Στη μάχη μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας με έπαθλο τους Βρετανούς τουρίστες, που μπορούν να εξελιχθούν σε βαρόμετρο για τον – ζωτικής σημασίας – απολογισμό της φετινής σεζόν, αναφέρονται με εκτενές ρεπορτάζ τους οι Financial Times, μιλώντας για δύο διαφορετικές στρατηγικές.

Η Ισπανία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι από αύριο, Δευτέρα, θα ανοίξει τις πύλες της για τους Βρετανούς τουρίστες, ενώ η Ελλάδα το έχει ήδη πράξει από τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, και οι δύο χώρες παραμένουν εκτός της «πράσινης» λίστας του Ηνωμένου Βασιλείου, στην οποία βρίσκονται μόνο τα κράτη για τα οποία δεν ισχύουν πλέον περιορισμοί όπως τεστ ή καραντίνα κατά την επιστροφή. Και μπροστά σε μια ιδιαίτερα σύνθετη, αλλά και κρίσιμη τουριστική σεζόν, Αθήνα και Μαδρίτη ακολοθούν διαφορετικά μονοπάτια για να ανατρέψουν αυτή την απόφαση, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Διαβάστε επίσης: Από 1η Ιουνίου «πράσινο πιστοποιητικό» για τους Έλληνες – Η διαδικασία

Η ιβηρική χώρα επέλεξε να περιμένει για να ανοίξει τα σύνορά της στους Βρετανούς. Από την πλευρά της, η Ελλάδα «άνοιξε» νωρίτερα, επιλέγοντας να εμβολιάσει τους κατοίκους σε νησία που εξαρτώνται από τον τουρισμό πριν τον υπόλοιπο πληθυσμό. Επιπλέον, δέχεται τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί και με σκευάσματα που ακόμη δεν έχει εγκριθεί από τον ΕΜΑ, δηλαδή τον αρμόδιο φορέα της Ε.Ε.

«Κάποια προορισμοί παίζουν ανεύθυνα παιχνίδια και κάποιες φορές υπάρχουν και ανεύθυνες προτάσεις», σχολιάζει αιχμηρά στους FT η επικεφαλής της περιοχής των Βαλεαρίδων Νήσων, Φρανσίνα Αρμενχόλ – μιας περιοχής που σε καλές τουριστικές σεζόν προσελκύει περίπου 14 εκατ. ξένους επισκέπτες.

«Τοπικά» κριτήρια ζητούν οι Ισπανοί

Η ίδια προτάσσει τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής της, που θέσπισε σκληρά μετρά κατά των μετακινήσεων από και προς την ενδοχώρα, θέλοντας να προστατεύσει τα νησιά ενόψει της τουριστικής σεζόν που ξεκινά.

toyrismos-mia-machi-dyo-stratigikes-apo-ellada-kai-ispania0

Πράγματι, όπως αναφέρει, στις Βαλεαρίδες τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μολύνσεις από κορωνοϊό κινούνται περίπου στο 1/3 συγκριτικά με το σύνολο της Ισπανίας σε βάθος δύο εβδομάδων και οριακά κάτω από το Ηνωμένο Βασίλειο σε επτά ημέρες.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Ισπανία ζητά από τη Βρετανία να θέσει ως κριτήριο ένταξης στην «πράσινη λίστα» της, τα τοπικά επιδημιολογικά στοιχεία και όχι τα δεδομένα στο σύνολο της ισπανικής επικράτειας. Η Μαδρίτη, με αυτή την κίνηση, πιστεύει ότι θα επιτραπεί στους Βρετανούς τουρίστες να ταξιδέψουν στα ισπανικά νησιά, αλλά και άλλες περιοχές με μικρή ιική επιβάρυνση.

Η ελληνική προσέγγιση

Στρεφόμενοι προς την Ελλάδα, οι FT αναφέρονται στην κρισιμότητα του τουριστικού κλάδου για την οικονομία, επικαλούμενοι επιχειρηματίες που αναφέρουν ότι ένα καλοκαίρι αντίστοιχο με το περσινό «θα ισοδυναμεί με καταστροφή».

Με το διακύβευμα να είναι τόσο κρίσιμο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι οι Βρετανοί τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι, επεκτείνοντας την απόφαση για όλες τις χώρες τον Μάιο. Παράλληλα, έγινε η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που επιτρέπει την είσοδο χωρίς καραντίνα σε άτομα εμβολιασμένα με το ρωσικό Sputnik-V, το οποίο ακόμη δεν έχει λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ή τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι FT παραπέμπουν μάλιστα και σε πρόσφατες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, που οι ίδιοι φιλοξένησαν: «Η Ρωσία αποτελεί μια σημαντική αγορά για εμάς. Τηρούμε με ευλάβεια τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα στο να υποδεχθούμε στην Ελλάδα για μια εβδομάδα τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό εμβόλιο», είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Η βρετανική εφημερίδα προτάσσει επιπλέον και τη στρατηγική που επέλεξε η Ελλάδα ως προς τον εμβολιασμό σε νησιά που αποτελούν κομβικούς τουριστικούς προορισμούς. Τριάντα δύο μικρά νησιά έχουν ήδη ανακηρυχθεί «covid-free», ενώ η κυβέρνηση στοχεύει στον πλήρη εμβολιασμό 36 ακόμη νησιών μέχρι το τέλος Μαΐου και των 19 μεγαλύτερων έως τα τέλη του Ιουνίου.

Επιπλέον, σημειώνουν οι FT, η Αθήνα δεν ακολουθεί τον ισπανικό σχεδιασμό, δηλαδή τα τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα ως πιθανό κριτήριο για τη βρετανική «πράσινη λίστα», που αναμένεται να ανανεωθεί στις αρχές Ιουνίου.

Αντίθετα με το παράδειγμα των Βαλεαρίδων – που όπως προαναφέρθηκε δεν «άνοιξαν» για εγχώριες μετακινήσεις – η ελληνική πλευρά απελευθέρωσε τις μετακινήσεις από και προς την ενδοχώρα για τα περίπου 100 κατοικημένα νησιά της. Σε αντίθεση, λοιπόν, με την Ισπανία, η Ελλάδα ελπίζει να ενταχθεί συνολικά και όχι μέσω συγκεκριμένων περιοχών στην «πράσινη λίστα» του Ηνωμένου Βασιλείου, εξηγεί το δημοσίευμα.

Όσον αφορά αυτό το κρίσιμο σημείο, πάντως, μια πρόσφατη τοποθέτηση του Βρετανού υπουργού Μεταφορών, κατά τους FT, ίσως συνιστά προάγγελο για κατά τόπους και όχι εθνική ένταξη στη βρετανική λίστα, στην οποία, από τους δημοφιλείς προορισμούς, συμπεριλαμβάνεται προς το παρόν μόνο η Πορτογαλία.

«Μελετούμε τα στοιχεία και για συγκεκριμένα νησία, όπως κάνουμε για όλες τις χώρες», είχε αναφέρει ο υπουργός Γκραντ Σαπς, με τη βρετανική εφημερίδα να σχολιάζει πως ίσως αυτό να σημαίνει ότι νησιωτικές περιοχές όπως οι Βαλεαρίδες ή τα Κανάρια Νησία θα μπορούσαν να πάρουν το «πράσινο φως» πριν από την Ισπανία στο σύνολό της. Κάτι που, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πρόβλημα για την Ελλάδα, η οποία στοχεύει σε συνολική ένταξη και αυτή τη στιγμή έχει ποσοστά μόλυνσης κατά 80% μεγαλύτερα από την Ισπανία, σύμφωνα με το αρμόδιο ευρωπαϊκό όργανο, το ECDC.

Σε κάθε περίπωση, καταλήγουν οι FT, η Αθήνα κοιτάει πιο μακριά – αλλά και σε άλλους προορισμούς: Εώς το τέλος του μήνα, όπως αναφέρει, η Ελλάδα θα υποδεχθεί τις περισσότερες πτήσεις της ιστορίας της από τις ΗΠΑ, ακόμη και συγκριτικά με εποχές προ πανδημίας…

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις