Στο ναδίρ τα έσοδα των ξενοδοχείων | Πότε εκτιμάται η ανάκαμψη του κλάδου

53
Modern luxury hotel reception counter desk with bell

Της Εύας Οικονομάκη

Βουτιά έκαναν οι εισπράξεις των ξενοδοχείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με το έσοδο ανά δωμάτιο να καταγράφει πτώση σε ποσοστό 79% και 67% αντίστοιχα για τον Σεπτέμβριο, ως αποτέλεσμα των σοβαρών επιπτώσεων που είχε η υγειονομική κρίση στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο.

Σε επίπεδο γ’ τριμήνου του έτους, τα ξενοδοχεία της ελληνικής πρωτεύουσας κατέγραψαν μείωση εσόδων κατά 78%, ενώ εκείνα της Θεσσαλονίκης πτώση σε ποσοστό 71% σε ετήσια βάση.

Σημαντικές απώλειες

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων GBR Consulting, τα συνολικά έσοδα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας που εκτός των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας μειώθηκαν κατά 63% σε ετήσια βάση, ενώ τα εποχικής λειτουργίας ξενοδοχεία και τα resorts κατέγραψαν πτώση 79% σε σχέση με το 2019.

Αντίστοιχα, το γ’ τρίμηνο του έτους τα ξενοδοχεία πόλης κατέγραψαν πτώση κατά 59% σε επίπεδο εισπράξεων. Μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας με τα έσοδά τους να σημειώνουν απώλειες σε ποσοστό 70% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της GBR Consulting μετά το lockdown πολλά ξενοδοχεία παρέμειναν κλειστά ή λειτούργησαν για μικρό χρονικό διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο το 77% της δυναμικότητας σε δωμάτια στην Αθήνα ήταν σε λειτουργία, με το αντίστοιχο ποσοστό για τη Θεσσαλονίκη να φτάνει το 88%.

Εντυπωσιακή πτώση σε ποσοστό 79% και 65% αντίστοιχα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καταγράφηκε στο Έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο, το οποίο ανήλθε σε μόλις 25 ευρώ.

Πτώση στις διεθνείς αφίξεις

Παρά την επιτυχία της χώρας στον έλεγχο του πρώτου κύματος της νόσου Covid-19 και στην προβολή της ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού, όπου οι ξενοδόχοι έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, η διάθεση για ταξίδια στην Ελλάδα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, αναφέρει η εταιρεία στη μελέτη της.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά το γ’ τρίμηνο του 2020, οι διεθνείς αφίξεις στα κύρια αεροδρόμια της Ελλάδας ανήλθαν σε 3,9 εκατομμύρια επιβάτες, με μείωση κατά 64% από τα 10,8 εκατομμύρια την ίδια περίοδο του 2019. Κατά μέσο όρο, οι αφίξεις τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 71% σε ετήσια βάση, ενώ το Αύγουστο το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε στο 57% και τον Σεπτέμβριο στο 64%.

Προοπτικές για αεροπορικά ταξίδια

Τον Οκτώβριο του 2020, η IATA -που αντιπροσωπεύει περίπου 290 αεροπορικές εταιρείες, δηλαδή το 82% της παγκόσμιας εναέριας κυκλοφορίας- και η Tourism Economics δημοσίευσαν την έρευνά τους και τις προσδοκίες τους για το μέλλον. Οι δύο εταιρείες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα διεθνή επαγγελματικά ταξίδια έχουν πληγεί περισσότερο και θα ανακάμψουν στα επίπεδα του 2019 μετά το 2024.

Αντίθετα, τα εγχώρια επαγγελματικά ταξίδια επηρεάστηκαν λιγότερο από την πανδημία το 2020 και τα εγχώρια ταξίδια αναψυχής θα είναι εκείνα που θα ανακάμψουν ταχύτερα, φτάνοντας τα επίπεδα του 2019 το 2022.

Πότε θα ανακάμψει ο ελληνικός τουρισμός

Από αυτή την άποψη, οι πρωταρχικοί προορισμοί αναψυχής στην Ελλάδα, όπως η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, το Ιόνιο και οι Κυκλάδες θα ανακάμψουν με πιο αργούς ρυθμούς λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους από τον εισερχόμενο τουρισμό.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις