Το καλοκαίρι πλησιάζει και λαοί όπως οι Βρετανοί, που παραδοσιακά προγραμμάτιζαν τις διακοπές τους 12 μήνες πριν, καλούνται τώρα να αποφασίσουν «τελευταία στιγμή» για το πού θα περάσουν τις διακοπές τους, αλλά και να λύσουν τις απορίες τους για τη μετά-Brexit εποχή και πώς αυτή επηρεάζει τις διεθνείς κινήσεις τους.
Πράγματι, στα forum των Βρετανών τουριστών, τα οποία έχουν πάρει φωτιά τον τελευταίο καιρό, συνήθως μετά από δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου σχετικά με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, οι απορίες, τα διλήμματα και οι ανασφάλειες είναι πολλές, όμως η ανάγκη για ταξίδια και διακοπές, σε κάθε περίπτωση υπερισχύει.
Το νέο ζήτημα που τίθεται μεταξύ των Βρετανών φέτος, δεν είναι το πού θα πάνε διακοπές, αλλά το που μπορούν να πάνε διακοπές. Υπάρχει μία αίσθηση που οφείλεται κυρίως στο Brexit, ότι πολλές χώρες «δεν τους θέλουν». Η αίσθηση αυτή, δίκαιη ή άδικη, δημιουργεί μία τάση που δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν: Αρκετοί Βρετανοί σκέφτονται να “επενδύσουν” στη χώρα τους, περνώντας τις διακοπές τους σε κάποιον βρετανικό θέρετρο. Εκτός από αυτήν την τάση που αυξάνεται αλλά όχι τόσο σημαντικά ώστε να αποτελέσει πρόβλημα για τους προορισμούς, τέσσερις χώρες υπερισχύουν στα ταξιδιωτικά σχέδια των Βρετανών:
Ισπανία
Από τον Μάιο μπορούν να επιστρέψουν οι Βρετανοί τουρίστες σε περιοχές της Ισπανίας, σύμφωνα με δήλωση του Pedro Homar, διευθυντή του Συμβουλίου Τουρισμού της Πάλμα. Εξάλλου η Ισπανία αποτελεί μία από τι αγαπημένες χώρες των Βρετανών, συνεπώς οι ένθερμοι υποστηρικτές της δεν θα αλλάξουν προορισμό.
Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι ένα πολύ πιο ασφαλές στοίχημα για τις καλοκαιρινές διακοπές των Βρετανών, καθώς η χώρα έχει διατηρήσει τα κρούσματα κορωνοϊού σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από κάποιους από τους γείτονές της. Το γεγονός αυτό προβάλλεται ιδιαίτερα στον βρετανικό τύπο και τα σχόλια των Βρετανών είναι μόνο θετικά.
Κύπρος
Η Κύπρος ανακοίνωσε ότι οι Βρετανοί που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, θα μπορούν από την 1η Μαϊου να κάνουν διακοπές στη χώρα χωρίς περιορισμούς. Αυτό σημαίνει ότι οι τουρίστες δεν χρειάζεται να πληρώσουν για αρνητικό τεστ κορωνοϊού ή να τεθούν σε καραντίνα, αν και για τους ίδιους δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα λειτουργήσει, όσον αφορά τα διαβατήρια ή τα έγγραφα εμβολίων ή εάν τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν και το εμβόλιο.
Τουρκία
Η Τουρκία προσδοκά να επιστρέψουν οι Βρετανοί μέχρι τον Ιούνιο – και το ταχύ πρόγραμμα εμβολιασμού της κρίνεται θετικό στις συζητήσεις των τουριστών.
Μαλδίβες
Οι Μαλδίβες παρέμειναν ανοιχτές για τους Βρετανούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με πολλά από τα θέρετρα να ευνοούν από τη φύση τους την κοινωνική απόσταση, συνεπώς είναι πιθανό ότι οι Βρετανοί να τις προτιμήσουν για τις διακοπές τους, καθώς η χώρα εφαρμόζει ελάχιστους περιορισμούς.