της Εύας Οικονομάκη
Ψήφο εμπιστοσύνης στην Πελοπόννησο έδωσε φέτος ο εσωτερικός τουρισμός, με τον αριθμό των Ελλήνων ταξιδιωτών που επέλεξαν προορισμούς της συγκεκριμένης περιφέρειας για να περάσουν τις διακοπές τους να είναι τριπλάσιος σε σχέση με αυτόν που επισκέπτεται την περιοχή τα τελευταία χρόνια.
Και μπορεί οι ξενοδόχοι της Πελοποννήσου να κατέγραψαν κατακόρυφη μείωση της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης σε ποσοστό άνω του 70%, με τις αρχικές προσδοκίες να μην επαληθεύονται, ωστόσο ο εσωτερικός τουρισμός στήριξε την περιοχή, καλύπτοντας ένα μέρος των απωλειών που σημείωσαν οι διεθνείς αφίξεις.
Πρώτη στις προτιμήσεις
«Ο εισερχόμενος τουρισμός διαμορφώθηκε σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με τις αρχικές μας προσδοκίες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο τζίρος αναμένεται να καταγράψει πτώση κατά 60% σε σχέση με το 2019. Φέτος υπήρξε μια ετερογένεια στην Πελοπόννησο. Περίπου 700 ξενοδοχεία λειτούργησαν τελικά από τα 1.000 που βρίσκονται στην περιφέρειά μας, με τον εισερχόμενο τουρισμό να στηρίζει κυρίως τη δυτική Πελοπόννησο το διάστημα από 15 Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου», επισημαίνει στο tourismtoday ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας και πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, Κώστας Μαρινάκος.
«Οι Έλληνες φέτος ψήφισαν Πελοπόννησο. Η Πελοπόννησος κατάφερε να έχει την πρωτοκαθεδρία στις προτιμήσεις των Ελλήνων αυτή τη σεζόν. Είναι ένας προορισμός φθηνός που βρίσκεται κοντά στην Αθήνα και η οδική πρόσβαση λειτούργησε θετικά», συμπληρώνει.
Η προτίμηση των Ελλήνων σε προορισμούς της Πελοποννήσου καταγράφηκε και σε πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου. Με βάση τα ευρήματα, τα καταλύματα της Πελοποννήσου κατέγραψαν πληρότητα άνω του 44% τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, με τη δυναμική του προορισμού να διατηρείται μέχρι το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις ότι οι προορισμοί που βρίσκονται κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας και έχουν εύκολη πρόσβαση με αυτοκίνητο θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών.
Μάλιστα, όπως λέει ο Κ. Μαρινάκος, ο εσωτερικός τουρισμός στηρίζει και τα Σαββατοκύριακα τους δημοφιλείς προορισμούς της Πελοποννήσου, με όσα καταλύματα έχουν μείνει πλέον σε λειτουργία να καταγράφουν πληρότητα σε ποσοστό 40%-50%.
Διεθνής… κινητικότητα
Κινητικότητα, την ίδια στιγμή, παρατηρείται και όσον αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό. Γερμανοί, Αυστριακοί και Βρετανοί δίνουν ακόμη το «παρών» στην περιοχή, με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο αναρριχητικός, να προσελκύουν το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων ταξιδιωτών.
Χαμένο το 2021
Αναφερόμενος στο 2021, ο Κ. Μαρινάκος τόνισε ότι πρόκειται καθαρά για μία χρονιά επιβίωσης. «Το 2021 ίσως χαθεί. Εκτιμώ ότι θα επανέλθουμε το 2022. Το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, κατά το οποίο πραγματοποιείται ένας μεγάλος όγκος προκρατήσεων, θεωρείται χαμένο», λέει ο Κ. Μαρινάκος, τονίζοντας ότι πλέον το βλέμμα των ξενοδόχων είναι στραμμένο στη ρευστότητα.