Το 70% των Γερμανών, των Αμερικανών και των Κινέζων σκοπεύουν να κάνουν διακοπές το 2021. Ειδικότερα, το 37% των Γερμανών, το 42% των Αμερικανών και το 66% των Κινέζων προγραμματίζουν ένα ή περισσότερα ταξίδια για την εφετινή χρονιά. Το 25% των Γερμανών και των Αμερικανών καθώς και το 35% των Κινέζων πιστεύουν ότι θα προβούν σε μεγαλύτερες δαπάνες σε ιδιωτικά ταξίδια το ερχόμενο δωδεκάμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο. Στην Κίνα περισσότεροι από τους μισούς ταξιδιώτες εκτιμούν ότι θα ταξιδεύουν πιο συχνά μετά το τέλος της πανδημίας και το ίδιο δηλώνει το 25% των Αμερικανών και το 17% των Γερμανών.
Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από νεότερη έρευνα της ΙΤΒ Berlin και του ερευνητικού ινστιτούτου Statista, που διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα καταναλωτών της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Κίνας, επιδιώκοντας να αποκαλύψει την ταξιδιωτική συμπεριφορά κατά το προηγούμενο αλλά και το ερχόμενο δωδεκάμηνο όσον αφορά τον προγραμματισμό διακοπών.
Στην πλειονότητά τους οι ταξιδιώτες που δεν επιθυμούν να ταξιδέψουν αυτή τη χρονιά δήλωσαν οτι για αυτό ευθύνεται η πανδημία.
Η ατομική αίσθηση ασφάλειας κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού πλέον υπερτερεί των δυνητικών ταξιδιωτών περιορισμών. Το 50% των Γερμανών που δεν σκοπεύουν να ταξιδέψουν το 2021 ανέφεραν ως λόγο ότι δεν νιώθουν άνετα να ταξιδέψουν εν μέσω πανδημίας. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις ΗΠΑ είναι 34% και για την Κίνα 56%. Αντίθετα, μόνο το 23% των Γερμανών, το 21% των Αμερικανών και το 45% των Κινέζων δήλωσαν ότι δεν θα ταξιδέψουν λόγω των περιορισμών στα ταξίδια.
Όσον αφορά τα σχέδια διακοπών για το 2021, οι διακοπές παραλίας είναι δημοφιλείς σε όλες τις χώρες και είναι επιθυμητές από το 34% των Γερμανών, το 36% των Αμερικανών και το 42% των Κινέζων.
Στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, ωστόσο, οι επισκέψεις σε οικογένεια και φίλους βρίσκονται στην πρώτη θέση (37% και 42% αντίστοιχα) ενώ τα ταξίδια πόλης είναι πρώτα στις προτιμήσεις των Κινέζων (49%).
Παρότι οι περισσότερες διανυκτερεύσεις για τις τρεις εθνικότητες ταξιδιωτών αφορούν ξενοδοχεία, με μερίδιο 86% στους Κινέζους, οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί έχουν μικρότερα ποσοστά (56% και 48% αντίστοιχα). Το ένα τρίτο των Γερμανών και των Αμερικανών που σκοπεύουν να ταξιδέψουν το 2021, προγραμματίζουν επίσης να μείνουν σπίτι με μέλη της οικογένειας ή φίλους. Στην Κίνα το ποσοστό τους ανέρχεται μόλις σε 16%.
Όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη προοπτική για το μέλλον, το 35% των Γερμανών, το 38% των Αμερικανών και το 50% των Κινέζων δήλωσαν ότι υποθέτουν ότι οι ταξιδιωτικές τους συνήθειες θα αλλάξουν στο μέλλον. Εκτός από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες στην Κίνα (47%), η πανδημία (83% Γερμανία, 64% ΗΠΑ, 83% Κίνα) αναφέρθηκε ως λόγος για μακροπρόθεσμες αλλαγές.
Μεταξύ των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι οι ταξιδιωτικές τους συνήθειες θα αλλάξουν μακροπρόθεσμα, το 76% των Γερμανών, το 77% των Αμερικανών και το 88% των Κινέζων συμφώνησαν με τη δήλωση “Θα κάνω περισσότερες διακοπές στη χώρα μου”. Το ίδιο μπορεί να παρατηρηθεί και για τους στοχευμένους ταξιδιωτικούς προορισμούς για το 2021. Στην Κίνα και τις ΗΠΑ, μόνο το 29% και το 15% του πληθυσμού που ταξιδεύει με προγραμματισμό διαμένει στο εξωτερικό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία ανέρχεται σε 61%. Η ευνοϊκή γεωγραφική θέση στην Ευρώπη, με πολλές χώρες σε μια μικρή περιοχή, συμβάλλει στον υψηλότερο αριθμό προγραμματισμένων ταξιδιών στο εξωτερικό.
Εκτός από τα ιδιωτικά ταξιδιωτικά σχέδια, οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν επίσης για επαγγελματικά ταξίδια. Σε αντίθεση με τα προσωπικά ταξίδια, τα αποτελέσματα για επαγγελματικά ταξίδια δείχνουν πτωτική τάση. Στη Γερμανία, μόνο το 27%, στις ΗΠΑ το 34% και στην Κίνα το 51% προγραμματίζει επαγγελματικό ταξίδι για το 2021. Μάλιστα, η δήλωση “Θα κάνω λιγότερα επαγγελματικά ταξίδια”, έλαβε υψηλά ποσοστά, με 65% στη Γερμανία, 66% στις ΗΠΑ και 63% στη Κίνα. Επιπλέον, τα ταξίδια στην ύπαιθρο φαίνεται να κερδίζουν δημοτικότητα στο μέλλον, όπως φαίνεται από το 61% των Γερμανών, το 68% των Αμερικανών και ακόμη και το 91% των Κινέζων, οι οποίοι προτιμούν αυτού του είδους διακοπές.