Τη μελέτη βιωσιμότητας του κτήματος Τατοΐου, παρουσίασε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Και να αποτελέσει ένα σημαντικό προορισμό σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, ελκυστικό σε όλες τις ηλικίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μέσα από φιλικές προς το περιβάλλον υποδομές και δραστηριότητες και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητά του.
Σύμφωνα με την Υπουργό, πρόκειται για μία έκταση 42.000 στρεμμάτων, δασική έκταση, στην οποία περιλαμβάνεται ο ιστορικός πυρήνας που είναι περίπου 1.600 στρέμματα και περίπου 1.200 στρέμματα είναι οι καλλιέργειες.
Οι 5 θεματικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη και οικονομικές δραστηριότητες
Όπως ανακοίνωσε η κ. Μενδώνη, “καταλήξαμε σε 5 θεματικές κατευθύνσεις, 5 δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν άνετα στο κτήμα.
Ιστορία και πολιτισμός. Υπαίθρια άθληση και αναψυχή. Αγροτική οικονομία, έρευνα και γνώση, ευεξία και ηρεμία.
Οικονομικές δραστηριότητες. Εδώ μελετήθηκαν οι οικονομικές δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν σε κάθε μία από τις θεματικές περιοχές που βλέπετε στο αριστερό μέρος της διαφάνειας, αυτά που μόλις είπαμε.
Αυτές ποιες είναι; Είναι η παροχή υπηρεσιών, είναι καταστήματα και πωλήσεις αγαθών, είναι η αγροτική παραγωγή, είναι οι δυνατότητες φιλοξενίας, είναι η ανάπτυξη και η εκμετάλλευση διαφόρων περιουσιακών στοιχείων”.
Δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου
Σε αυτό το σημείο η Υπουργός Πολιτισμού, αναφέρθηκε και στη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου.
“Σας θυμίζω, είπε ότι μέσα στο κτήμα υπήρχε το Ξενοδοχείο «Τατόιον», το οποίο από τη στιγμή που μπορεί το ίδιο το κτίριο του Τατοΐου να αναπτυχθεί και στα γειτονικά κτίρια, τα οποία είναι αρκετά μεγάλα, για παράδειγμα οι στρατώνες, μπορούν να φιλοξενήσουν ένα ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών, χώρους εκδηλώσεων, καθώς και ένα υψηλών προδιαγραφών εστιατόριο”.
Δημιουργία ελληνικού αμπελώνα
Οι πολιτιστικές δράσεις θα φιλοξενούνται, κατά κύριο λόγο, στην ανακτορική ενότητα του κτήματος.
Θα δημιουργηθούν, παράλληλα, χώροι άθλησης και αναψυχής στους οποίους οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να προσέρχονται για περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία κ.α ενώ προβλέπεται και η λειτουργία παιδικών κατασκηνώσεων.
Έμφαση θα δοθεί στην αναβίωση της γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας του κτήματος ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για την δημιουργία ελληνικού αμπελώνα.
Σύμφωνα με τον υπάρχον χρονοδιάγραμμα στόχος είναι να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της συγκρότησης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού και μέχρι τον Αύγουστο του 2022 οι μελέτες να είναι έτοιμες προς χρηματοδότηση.
Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται από 97 έως 130 εκατ. ευρώ και μέρος του θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.