Πώς αποτιμάται ο πρώτος μήνας «ανοίγματος» του ελληνικού τουρισμού

303

Χαμηλή αναλογία κρουσμάτων, μηδενικά κρούσματα σε εργαζομένους του τουρισμού αλλά και χαμηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία

Γράφει η Στεφανία Σούκη

Με χαμηλή αναλογία κρουσμάτων, 1 προς 1.000 ανά τουρίστα, μηδενικά κρούσματα σε εργαζομένους του τουρισμού αλλά από την άλλη, χαμηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία, κλείνει ο πρώτος μήνας από το «άνοιγμα» του ελληνικού τουρισμού.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Τουρισμού και ο ίδιος ο υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης δεν έχει πάψει να επαναλαμβάνει και το έκανε και χθες με τον πλέον επίσημο τρόπο από το βήμα της Βουλής ότι σε αυτές τις πρώτες εβδομάδες του «ανοίγματος» του ελληνικού τουρισμού  «δεν έχει γίνει καμία έκπτωση όσον αφορά τα μέτρα προστασίας». Στο ερώτημα αν υπάρχουν εργαζόμενοι του τουρισμού που μπορεί να «περάσουν» στο γενικό πληθυσμό τον ιό, ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι δεν έχει καταγραφεί ούτε μία τέτοια περίπτωση γεγονός το οποίο δείχνει ότι τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Δε θα πρέπει να συνδέονται τα κρούσματα με τον τουρισμό», ανέφερε σχετικά.

Αντίστοιχα και οι τουριστικοί φορείς και ο ίδιος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος επίσης δεν έχει πάψει να επαναλαμβάνει ότι η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι    επιχειρηματίες του κλάδου είναι ασφυκτική δεδομένου ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες και το Δημόσιο: «Έσοδα δεν υπάρχουν και θα πρέπει να θεσμοθετηθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα στήριξης και διευκολύνσεις από το κράτος για τους ιδιοκτήτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα των “λουκέτων”, αλλά και ενίσχυση των επιδομάτων για εργαζόμενους που δεν απορροφώνται από την αγορά εργασίας», όπως επισημαίνει. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, τα επιδημιολογικά δεδομένα επηρεάζουν την καθημερινότητα και τον τουρισμό, με αποτέλεσμα η μέση πληρότητα να μην ξεπερνά το 25 – 30% πανελλαδικά με ορισμένες εξαιρέσεις κυρίως στα μικρά νησιά.

Την ίδια στιγμή, απαντώντας χθες σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Μανώλη Συντυχάκη για τον κίνδυνο στη δημόσια υγεία λόγω του τουρισμού, ο υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης, ανέφερε ότι δεν γίνονται «εκπτώσεις στα μέτρα προστασίας και ελέγχων για τον COVID-19, υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο και κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να ανησυχεί». Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνται απαρέγκλιτα και όλες οι κινητές μονάδες οι οποίες έκαναν ελέγχους σε εργαζομένους, δεν βρήκαν ούτε ένα θετικό δείγμα.

«Τα κρούσματα δεν συνδέονται με τον τουρισμό. Ανοίγουμε προσεκτικά για τους τουρίστες, δεν έχουμε ανοίξει προς τρίτες χώρες –βλ. Ρωσία, Ουκρανία, ΗΠΑ κ.α., η χώρα μας, παρόλο που υπάρχουν πιέσεις, είναι ιδιαίτερα προσεκτική και στηριζόμαστε σε όσα μας υποδεικνύουν οι επιδημιολόγοι. Οι στοχευμένοι έλεγχοι δείχνουν ότι δεν έχουμε πολλά εισαγόμενα κρούσματα. Σε ποσοστό έχουμε 1 στα 1.000.».

Ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στο μείζον ζήτημα της απασχόλησης στον κλάδο και της αγωνίας που εκφράζεται σε όλους τους προορισμούς να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας.

Αναφορά από το βήμα της Βουλής έγινε και στο άνοιγμα της κρουαζιέρας, που γίνεται από τις αρχές Αυγούστου μετά από εισήγηση της υγειονομικής Επιτροπής, σε σχέση με τα απαραίτητα πρωτόκολλα. «Έλληνες ιατροί δημιούργησαν τα πρωτόκολλα της κρουαζιέρας για όλη την Ευρώπη και αποτελούν πρότυπο για όλο τον κόσμο. Αυτά τα πρωτόκολλα περιλαμβάνουν εργαστηριακό έλεγχο για όλους τους επιβάτες πριν την επιβίβαση, για όλα τα μέλη του πληρώματος πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Και, επιπλέον, ενημέρωση κάθε δύο εβδομάδες, εκπαίδευση, φυσική αποστασιοποίηση, υγιεινή χεριών κ.λπ. Μέρος των καθημερινών πρωτοκόλλων είναι επίσης η καθημερινή παρακολούθηση της υγείας του πληρώματος, ενώ υπάρχει γραπτό σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο προβλέπει την έγκαιρη ανίχνευση και τα βήματα αντιμετώπισης σε περίπτωση κρούσματος εν πλω.».

Με βάση το κυβερνητικό πλάνο, το σταδιακό άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, με όλα τα μέτρα τα οποία εφαρμόζονται κατά γράμμα για την ασφάλεια τουριστών, εργαζόμενων και κατοίκων, στόχο έχει να συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής κατάστασης μετά από την έξαρση της πανδημίας. Με μέτρα όπως το άνοιγμα της κρουαζιέρας σε 6 λιμάνια της Ελλάδας από την 1η Αυγούστου, στόχος είναι ο περιορισμός των απωλειών για τη φετινή χρονιά (σ.σ. αν και οι εκτιμήσεις των στελεχών του κλάδου της κρουαζιέρας κάνουν λόγο για πτώση εσόδων που ξεπερνά ακόμη και το 90%, φθάνοντας ακόμη και το 95%, την ίδια στιγμή που, όπως εκτιμούν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την υιοθέτηση των πρωτοκόλλων).

Η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού

Εν τω μεταξύ, σε μία προσπάθεια τόνωσης της τουριστικής κίνησης εκ των έσω ενισχύονται περαιτέρω τα προγράμματα εσωτερικού τουρισμού με την ψήφιση χθές στη Βουλή και του προγράμματος των voucher με όφελος πάνω από 10 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω πρόγραμμα είναι ο τρίτος άξονας για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού κι έρχεται επιπρόσθετα των 100 εκατ. ευρώ του προγράμματος ‘Τουρισμός Για Όλους’ (κατόπιν της αύξησης που αποφασίστηκε) και των 37 εκατ. για τον κοινωνικό τουρισμό.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού μέσω της παροχής διατακτικών («voucher») σε εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, ο Υπουργός Τουρισμού, χθές από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θεσμοθετεί τις διατακτικές για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, με στόχο την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού. Τα voucher αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέτρο, ουσιαστικό και επιβεβλημένο από τις έκτακτες συνθήκες τις οποίες δημιούργησε η πανδημία του COVID-19. Τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ, ίσως και 20, μπορούν να ενεργοποιηθούν σε φοροαπαλλαγές, οι οποίες θα βοηθήσουν τον εσωτερικό τουρισμό».

Αναλύοντας περαιτέρω την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης των voucher για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι «τα voucher είναι το τρίτο μέτρο της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού. Αρχικά πραγματοποιήθηκε η ενίσχυση του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ. Τριπλασιάσαμε το σχετικό κονδύλι σε πρώτη φάση, από 10 σε 30 εκατ. ευρώ και ακολούθως το αυξήσαμε ακόμη περισσότερο, σε 37 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια αναβιώσαμε, μετά από πολλά χρόνια, στο Υπουργείο Τουρισμού το Πρόγραμμα ‘Τουρισμός Για Όλους’. Προσφέραμε 30 εκατ. ευρώ, όταν την τελευταία φορά που είχε ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα είχαν δοθεί μόλις 5 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Θεοχάρης ευχαρίστησε από το βήμα της Βουλής το Υπουργείο Οικονομικών για την κατανόηση και την άμεση υιοθέτηση των προτάσεων του υπουργείου Τουρισμού. Και κάλεσε τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, όπως είπε ο Υπουργός Τουρισμού, «να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δώσουν τέτοιου είδους διατακτικές στους υπαλλήλους τους. Κατ’ αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται μείωση στο κόστος των διακοπών του Έλληνα εργαζομένου, ενώ θα επωφεληθεί και η τουριστική μας βιομηχανία».

Σημειωτέον ότι με βάση τα στοιχεία από το υπουργείο Τουρισμού, «η επιτυχία του προγράμματος ‘Τουρισμός για όλους’ ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι αιτήσεις συμμετοχής που υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική εφαρμογή ξεπέρασαν τις 450.000. Αντιστοιχούν σε περισσότερους από 750.000 δικαιούχους, μαζί με τα προστατευόμενα μέλη. Η ελληνική κυβέρνηση επιπλέον, αυξάνει το ποσό ενίσχυσης του προγράμματος ‘Τουρισμός Για Όλους’ του Υπουργείου Τουρισμού, από 30 σε 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει κάθε οικογένεια να πάει διακοπές εφέτος. Παράλληλα, επωφελούνται οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, σε μεγάλο βαθμό, στηρίζονται στον εσωτερικό τουρισμό», όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις