Στους… χαμένους της πανδημίας του κορωνοϊού, που επηρέασε στον μέγιστο βαθμό φέτος τον τουρισμό παγκοσμίως, ανήκουν τα ξενοδοχεία της νησιωτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με την έρευνα συγκυρίας για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, τα νησιωτικά ξενοδοχεία, που αντιπροσωπεύουν το 60% του κύκλου εργασιών του κλάδου, φαίνεται να δέχτηκαν μεγαλύτερη πίεση και να κατέγραψαν χαμηλότερη ζήτηση, με την πτώση του κύκλου εργασιών τους να ανέρχεται στο 75% έναντι 52% που σημείωσαν τα ξενοδοχεία της ηπειρωτικής χώρας (πλην αστικών).
Οι παράγοντες που οδήγησαν σε μεγαλύτερες απώλειες
Σε μεγάλο βαθμό τα νησιωτικά ξενοδοχεία υπέστησαν εντονότερη πτώση της ζήτησης το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου λόγω:
- της εξάρτησής τους από τουρίστες εξωτερικού, οι οποίοι καλύπτουν 87% των κρατήσεων, έναντι 56% στην ηπειρωτική χώρα.
- της υποδοχής τουριστών από χώρες με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, οι οποίοι είτε δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στη χώρα (π.χ. ΗΠΑ), είτε ανέβαλαν σε μεγάλο ποσοστό τις διακοπές τους (1/2 των τουριστών από Αγγλία, Ιταλία και 40% Γερμανών και Γάλλων βάσει έρευνας του ΣΕΤΕ).
- της αδυναμίας πρόσβασης με ιδιωτικά μέσα, με τα πλοία και αεροπλάνα να έχουν περισσότερους περιορισμούς τη στιγμή που δεν αποπνέουν το ίδιο αίσθημα ασφάλειας.
Την ίδια στιγμή, τα νησιωτικά ξενοδοχεία είναι περισσότερο συνδεδεμένα με το μοντέλο μαζικού τουρισμού, με έντονα στοιχεία εποχικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 72% των αφίξεων εξωτερικού να πραγματοποιείται στο διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, έναντι 56% στην ηπειρωτική χώρα, ενώ τους χειμερινούς μήνες οι αφίξεις είναι σχεδόν μηδενικές.
Η ανταπόκριση στο νέο περιβάλλον
Πάντως, όπως προκύπτει από τη μελέτη της ΤτΕ, τα μικρομεσαία ξενοδοχεία των νησιών, φαίνεται να έχουν τις προδιαγραφές να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου περιβάλλοντος, καθώς φαίνεται να έχουν κεφαλαιοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό την άνθηση του κλάδου την προηγούμενη δεκαετία.
Ειδικότερα, βάσει της έρευνας:
- έχουν ήδη προχωρήσει σε επενδύσεις αναβάθμισης υπηρεσιών την τελευταία δεκαετία σε ποσοστό 84% του τομέα, έναντι 76% στην ηπειρωτική χώρα.
- μεγάλο ποσοστό θεωρεί πως βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με το 2008 όσον αφορά τη ρευστότητα (49% έναντι 37% στην ηπειρωτική χώρα), αλλά και τη γενικότερη χρηματοοικονομική κατάσταση.
Μάλιστα, σημαντικό πλεονέκτημα των νησιωτικών ξενοδοχείων είναι η καλύτερη απόδοση στοιχείων ενεργητικού, με ROA 8,5% την τελευταία δεκαετία, έναντι 3,8% στην ηπειρωτική χώρα, μία διαφοροποίηση που δεν μοιάζει να σχετίζεται με το μέγεθος των επιχειρήσεων.
Είναι ενδεικτικό ότι το 47% των νησιωτικών ξενοδοχείων δηλώνει ότι βρίσκεται σε κατάσταση επιβίωσης, έναντι ποσοστού 60% για καταλύματα της ηπειρωτικής χώρας