Σε τέσσερις χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμών ρίχνει «δίχτυα» η Ελλάδα για τουρίστες

50

 

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στο υπουργείο Τουρισμού για την προσέλκυση ξένων τουριστών, ενόψει του ανοίγματος της αγοράς στις 14 Μαΐου.

Βασική επιδίωξη σε πρώτη φάση είναι να έρθουν τουρίστες από χώρες που έχει προχωρήσει πολύ ο εμβολιασμός και κατά συνέπεια και ασφάλεια θα προσφέρουν και παράλληλα θα έχουν την δυνατότητα να ταξιδέψουν με λιγότερα προβλήματα.

Στην κορυφή της λίστας των χωρών εκείνων που η Ελλάδα προσπαθεί να δελεάσει είναι η Μ. Βρετανία, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και  η Ρωσία. Ήδη ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης κάνει συνεχή ταξίδια και θα συνεχίσει να το πράττει στο επόμενο διάστημα με στόχο διακρατικές συμφωνίες, ανάλογες με αυτή που έχει πετύχει με την Ισραήλ.

Η Ελλάδα φέτος, ανοίγει πολύ νωρίτερα από πέρυσι και παράλληλα έχοντας την εμπειρία του 2020 ευελπιστεί ότι δεν θα κάνει τα ίδια λάθη. Εξάλλου η προεργασία έχει ξεκινήσει νωρίτερα και υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση και αλιεύει σε θολά νερά όπως πέρυσι.

Η τουριστική περίοδος εγκαινιάζεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στις 14 Μαΐου, χωρίς να προβλέπεται η επιβολή καραντίνας, αλλά θα υπάρχουν αυστηροί όροι και προϋποθέσεις.

Πριν από αυτή την ημερομηνία ξεκίνησε να τρέχει ένα soft άνοιγμα της αγοράς. Ήδη έχει επιτραπεί να έρχονται στην Ελλάδα, περίπου 10.000 Ισραηλινοί και 4.000 Ρώσοι. Βασική προϋπόθεση, είτε αυτοί που θα έρθουν να είναι εμβολιασμένοι ή να έχουν αρνητικού τεστ.

Πριν από λίγες τα CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών) στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως οι Αμερικανοί που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό με χαμηλό ρίσκο για τους ίδιους και χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους, εκτός αν διαφορετικά αποφασίζουν οι κατά τόπους πολιτειακές αρχές. Θα πρέπει όμως να έχουν αρνητικό τεστ πριν από την επιστροφή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, θα πρέπει να κάνουν ένα ακόμα τεστ τρεις έως πέντε ημέρες μετά την επιστροφή τους.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, αφού αν τελικά ταξιδέψουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα, θα είναι μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, δεδομένου ότι από τους ξένους ταξιδιώτες με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη και το 2019, οι Αμερικάνοι είναι ψηλά στην κατάταξη με συνολική δαπάνη στην χώρα, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ για το 2019, πάνω από 1 δις.

Ο στόχος για το 2021

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας πρόσφατα στην συνέλευσης της ΤτΕ, επισήμανε πως «όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση το πρώτο τετράμηνο του έτους, οι υψηλότεροι στόχοι μας αφορούν το β΄ εξάμηνο, με τα έσοδα να υπολογίζονται μεταξύ του 40% και 50% του 2019». Ωστόσο, προσέθεσε πως «οι όποιες προβλέψεις θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές, να στηρίζονται σε στοιχεία και να προσαρμόζονται ανάλογα με τις εξελίξεις», αφού «παρακολουθώντας το πώς κινείται και αποφασίζει η Ευρώπη, διαπιστώνουμε πως όλα μπορεί να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή».

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η τουριστική δραστηριότητα υποχώρησε στο 23,5% αυτής του 2019. Αυτό το 23,5% αναμένεται να αυξηθεί φέτος στο 40%.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις