Έρχεται «Εξοικονομώ» για τον τουρισμό | Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

283

της Εύας Οικονομάκη

 Μέσα στους πρώτους μήνες του 2021 αναμένεται να προκηρυχθεί το ειδικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ για τον τουρισμό», προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, στην κατεύθυνση της «πράσινης» τουριστικής ανάπτυξης.

Το νέο «Εξοικονομώ», που στοχεύει στην οικονομική ενίσχυση του τουριστικού κλάδου και στην ανάπτυξη «πράσινων» ξενοδοχείων, αναμένεται να αποτελέσει μια σημαντική ένεση ρευστότητας για τους επιχειρηματίες του τουρισμού ενόψει της νέας σεζόν, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων, έπειτα από μια χρονιά που καθορίστηκε εν πολλοίς από την πανδημία του κορωνοϊού και έπληξε σε μεγάλο βαθμό τον νευραλγικό κλάδο του τουρισμού.

Οι δικαιούχοι

Το πρόγραμμα, το οποίο αυτή την περίοδο επεξεργάζονται τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού και εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει κεφάλαια 1 δισ. ευρώ συνολικά, απευθύνεται σε 38.000 ξενοδοχεία κλασικού τύπου, επιπλωμένα διαμερίσματα, ξενοδοχεία μεικτού τύπου, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακά καταλύματα, διατηρητέα, τουριστικές κατοικίες και επαύλεις σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η ενίσχυση θα είναι ανάλογη με το μέγεθος του καταλύματος, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για προσαύξηση της επιδότησης για τα καταλύματα εκείνα που βρίσκονται κοντά σε λιγνιτικές περιοχές (Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη).

«Πράσινα» τουριστική ανάπτυξη

Απώτερος σκοπός του προγράμματος, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης, είναι η ενίσχυση του τουριστικού κλάδου και η αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων σε κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, που θα έχουν αυξημένο βαθμό ενεργειακής αυτονομίας μέσω «έξυπνων» συστημάτων διαχείρισης, παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, δεδομένου ότι στα ελληνικά νησιά, όπου οι αποστάσεις είναι μικρές, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για τον τουρισμό» αντανακλά ένα μοντέρνο και φιλόδοξο πλαίσιο για την ενίσχυση της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, με την παροχή ολοκληρωμένων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα συνδυάζουν ενίσχυση με φορολογικά κίνητρα.

Το μοντέλο «πράσινων» τουριστικών καταλυμάτων αναμένεται να συμβάλει όχι μόνο στη μείωση του λειτουργικού κόστους, την τόνωση της απασχόλησης και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά και στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την προσέλκυση τουριστών ευαισθητοποιημένων σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, σε μια εποχή κατά την οποία αυξάνεται ο αριθμός τουριστών που επιλέγουν «πράσινα» τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Επιδίωξη των δύο συναρμόδιων υπουργείων είναι η είσοδος του ελληνικού τουρισμού σε μια νέα κατεύθυνση, με το άνοιγμα σε νέες αγορές, και η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στη μετά COVID-19 εποχή.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το κτιριακό δυναμικό των τουριστικών επιχειρήσεων ανέρχεται σε περίπου 10.000 ξενοδοχεία, που διαθέτουν 800.000 κλίνες. Εκτιμάται, δε, ότι οι ενεργειακές ανάγκες των ξενοδοχείων ανέρχονται σε 540 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ η ετήσια κατανάλωση ενέργειας υπολογίζεται σε 600 έως 2.000 ευρώ ανά δωμάτιο. Την ίδια στιγμή, οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανέρχονται σε περίπου 160 κιλά CO2/τετραγωνικό μέτρο, ποσότητα που ισοδυναμεί με περίπου 10 τόνους CO2 ανά δωμάτιο.

Υπολογίζεται, επίσης, ότι η θέρμανση χώρων και νερού αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας και το 40% της ετήσιας ενεργειακής δαπάνης ενός τυπικού ελληνικού ξενοδοχείου, ενώ ο φωτισμός αντιπροσωπεύει το 8% της κατανάλωσης ενέργειας και το 21% της ενεργειακής δαπάνης.

Ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης

Άλλωστε, όλες οι δράσεις της πρότασης του υπουργείου Τουρισμού για την αξιοποίηση των κονδυλίων, τα οποία σε πρώτη φάση δεν θα ξεπεράσουν τα 480 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσονται στον άξονα ανάπτυξης «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας» και έχουν ως στρατηγική προτεραιότητα την ενίσχυση μηχανισμών χρηματοδότησης επιχειρήσεων και διευκόλυνσης της εξωστρέφειας.

Οι εν λόγω δράσεις, εκτός από τους πόρους που θα δοθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, θα κινητοποιήσουν και κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα.

Στους 4 άξονες χρηματοδότησης που εμπεριέχει η πρόταση του υπουργείου Τουρισμού είναι και η «Ιδρυση, αναβάθμιση και ποιοτικός εκσυγχρονισμός τουριστικών καταλυμάτων». Το πρόγραμμα ενίσχυσης των τουριστικών καταλυμάτων αφορά την ανάπτυξη νέων τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και την αναβάθμιση και τον ποιοτικό εκσυγχρονισμό υφιστάμενων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει δράσεις στους άξονες της πράσινης οικονομίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της διευκόλυνσης της προσβασιμότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, προκρίνονται η προώθηση δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης των τουριστικών καταλυμάτων και χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η βελτίωση ενεργειακής απόδοσης και ενεργειακού αποτυπώματος των υποδομών, η ποιοτική αναβάθμιση των υποδομών φιλοξενίας και η πιστοποίηση κατά τα ενδεδειγμένα σχετικά πρότυπα ποιότητας (ενδεικτικά Green Key, Eco Label), με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Επίσης, εντάσσονται η αναβάθμιση μηχανολογικού εξοπλισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και ρυπογόνου όχλησης με καινοτόμες υπηρεσίες μεταφοράς και διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας και η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης.

Νέα τάση

Η ανάπτυξη των «πράσινων» ξενοδοχείων αποτελεί μια τάση που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική παγκοσμίως. Μία από τις πιο επίσημες διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η πιστοποίηση ενός καταλύματος με Green Key. Πρόκειται για το οικολογικό σήμα ποιότητας, το οποίο στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των ιδιοκτητών, του προσωπικού, των πελατών και της τοπικής κοινωνίας για την ανάληψη δράσης σε ζητήματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις