Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του τουριστικής περιόδου έχει ήδη ξεκινήσει. Παράγοντες του τουρισμού έχουν μάτια και αυτιά ανοικτά, με έναν και μοναδικό στόχο. Να μπορέσουν να φτάσουν στο μέγιστο δυνατό επίπεδο, σε ότι αφορά τις αφίξεις, αλλά και τα έσοδα.

Αυτό μόνο εύκολη εξίσωση δεν είναι, αφού οι τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να ισορροπήσουν πάνω σε μία άσκηση, στην οποία δεν είναι γνωστοί οι περισσότεροι παράμετροι.

Την μεγαλύτερη δυσκολία όλων την έχουν οι ξενοδοχειακές μονάδες και ειδικά οι μεγάλες. Και αυτό διότι δεν γνωρίζουν αυτή την στιγμή πόσες κρατήσεις και πότε θα τις έχουν. Πέρυσι αρκετά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν καν, επιλέγοντας μία ελεγχόμενη ζημιά από μία υπέρμετρη αύξηση του κόστους, χωρίς εξασφαλισμένα έσοδα.

Εκιτμήσεις για έσοδα και αφίξεις

Φέτος δεν είναι ίδια η κατάσταση. Με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι οποίες όμως εμπεριέχουν τεράστιο ρίσκο, μπορούν δυνητικά να έρθουν στην χώρα μας περίπου 13 έως 15 εκατ. τουρίστες, περίπου οι διπλάσιοι από πέρυσι με τα έσοδα να κινούνται επίσης σε διπλάσια επίπεδα, δηλαδή ανάμεσα σε 7,5 δις και 9 δις.

Ωστόσο θα υπολείπονται κατά πολύ, τόσο σε επίπεδο εσόδων, όσο και αφίξεων σε σχέση με αυτά του 2019. Συγκεκριμένα το 2019 οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Ελλάδα ήταν 34 εκατ. και τα έσοδα 18,8 δις

Με λίγα λόγια, όλοι εκτιμούν ότι εφέτος θα κινηθούμε κοντά στο 40% του 2019. Ότι έρθει σε υψηλότερα επίπεδα, είναι καλοδεχούμενο. Σε εκείνο που όλοι συμφωνούν, Πολιτεία, tour operator, ξενοδόχοι και γενικά παράγοντες του τουρισμού, είναι ότι τα πάντα θα κριθούν από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute).

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) έδειξε, πάντως, πως η Ελλάδα έρχεται πρώτη στην προτίμηση των ταξιδιωτών και δυνητικών ταξιδιωτών από τις ευρωπαϊκές αγορές αναφορικά με το ποια χώρα θα επιθυμούσαν να επισκεφθούν στο αμέσως επόμενο ταξίδι τους προς Ευρώπη, με μικρή διαφορά από την Ιταλία, ενώ η Ισπανία κατατάσσεται στην τρίτη θέση.

Το ρίσκο με τα ξενοδοχεία

Δύο είναι τα μεγάλα ερωτήματα που χρίζουν απάντησης. Το πρώτο είναι πότε θα ξεκινήσει ο ομαλή ροή τουριστών στην Ελλάδα και βέβαια αν οι ξενοδόχοι θα συγκρατηθούν και δεν θα επιδοθούν σε ένα αγώνα δρόμου και σε πόλεμο τιμών.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι εφέτος θα λειτουργήσουν όλα τα ξενοδοχεία και επομένως ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση ενός σχετικά μικρότερο αριθμού τουριστών, σε σχέση με την τελευταία χρονιά κανονικότητας στον τουρισμό, δηλαδή το 2019, θα ενταθεί. Το ζητούμενο είναι βέβαια να μην γίνει «σκοτωμός» με τις τιμές με σοβαρές επιπτώσεις στα αποτελέσματα των ξενοδοχειακών μονάδων.

Τέλος εκτιμάται ότι οι χώρες που εκτιμάται ότι θα στείλουν πρώτες τουρίστες στην Ελλάδα, θα είναι το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, η Σερβία, η Ρουμανία, αφού ήδη υπάρχουν ήδη επαφές ή διμερείς συμφωνίες.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις