Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη, οδήγησε σε δυσμενέστερη αναθεώρηση των προβλέψεων για τις αεροπορικές πτήσεις στη γηραιά ήπειρο από το Eurocontrol (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας). Γι αυτό και το Eurocontrol και η ΕΕ παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πείραμα της Ιταλίας, που θα διαβάσετε στη συνέχεια, για πτήσεις μόνο με επιβάτες χωρίς κορωνοϊό.
Ο Οργανισμός, λοιπόν, εκτιμά ότι το επόμενο εξάμηνο, έως τον Φεβρουάριο του 2021, ο συνολικός αριθμός πτήσεων που αναμένεται στην Ευρώπη θα μειωθεί κατά 55% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο της σεζόν 2019/2020. Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, η αγορά της ΕΕ θα χάσει 6 εκατομμύρια πτήσεις λόγω των κυβερνητικών περιορισμών, της έλλειψης μιας ενιαίας πολιτικής στα ταξίδια και της αβεβαιότητας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας.
Σύμφωνα με το Eurocontrol, οι κρατήσεις στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες για τους επόμενους μήνες είναι πολύ χαμηλές, γι αυτό και αναγκάζονται να περιορισίσουν πτήσεις και να μειώνουν τα δρομολόγιά τους.
Οι αναλυτές του Eurocontrol εκτιμούν ότι, μέχρι το τέλος του 2020, η συνολική απώλεια των ευρωπαϊκών αερομεταφορέων θα ανέλθει σε 140 δισεκατομμύρια ευρώ. Στα τέλη Απριλίου, οι ειδικοί υπολόγιζαν τη ζημιά στα 110 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το πείραμα της Ιταλίας
Η κατάσταση, πάντως, όπως επισημαίνει το Eurocontrol, θα μπορούσε να βελτιωθεί εάν οι κυβερνήσεις των χωρών υιοθετήσουν ομοιόμορφα πρότυπα για την οργάνωση των αεροπορικών ταξιδιών χρησιμοποιώντας συμφωνημένα κριτήρια στα τεστ και στην αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Η ΕΕ παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πείραμα που ξεκίνησε στην Ιταλία, η επιτυχία του οποίου θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τις αερομεταφορές. Ποιο είναι το πείραμα;
Στις πτήσεις της Alitalia στη διαδρομή Ρώμη-Μιλάνο, όλοι οι επιβάτες υποβάλλονται σε γρήγορο μοριακό τεστ για COVID-19. Το αποτέλεσμα γίνεται γνωστό εντός 15-30 λεπτών. Έτσι, υπάρχει μια εγγύηση ότι μόνο υγιείς επιβάτες θα επιτρέπονται κατά την πτήση, πράγμα που σημαίνει ότι ταξιδιώτες «χωρίς κοροναϊό» θα φτάνουν στη Ρώμη και το Μιλάνο.
Η επιλογή αυτών των δυο πόλεων έγινε γιατί είναι δημοφιλείς στους τουρίστες, αλλά και γιατί η μεν Ρώμη είναι το κύριο σημείο άφιξης των διεθνών τουριστών στην Ιταλία, ενώ το Μιλάνο βρέθηκε στο επίκεντρο της διάδοσης του κορωνοϊού και για τους ξένους τουρίστες στο ξεκίνημα της πανδημίας.
Μακροπρόθεσμα, η πρακτική αυτή θα επεκταθεί σε μεγαλύτερες πτήσεις, όπως σε αυτήν Ρώμης-Νέας Υόρκης.