Οι αερομεταφορές ήταν ίσως η βιομηχανία που δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, καθώς οι άνθρωποι δεν αισθάνονται ασφαλείς να ταξιδεύουν σε έναν… σφραγισμένο σωλήνα για ώρες, μαζί με άλλους επιβάτες που μπορούν να μεταδώσουν μια τόσο επικίνδυνη νόσο του αναπνευστικού συστήματος μέσω αόρατων αερομεταφερόμενων σωματιδίων.
Τα καλά νέα είναι ότι οι αεροπορικές εταιρείες έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους την πανδημία. Σχεδόν όλες οι εταιρείες απαιτούν τώρα από τους επιβάτες να φορούν μάσκες για ολόκληρη την πτήση -και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αποβιβάσουν κάποιον που δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες από το αεροπλάνο.
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα καλά νέα. Οι πιθανότητες να κολλήσετε κορωνοϊό σε αεροσκάφος μπορεί να είναι χαμηλότερες από ό, τι αντιλαμβάνεστε.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η μελέτη του Άρνολντ Μπαρνέτ, καθηγητή στατιστικής στο Sloan School of Management του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Όπως αναφέρει το CNN, ο Άρνολντ Μπαρνέτ επεξεργάστηκε μελέτες που είχαν ως αντικείμενο τεκμηριωμένες περιπτώσεις μετάδοσης SARS-CoV-2 κατά την πτήση και διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες μόλυνσης σε μια πτήση μικρών αποστάσεων είναι σχετικά χαμηλές, με την προϋπόθεση όλοι στην πτήση να φορούν μάσκα.
1 στις 4:300 πιθανότητες να κολλήσεις σε γεμάτη πτήση
Ο Άρνολντ Μπάρνετ διαπίστωσε ότι σε μια εντελώς γεμάτη, σύντομη πτήσης δύο ωρών στις ΗΠΑ, με τρεις και τρεις θέσεις στη σειρά εκατέρωθεν του διαδρόμου, οι πιθανότητες να κολλήσετε SARS-CoV-2 είναι μόνο 1 στις 4.300.
Εάν η πτήση δεν είναι εντελώς πλήρης και τα μεσαία καθίσματα σε κάθε σειρά παραμένουν κενά, οι πιθανότητες μόλυνσης πέφτουν σε 1 στα 7.700.
«Οι περισσότερες δραστηριότητες είναι σήμερα πιο επικίνδυνες σε σχέση με πριν από τη νόσο Covid-19 και η αεροπορία δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό. Αλλά πρέπει να συντρέχουν τρία πράγματα για να μολυνθείτε (σε πτήση): Πρέπει να υπάρχει ένας ασθενής Covid-19 στο αεροσκάφος και πρέπει να είναι μεταδοτικός. Εάν υπάρχει ένα τέτοιο άτομο στην πτήση σας, υποθέτοντας ότι φοράει μάσκα, πρέπει να υπάρξει σφάλμα στην προστασία της μάσκας. Πρέπει, τέλος, να είναι αρκετά κοντά σας ώστε να υπάρχει κίνδυνος να υποφέρετε από τη μετάδοση», είπε.
Τα αεροπλάνα πιο ασφαλή από τα πλοία
Γιατί οι πιθανότητες μετάδοσης είναι μικρότερες στα αεροπλάνα από ότι στα λεγόμενα «κρουαζιερόπλοια του θανάτου», όπου οι άνθρωποι έχουν πολύ περισσότερο χώρο στη διάθεσή τους; Όπως επισημαίνει ο Άρνολντ Μπαρνέτ, μια εξήγηση για τον χαμηλό κίνδυνο μετάδοσης πτήσης «είναι ότι ο αέρας στις σύγχρονες καμπίνες αεροσκαφών αντικαθίσταται με νέο καθαρό αέρα κάθε δύο έως τρία λεπτά και τα περισσότερα αεροπλάνα είναι εξοπλισμένα με φίλτρα αέρα σχεδιασμένα για να παγιδεύουν 99,99% σωματιδίων».