Βαρόμετρο για ΑΕΠ και υγειονομική κρίση οι Άγγλοι τουρίστες

221

Της Δήμητρας Καδδά

Το άνοιγμα των συνόρων με την Αγγλία και οι επιπτώσεις που θα έχει εκτείνονται σε δύο πεδία: στο υγειονομικό αλλά και στην οικονομία.

Θεωρείται το μεγάλο crash test των επόμενων ημερών, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα φανεί αν θα σύνορα μπορούν να μείνουν “ανοικτά”, αλλά και το αν θα αποδώσει η υγειονομική αυτή απόφαση στην τουριστική αγορά.

Η κυβέρνηση όπως εξήγησε χθες ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σε στη συζήτηση που διοργανώθηκε από την Ένωση Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας, εντείνει την υγειονομική θωράκιση των τουριστικών προορισμών που περιμένουν διακαώς μία άνοδο των τουριστικών ροών μετά την απογοητευτική πορεία που υπήρχε τον Ιούλιο.

Η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να ενισχυθούν οι ιατρικές δομές στους τουριστικούς προορισμούς, αλλά και οι επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα συνδέονται με τον τουρισμό. Επίσης εκτιμά πως θα υπάρχει μία ισχυρή ανάκαμψη το 2021 στον τουρισμό για τον οποίο παραδέχτηκε ότι φέτος θα δεχθεί ισχυρούς τριγμούς.

Η πορεία του τουρισμού φέτος αναμένεται να αποτυπωθεί, όπως ανέφεραν χθες αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου, και στα έσοδα της Κυβέρνησης:  ναι μεν άντεξαν τον Ιούνιο (πήγαν πιο καλά από τον αναμενόμενο), αλλά εκτιμάται ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πάρα πολύ δύσκολοι.

Πλέον ο μήνας “κλειδί” είναι ο Αύγουστος και το κατά πόσο η τουριστική αγορά θα μπορέσει να λειτουργήσει, έστω και λίγο. Και αυτό ούτως ώστε ο επιχειρηματικός κόσμος του κλάδου κρατηθεί στον “αφρό”.

Πέρα από το υγειονομικό μέτωπο, η κυβέρνηση μέτρα την απόδοση των παρεμβάσεων στην αγορά και προετοιμάζεται για πρόσθετες κινήσεις. Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθούν χρονικά τα προσωρινά μέτρα μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ στον κλάδο πέραν του τέλους Οκτωβρίου.

Επίσης δόθηκε ολιγοήμερη παράταση στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο2 που έληγε χθες και αναμένεται να ανακοινωθεί ο νέος κύκλος με έμφαση στο τουριστικό κλάδο, ο οποίος θα τρέξει τον Αύγουστο.

Οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ

Η πορεία του τουρισμού από την Αγγλία – σε υγειονομικό και σε οικονομικό επίπεδο –  θεωρείται το “βαρόμετρο” όχι μόνο για την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και για τους θεσμούς και ειδικά για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πού αποτιμά το εύρος των πιέσεων.

Στην Ελλάδα, όταν γίνει ο απολογισμός στο τέλος Αυγούστου θα υπάρξει και μία σαφέστερη εικόνα για το μέγεθος της ύφεσης σε συνδυασμό με την επάρκεια ταμειακών διαθέσιμων αλλά και με τη ροή νέων εσόδων στα ελληνικά κρατικά ταμεία: από νέες εξόδους στις αγορές, από φόρους και εισφορές, αλλά και από την ΕΕ.

Θα γίνει αποτίμηση των δυνατοτήτων για νέα μέτρα στήριξης.  Το ζήτημα είναι ότι τα κονδύλια από την ΕΕ θα έρχονται όλο τον επόμενο χρόνο με το “σταγονόμετρο”.

Μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσουν να έρχονται κάποια από τα ποσά του ΕΣΠΑ που άλλαξαν χρήση, μετά το Σεπτέμβριο πλέον αναμένεται να έρθει  το ποσό που αναλογεί στη χώρα από το πρόγραμμα SURE που θα καλύψει μέρος των δαπανών για τη δράση “Συνεργασία”, ενώ κοντά στα μέσα του 2021 αναμένεται θα αρχίσουν να έρχονται τα κονδύλια  από το νέο σχέδιο ανάκαμψης που επιχειρείται αύριο και το Σάββατο  να αποφασιστεί σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής  με τις διαφωνίες – προς το παρόν – να παραμένουν.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις