Καθώς το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα γιορτάζει την 100η επέτειο του, η Κίνα παρατηρεί μια άνευ προηγουμένου αύξηση του «κόκκινου τουρισμού».
Αυτό αποκαλύπτει μια πρόσφατη έκθεση του Κέντρου IE της Κίνας.

 Η Κίνα έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν τον τύπο τουρισμού με την πάροδο των ετών. Μεταξύ του 2016 και του 2020, οι προϋπολογισμένες δαπάνες για τον κόκκινο τουρισμό ήταν περίπου 370 εκατ. δολάρια.

Το 2018, οι κόκκινες τοποθεσίες αντιπροσώπευαν το 10%, των εγχώριων τουριστικών δαπανών. Το 2019, 1,4 δις ταξιδιώτες επισκέφτηκαν προορισμούς «κόκκινου τουρισμού».

Ανάμεσα στα μέρη που επισκέπτονται οι τουρίστες ως μέρος της περιοδείας είναι η λίμνη Νάνχου στην Τσετσιάνγκ, όπου το κόμμα πραγματοποίησε το Πρώτο Εθνικό Συνέδριο το 1921. Καθώς και το Σαοσέν, την γενέτειρα του Μάο Τσε Τουνγκ.

Σε αυτά τα μέρη παρατηρείται σημαντική άνοδος των τουριστών. Τόσο πολύ που ο «κόκκινος τουρισμός» διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην ενίσχυση της οικονομίας της Κίνας εν μέσω της πανδημίας.

Η παγκόσμια ταξιδιωτική αγορά εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από την πανδημία. Και οι Κινέζοι τουρίστες αναγκάζονται να μείνουν στην χώρα τους, δίνοντας ώθηση στη βιομηχανία του «κόκκινου τουρισμού».

Στόχος η προώθηση περιοχών που σχετίζονται με την ιστορία του κυβερνώντος κόμματος

Ο «κόκκινος τουρισμός» στην Κίνα ξεκίνησε το 2004 και αναφέρεται σε επισκέψεις σε τοποθεσίες που σχετίζονται με σύγχρονες επαναστάσεις.

Στόχο έχει την προώθηση περιοχών που σχετίζονται με την ιστορία και τον πολιτισμό του κυβερνώντος κόμματος.

Ο «κόκκινος τουρισμός», όπως και όλες οι άλλες μορφές τουρισμού, τονώνει επίσης τις τοπικές επιχειρήσεις.

Σκοπός αυτού του τύπου τουρισμού είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με την προέλευση του κυβερνώντος κόμματος και την ιστορία του.

Η έκθεση προσθέτει ότι τώρα οι προορισμοί που επισκέπτονται οι ταξιδιώτες έχουν γίνει η καρδιά της αναπτυσσόμενης τουριστικής βιομηχανίας της χώρας.

Η χώρα προωθεί αυτό το προϊόν τουρισμού, προσπαθώντας και να υπενθυμίσει στους Κινέζους τις θυσίες που έκαναν οι ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος.

Στο πλαίσιο της περιοδείας «κόκκινου τουρισμού», περιλαμβάνονται μερικά διάσημα αξιοθέατα, όπως:

  • Το Γιανάν, που ήταν η επαναστατική βάση του Μάο Τσε Τουνγκ και το μέρος όπου ο Κόκκινος Στρατός είχε φτάσει μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης πορείας.
  • Η γενέτειρα του Μάο Τσετούνγκ, Σαοσάν
  • Το Τζινγκνγκσάν, που το Κόμμα ίδρυσε την πρώτη αγροτική βάση του το 1927.
  • Οι περιοχές των πρώτων μαχών.

Η έκθεση ανέφερε ότι η λίστα με τα μέρη που περιλαμβάνονται στην περιοδεία είναι μεγάλη. Μόνο η φιλοξενεί 140 κόκκινα τουριστικά αξιοθέατα.

Αυτά τα τουριστικά αξιοθέατα προσελκύουν το ενδιαφέρον των νέων της χώρας που είναι πρόθυμοι να μάθουν περισσότερα για την ιστορία του έθνους.

Το 40% των νέων επιλέγουν περιοδείες «κόκκινου τουρισμού»

Παράλληλα, ο συνδυασμός με τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα έχουν βοηθήσει να προσελκύσουν την προσοχή των νέων. Από τους τουρίστες στους κόκκινους χώρους, το 40% είναι μεταξύ 21 και 30 ετών, προσθέτει η έκθεση.

Ωστόσο, ο «κόκκινος τουρισμός» επικρίνεται. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στοχεύει στην παρουσίαση μιας μονόπλευρης εικόνας της ιστορίας της χώρας.

Προσθέτουν ότι μπορεί να αγνοήσει τις αποτυχίες, καθώς και τις παρατυπίες των κομμουνιστών ηγετών στην Κίνα. Λέγοντας στους ανθρώπους μια ιστορία που θα είναι υπέρ του κόμματος.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις