Η Κύπρος από την 1η Μαΐου θα επιτρέπει την είσοδο σε εμβολιασμένους Άγγλους τουρίστες κατά του κορονοϊού χωρίς κανένα περιορισμό, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, σε μια κίνηση που διευκολύνει την τουριστική κίνηση από τη μεγαλύτερη τουριστική αγορά της Κύπρου.
Έχουμε προβεί σε ενημέρωση προς τη βρετανική Κυβέρνηση ότι από την 1η Μαΐου θα διευκολύνουμε την κάθοδο στην Κύπρο όσων Βρετανών πολιτών έχουν εμβολιαστεί με τα εμβόλια, που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ούτως ώστε να μπορούν να έρχονται στην Κύπρο χωρίς αρνητικό τεστ και χωρίς να μπαίνουν καραντίνα», ανέφερε ο κ. Περδίος μιλώντας στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την αντίστοιχη διευθέτηση που έγινε με το Ισραήλ στις 14 Φεβρουαρίου.
Ο κ. Περδίος σημείωσε επίσης ότι η διευκόλυνση προϋποθέτει ότι οι Βρετανοί θα πρέπει να έχουν λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου τουλάχιστον επτά μέρες πριν το ταξίδι.
Ανέφερε ακόμη ότι η Κύπρος διατηρεί το δικαίωμα να διεξάγει δειγματοληπτικούς ελέγχους στα αεροδρόμια, περιλαμβάνοντας και στυς ελέγχους και άτομα που έχουν εμβολιαστεί, ενώ πρέπει απαραίτητα να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως η χρήση μάσκας και η διατήρηση αποστάσεων.
Ο υφυπουργός Τουρισμού διευκρίνισε ότι η Κύπρος ανοίγει μεν από την 1η Μαΐου για εμβολιασμένους Βρετανούς, αλλά η πραγματοποίηση ταξιδίων από τη Βρετανία υπόκειται στις ταξιδιωτικές οδηγίες της βρετανικής κυβέρνησης.
Βάσει των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, θα επιτρέπεται η κάθοδος Βρετανών τουριστών από την 1η Απριλίου τηρουμένων των πρωτοκόλλων εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία βάσει της επιδημιολογικής κατηγοριοποίησης στη βάση χρωμάτων (πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο). Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπεται και η άφιξη μη εμβολιασμένων Βρετανών, όπως και πολιτών άλλων χωρών, τηρουμένων των πρωτοκόλλων εισόδου στη Δημοκρατία βάσει της κατηγοριοποίησης της κάθε χώρας. Σημειώνεται ότι βάσει των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου η νέα κατηγοριοποίηση ισχύει από την 1η Μαρτίου για χώρες της ΕΕ και από την 1η Απριλίου για χώρες εκτός ΕΕ.
Ερωτηθείς σχετικά για τη σημασία της ανακοίνωσης αυτής, ο κ. Περδίος είπε ότι “πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη για τον τουρισμό και έρχεται σε συνέχεια της εξέλιξης με το Ισραήλ, αφού πρόκειται για δύο από τις βασικότερες αγορές της Κύπρου. Πιστεύουμε ότι είναι ακόμη ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ούτως ώστε να δημιουργηθεί η απαιτούμενη σταθερότητα και αίσθημα ασφάλειας προς τους ταξιδιώτες για να ξεκινήσουν να προγραμματίζουν τις διακοπές τους το επερχόμενο καλοκαίρι. Είναι ακόμη ένα βήμα, το οποίο ουσιαστικά δίνει το πράσινο φως ότι η Κύπρος θα είναι έτοιμη να τους υποδεχθεί το καλοκαίρι”.
Τι λένε οι Άγγλοι
Ως «τεράστια ώθηση» για τους τουριστικούς πράκτορες και οργανισμούς της Βρετανίας περιγράφεται από τον βρετανικό Τύπο η ανακοίνωση του υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου για την απόφαση υποδοχής εμβολιασθέντων Βρετανών τουριστών από την 1η Μαΐου.
Το σύνολο των βρετανικών μέσων ενημέρωσης επικαλούνται τις δηλώσεις του υφυπουργού στο ΚΥΠΕ, σημειώνοντας ότι «τα σύνορα της Κύπρου θα ανοίξουν» για όσους Βρετανούς έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, κάτι που θα αίρει την ανάγκη για διαγνωστικά τεστ και καραντίνα.
Αυτό που τονίζεται είναι ότι με βάση τον οδικό χάρτη εξόδου από το lockdown που έχει παρουσιάσει ο Μπόρις Τζόνσον, πιθανή ημερομηνία κατά την οποία θα επιτραπούν τα ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό είναι η 17η Μαΐου το νωρίτερο.
Τι έχει αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου
Από τα μέσα Δεκεμβρίου και με επικαιροποίηση στις 22 Φεβρουαρίου, το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου, έχει ανακοινώσει την επανέναρξη των πτήσεων, ως ακολούθως:
“Επανέναρξη των πτήσεων και επαναλειτουργία των αερολιμένων με επιπρόσθετα μέτρα ασφάλειας αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει προβεί στις ακόλουθες διαφοροποιήσεις που αφορούν στο Σχέδιο Δράσης σταδιακής επανέναρξης των πτήσεων και επαναλειτουργίας των αερολιμένων το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου 2021.
Οι αλλαγές είναι οι ακόλουθες:
1. Για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, δεν υπάρχει οποιαδήποτε τροποποίηση. Δηλαδή από την 1η Μαρτίου 2021 θα ακολουθείται η κατηγοριοποίηση των χωρών του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), οι οποίες θα ταξινομούνται στις κατηγορίες πράσινη, πορτοκαλί ή κόκκινη.
2. Για το μήνα Μάρτιο για τις τρίτες χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Λίβανος, ΗΑΕ, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Λευκορωσία) όπως και επίσης για τον κατάλογο σύστασης τρίτων χωρών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η αξιολόγηση των χωρών αυτών θα διεξάγεται από το Υπουργείο Υγείας το οποίο θα τις ταξινομεί σε πράσινη, πορτοκαλί, κόκκινη και γκρίζα. Όσες από τις πιο πάνω χώρες ταξινομηθούν στην κατηγορία γκρίζα θα χρειάζονται ειδική άδεια εισόδου και επιπλέον οι επιβάτες θα πρέπει να προσκομίζουν εργαστηριακή ανάλυση PCR εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση. Σε αυτή την κατηγορία θα ισχύουν μέτρα αυτοπεριορισμού / καραντίνας τα οποία θα είναι σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.
3. Από την 1η μέχρι και την 31η Μαρτίου 2021, οι αφιχθέντες από οποιαδήποτε από τις πιο πάνω χώρες, η οποία έχει ταξινομηθεί στην πράσινη κατηγορία, θα υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο PCR τεστ, το κόστος του οποίου θα καλύπτεται από την Κυπριακή Δημοκρατία.
4. Σημειώνεται ότι, για το μήνα Μάρτιο, όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτου κατηγορίας, που αφικνούνται στην Κύπρο θα έχουν περάσει από εργαστηριακό έλεγχο PCR.
5. Από την 1η Απριλίου 2021, η αξιολόγηση και η κατάταξη των τρίτων χωρών θα γίνεται στις κατηγορίες πράσινη, πορτοκαλί ή κόκκινη σύμφωνα με τα κριτήρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Ως τρίτες χώρες, πέραν από το Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Λίβανο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο και Λευκορωσία, προστίθενται, από την 1η Απριλίου 2021, και οι ακόλουθες χώρες: Σερβία, Κατάρ, Μπαχρέιν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Αρμενία και Γεωργία.
6. Όσα κράτη δεν συμπεριλαμβάνονται στα πιο πάνω θα ταξινομούνται στην κατηγορία Γκρίζα – ειδική άδεια.
7. Το Υπουργείο Υγείας θα ανακοινώνει σε εβδομαδιαία βάση την κατηγοριοποίηση των χωρών.
8. Επιπρόσθετα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την επέκταση, μέχρι την 31η Μαρτίου 2021, του μέτρου παραμονής 7 ημερών σε χώρους που θα υποδείξει η Κυπριακή Δημοκρατία για όσους φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ήδη εφαρμόζονται.
9. Υπενθυμίζεται ότι σε κάθε κατηγορία ισχύουν τα ακόλουθα:
i. Κατηγορία Πράσινη. Σε αυτή την κατηγορία, όλοι οι επιβάτες, με την άφιξή τους στην Κύπρο, από την 1η μέχρι και την 31η Μαρτίου 2021 θα υποβάλλονται σε εργαστηριακή ανάλυση PCR, το κόστος του οποίου θα καλύπτεται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Από την 1η Απριλίου 2021 δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός, πρακτική που ισχύει και σήμερα.
ii. Κατηγορία Πορτοκαλί, στην οποία θα απαιτείται η προσκόμιση αρνητικής εργαστηριακής ανάλυσης PCR εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση, πρακτική που ισχύει και σήμερα.
iii. Κατηγορία Κόκκινη, στην οποία θα απαιτείται διπλή εργαστηριακή ανάλυση, δηλαδή αρνητική εργαστηριακή ανάλυση PCR εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση και ακόμα μία εργαστηριακή ανάλυση PCR με την άφιξη στην Κύπρο. Σε αυτή την κατηγορία δεν ισχύουν μέτρα αυτοπεριορισμού / καραντίνας. Σημειώνεται ότι Κύπριοι πολίτες και νόμιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία μπορούν να επιλέξουν να διενεργήσουν εργαστηριακό έλεγχο μόνο κατά την άφιξη τους στην Κύπρο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, εκτός και αν προσκομίσουν επιπρόσθετη εργαστηριακή ανάλυση με αρνητικό PCR εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση.
iv. Κατηγορία Γκρίζα – ειδική άδεια. Στη συγκεκριμένη κατηγορία θα ακολουθείται και η διαδικασία για παραχώρηση ειδικής άδειας εισόδου στη Δημοκρατία για πολίτες τρίτων χωρών (εξαιρούνται από την παραχώρηση ειδικής άδειας οι Κύπριοι πολίτες, οι νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία και οι Ευρωπαίοι πολίτες). Σε αυτή την κατηγορία οι αφιχθέντες θα πρέπει να παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.
v. Σε όλες τις κατηγορίες θα διεξάγονται δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι σύμφωνα και με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας”.