτυξη 7% το επόμενο έτος, από 5,8% που προέβλεπε πριν.

Αντίθετα, η βρετανική τράπεζα εμφανίζεται επιφυλακτική για την πορεία των ελληνικών μετοχών παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις τους είναι φθηνές. Ο λόγος είναι οι τράπεζες – ο «πυρήνας» της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς– παραμένουν εξαιρετικά «εύθραυστες». Για να απελευθερωθεί αξία στις ελληνικές τράπεζες  θα πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα του ενεργητικού, τονίζει.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα πάντως, η HSBC εμφανίζεται πιο αισιόδοξη. Σε γενικές γραμμές τηρεί θετική στάση για τα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης και ουδέτερη για τα ομόλογα του πυρήνα του ευρώ. Αν και θεωρεί φθηνά μόνο τα ιταλικά ομόλογα, επισημαίνει πως οι αποτιμήσεις των ελληνικών τίτλων κινούνται προς ένα δίκαιο επίπεδο, ωστόσο έχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης καθώς δεν είναι ακόμη «τεντωμένες». Αναμένει πως τα spreads θα συνεχίσουν να μειώνονται καθώς η μεταβλητότητα υποχωρεί, ενώ η παρουσία της ΕΚΤ  θα «καλύψει» την όποια αδυναμία προκύψει στην αγορά το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις