«Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για Βρετανούς τουρίστες. Τώρα το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού φαίνεται ότι ζητά σαφήνεια από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το σύστημα κατηγοριοποίησης των χωρών που θα εφαρμόσει, για να εξασφαλίσει ότι θα αρθούν οι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί στις 17 Μαΐου», αναφέρει ο Guardian σε άρθρο του, παραθέτοντας δηλώσεις στελέχους του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού.
Όπως αναφέρει ο Guardian, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών, θα υπάρχουν «πράσινες», «πορτοκαλί» και «κόκκινες» χώρες όσον αφορά το πού μπορούν να ταξιδέψουν οι Βρετανοί τουρίστες αυτό το καλοκαίρι. Το σύστημα κατηγοριοποίησης έχει μεγάλη σημασία, και παρότι δεν έχουν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες χώρες θα περιληφθούν στην «πράσινη λίστα», οι ταξιδιώτες που θα φτάνουν από αυτές τις χώρες δεν θα χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή, εκτός εάν βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα έχει ανακοινώσει ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς σχετικά με το σύστημα του «φωτενού σηματοδότη», θα ισχύουν τα εξής:
Οι τουρίστες που θα επιστρέφουν στη Βρετανία από «πράσινες» χώρες θα χρειάζονται ένα μοριακό διαγνωστικό τεστ πριν από την αναχώρηση και ένα ακόμα τεστ τη δεύτερη ημέρα μετά από την άφιξή τους. Δε θα υπάρχει η υποχρέωση δεύτερου τεστ μετά από την άφιξη, όπως ισχύει τώρα, ούτε υποχρέωση καραντίνας.
Για τις αφίξεις στη Βρετανία από τις «πορτοκαλί» χώρες θα απαιτούνται μοριακά τεστ πριν την αναχώρηση και τη δεύτερη και όγδοη ημέρα μετά από την άφιξη, μαζί με περίοδο απομόνωσης δέκα ημερών στο σπίτι. Οπως και τώρα, θα μπορεί κάποιος να σπάει την καραντίνα νωρίτερα εφόσον κάνει ένα πρόσθετο τεστ την πέμπτη ημέρα από την άφιξη στη Βρετανία.
Για τις αφίξεις από χώρες της κόκκινης λίστας η καραντίνα θα γίνεται σε προεπιλεγμένο ξενοδοχείο και δε θα υπάρχει η δυνατότητα λήξης της απομόνωσης πριν από το δεκαήμερο.
Πότε θα δημοσιοποιηθεί η βρετανική λίστα
Η λίστα με τις χώρες αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σχεδόν ταυτόχρονα με την επιβεβαίωση ότι είναι ασφαλές να επιτραπούν τα μη απαραίτητα ταξίδια στο εξωτερικό, πιθανώς στις 10 Μαΐου -μία εβδομάδα πριν από την αλλαγή των κανόνων για την Αγγλία.
Αλλά στην Ελλάδα, που ποντάρει σημαντικά στην εμβολιασμένη βρετανική αγορά, η αγωνία κορυφώνεται. Είναι χαρακτηριστικό πως μια πηγή του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού δήλωσε στον Guardian ότι θέλουν να θέσουν τις ανησυχίες τους για το σύστημα σε Βρετανούς υπουργούς: «Θέλουμε να μιλήσουμε με τη βρετανική κυβέρνηση. Οι tour operators είναι εντελώς αντίθετοι, είναι ξεκάθαρο ότι απαιτείται περαιτέρω σαφήνεια», δήλωσε στην εφημερίδα η πηγή του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού.