Αυτά είναι τα 3 πρόσθετα μέτρα που προτείνει ο ΣΕΤΕ για τη στήριξη των επιχειρήσεων

52

της Εύας Οικονομάκη

Την ανάγκη λήψης νέας δέσμης μέτρων στην κατεύθυνση στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων που πλήττονται εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού ανέδειξε με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, ο Σύνδεσμος ζητά τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου παρόμοιου της επιστρεπτέας προκαταβολής προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αντλήσουν άμεσα τα αναγκαία για τη διατήρησή τους σε λειτουργία κεφάλαια, με δεδομένο ότι πολλές από αυτές έχουν εξαντλήσει το προβλεπόμενο όριο των 800.000 ευρώ ως ενίσχυση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Οικονομική ασφυξία

«Όπως γνωρίζετε, πολλές τουριστικές επιχειρήσεις είτε δεν έχουν επαναλειτουργήσει μέχρι σήμερα μετά το πρώτο lockdown που επιβλήθηκε τον Μάρτιο ή υπολειτουργούν, παραμένοντας τύποις μόνο ανοικτές και στερούμενες ουσιαστικά αντικειμένου δραστηριότητας. Αρκετές μάλιστα εξ αυτών απευθύνονται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο σε συγκεκριμένες «αγορές», οι οποίες παρέμειναν κλειστές καθ΄ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου ή άρχισαν να ανοίγουν με αυστηρούς περιορισμούς προς το τέλος της (για παράδειγμα Ρωσία).

Οι εν λόγω επιχειρήσεις, που από τον Μάρτιο επί της ουσίας δεν έχουν έσοδα, στηρίχθηκαν -προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους- στο ιδιαίτερα επιτυχημένο εργαλείο της επιστρεπτέας προκαταβολής, την οποία όμως πλέον οι περισσότερες από αυτές δεν μπορούν να αξιοποιήσουν, καθώς έχουν εξαντλήσει το προβλεπόμενο όριο των 800.000 ευρώ.

Αδυνατούν, λοιπόν, να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια για την πληρωμή των ρυθμισμένων οφειλών τους προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, των προμηθευτών τους, κ.λπ.», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή του ΣΕΤΕ, επισημαίνοντας ότι οι επόμενοι μήνες αναμένονται ακόμα πιο δύσκολοι.

«Στο δεύτερο lockdown που διανύουμε σήμερα μπορεί οι τουριστικές επιχειρήσεις να κρίθηκαν υγειονομικά ασφαλείς και να μην τους επιβλήθηκε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας, ωστόσο είναι προφανές πως, λόγω των μέτρων που εφαρμόζονται, στην πραγματικότητα στερούνται του οποιουδήποτε αντικειμένου δραστηριότητας.

Τα μέλη μας που δραστηριοποιούνται σε χειμερινούς προορισμούς διαπιστώνουν πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθεί ολόκληρη η χειμερινή τουριστική περίοδος -δεν είναι σήμερα σε θέση να γνωρίζουν αν και με ποιους όρους θα μπορέσουν κάποια στιγμή να λειτουργήσουν», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Τρία νέα μέτρα

Μάλιστα, ο Σύνδεσμος προτείνει τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα που παρουσιάζουν μεγάλη απώλεια εσόδων.

Αυτά τα μέτρα είναι:

  • Αναστολή καταβολής των δόσεων των ρυθμίσεων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έως και την 30η Απριλίου 2021, με ισόχρονη παράταση της κάθε ρύθμισης.
  • Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου. Γνωρίζουμε πως, όπως ανακοινώσατε, πρόκειται σχετικά να σχεδιαστεί ένα νέο καθεστώς ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ωστόσο μέχρι η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο πρόβλεψης ενός χρηματοδοτικού εργαλείου παρόμοιου της επιστρεπτέας προκαταβολής (εφόσον δεν μπορεί να τροποποιηθεί το όριο της ισχύουσας ρύθμισης) προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αντλήσουν άμεσα τα όλως αναγκαία για τη διατήρησή τους σε λειτουργία κεφάλαια.
  • Επέκταση της ρύθμισης που πρόσφατα νομοθετήθηκε για αξιόγραφα μέχρι και τα τέλη Απριλίου 2021, χρονικό σημείο κατά το οποίο ελπίζουμε να έχει επανέλθει κάποια κανονικότητα.
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις