της Εύας Οικονομάκη
Στο ναδίρ κινήθηκαν φέτος εξαιτίας της πανδημίας οι οδικές αφίξεις, οι οποίες, αν και τις πρώτες ημέρες επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού έδειξαν τη δυναμική τους, τελικά δεν κατάφεραν να τονώσουν την κίνηση στη βόρεια Ελλάδα, καθώς το υποχρεωτικό τεστ κορωνοϊού σε όσους έρχονται οδικώς στη χώρα μας ανέκοψε τη ροή των κρατήσεων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 580.000 ταξιδιώτες έφτασαν τελικά στη χώρα μας οδικώς το γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 8% του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.
«Τα χαμηλά νούμερα που καταγράφονται φέτος για τις οδικές αφίξεις έχουν την αιτία τους στην επιδημιολογική κατάσταση των χωρών προέλευσης», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου.
Αν και με βάση τις αρχικές προσδοκίες, οι οδικές αφίξεις, οι οποίες παραδοσιακά αποτελούν το 25% των συνολικών τουριστικών αφίξεων και αφορούν κυρίως τις όμορες χώρες, την ανατολική Ευρώπη, καθώς και την Τουρκία, θα ενίσχυαν σημαντικά τον ελληνικό τουρισμό, το δεύτερο κύμα της πανδημίας που έπληξε τις βαλκανικές χώρες τον Ιούλιο περιόρισε τελικά πάρα πολύ τις εισερχόμενες οδικές ροές, με αποτέλεσμα φέτος οι οδικές αφίξεις να αποτελούν μόνο το 15% των συνολικών τουριστικών αφίξεων.
Πρώτη σε αριθμό αφίξεων ήρθε η Βουλγαρία, ενώ ακολούθησαν η Ρουμανία και η Αλβανία. Ενδεικτικό της δυναμικής των γειτονικών μας χωρών-πηγών εισερχόμενου τουρισμού είναι το γεγονός ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία ήταν στους 10 βασικούς τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού τη φετινή σεζόν.
Ποιοι ενισχύθηκαν οδικώς
Αντίθετα, οι μεγάλοι παραδοσιακοί παίκτες του τουρισμού και βασικοί ανταγωνιστές μας, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία ενισχύθηκαν κυρίως από τον εσωτερικό τους τουρισμό αλλά και τις οδικές αφίξεις, καθώς ο οδικός διασυνοριακός τουρισμός κινήθηκε με υψηλούς ρυθμούς όχι μόνο στην Ιβηρική χερσόνησο, αλλά και στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.