Ο τουρισμός ανοίγει σήμερα μετά «βαΐων και κλάδων» ενώ οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα πληθαίνουν οι φωνές των λοιμωξιολόγων που εκφράζουν ενστάσεις για τον τρόπο που γίνεται το «άνοιγμα» της χώρας στους τουρίστες .
Η κυβέρνηση έχοντας ωστόσο μπροστά της το δύσκολο στοίχημα της οικονομίας εμφανίζεται να επενδύσει ιδιαίτερα στην σημερινή μέρα αν και τα στελέχη της γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πραγματική κίνηση στον τουρισμό αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 15 Ιουνίου.
Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε πάντως χθες «το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού» αναφέροντας ότι «οι προτεραιότητες έχουν ανατραπεί στη ζωή όλων μας και αυτό επηρεάζει και τον τουρισμό. Ανοίγουμε πανιά με ασφάλεια. Οφείλουμε αυτή την προσπάθεια και την επιτυχία στους ανθρώπους του ελληνικού τουρισμού, σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα» ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.
Τα μέτρα με τα οποία ανακοίνωσε ο κ. Θεοχάρης ότι ανοίγει ο τουρισμός είναι:
A) Πρωτόκολλο εισόδου στην χώρα
-Συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση
-Πιστοποιητικό εμβολιασμού
-PCR test έως και 72 ώρες πριν
-Πιστοποιητικό ανάρρωσης
-Ενεργοποίηση του Green Pass από 01/06Λειτουργία Συστήματος Στοχευμένης Δειγματοληψίας, στηριζόμενο στο EVA, με rapid test
Β) Πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της επικράτειας επί τη βάσει των πυλών εισόδου και των κρουσμάτων του 2020.
Γ) Εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων δραστηριοτήτων στον τουρισμό
Δ) Επιτάχυνση των εμβολιασμών στην επικράτεια, ώστε να αναπτυχθεί ένα τείχος προστασίας του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων.
Την ίδια στιγμή οι ειδικοί που όλο το προηγούμενο διάσημα εμφανίζονταν να δίνουν οδηγίες για το πώς θα βγει η χώρα από την πανδημία εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς δεν υπάρχει αισθητή μείωση των κρουσμάτων στην χώρα.
Ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης σε συνέντευξη του ανέφερε συγκεκριμένα «Όλοι ευχόμαστε να τα πάει η Ελλάδα καλά στο επόμενο διάστημα, αλλά πρέπει να έχουμε το θάρρος να βλέπουμε την πραγματικότητα. Λέγονται πολλά για το ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουμε, και ανοίξαμε. Το Πάσχα έγινε όπως έγινε, ενώ υπήρχε καλύτερη συνταγή, αυτή του περασμένου Πάσχα. Τώρα δεν έχουμε μόνο αύξηση κρουσμάτων, αλλά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουμε νέα ρεκόρ κρουσμάτων. Αν γίνουν λάθη αυτή την περίοδο θα το πληρώσουμε, ο ιός δεν συγχωρεί».
Απαντώντας στο αν η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες, ο ίδιος τόνισε ότι «ενώ η Ελλάδα είχε φοβερά αβαντάζ πέρυσι σε σχέση με άλλες χώρες, σήμερα τα έχει χάσει. Ακούω για την επιτακτική ανάγκη να ανοίξουμε. Το μόνο που δεν ακούω είναι το νούμερο ένα καθήκον μας, να πέσουν τα κρούσματα, εχτές. Αντί να ελαττώνονται, αυξάνονται τα κρούσματα. Και αυτό γίνεται γιατί άνοιξαν απότομα όλα. Περισσότερες επαφές, σημαίνει περισσότερες μολύνσεις».
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, ανέφερε από την πλευρά του ότι «ο κίνδυνος είναι εδώ και φαίνεται στις ΜΕΘ και στα νοσοκομεία. Είναι σημαντικό οι επαγγελματίες που έχουν να κάνουν με τον κόσμο να κρατήσουν και εκείνοι τα μέτρα, και να προφυλάξουν τους πελάτες τους υγειονομικά. Το υπουργείο Ανάπτυξης στα μέτρα για την εστίαση πρέπει να εντάξει τις συσκευές απολύμανσης του αέρα».