Στην περίπτωση που όλα είχαν κινηθεί βάση σχεδιασμού, από αύριο και μέσα στις επόμενες ημέρες, όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες θα ήταν εν λειτουργία, ενόψει και του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, οπότε και αναμένεται η πρώτη μαζική έξοδος των Ελλήνων προς τους θερινούς προορισμούς.
Επί του παρόντος δεν έχουν ανοίξει και οι 10.000 ξενοδοχειακές μονάδες. Κάποιες εξ αυτών έχουν αναβάλλει το άνοιγμά τους για το τέλος του μήνα.
Όμως τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί με βάση το θετικό σενάριο. Και αυτό διότι η δεύτερη για την Ελλάδα αγορά, αυτή της Μ. Βρετανίας, παραμένει ακόμη στην ουσία κλειστή. Όλοι περίμεναν ότι ήδη ένα μέρος της χώρας θα είχε περάσει στην «πράσινη ζώνη» και αυτό θα σήμαινε ότι οι πολίτες της Μ. Βρετανίας που θα επισκέπτονταν την χώρα, δεν θα ήταν αναγκασμένοι να μείνουν σε καραντίνα 10 ημερών, κατά την επιστροφή τους στην χώρα από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Έρχεται η επόμενη αναθεώρηση από την Μ. Βρετανία
Αυτό δυστυχώς δεν συνέβη και τα βλέμματα όλων έχουν πέσει στην επόμενη αναθεώρηση των ζωνών, που είναι προγραμματισμένη για τις 28 Ιουνίου. Οι αποφάσεις ωστόσο αναμένεται να γνωστοποιηθούν πολύ πιο νωρίς, τέλος της επόμενης εβδομάδος ή αρχές της άλλης.
Παράγοντες του τουρισμού, αλλά και της κυβέρνησης, εκτιμούν ότι η απόφαση της Βρετανική κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι διαφορετική, από το να περάσει την Ελλάδα στην «πράσινη ζώνη».
Δύο είναι οι βασικοί λόγοι.
- Ο πρώτος έχει να κάνει την εντυπωσιακή αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών στοιχείων. Ο αριθμός των κρουσμάτων, οι διασωληνομένοι και οι θάνατοι έχουν σημαντικά υποχωρήσει σε σχέση με ένα μήνα πριν ακόμη και σε σχέση με 10 ημέρες πριν.
- Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Τα ποσοστά μάλιστα εμβολιασμών στις τουριστικές περιοχές είναι κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
Κατά συνέπεια, είναι δύσκολο να στοιχειοθετήσει η βρετανική κυβέρνηση την διατήρηση της Ελλάδος στην πορτοκαλί ζώνη. Αν αυτό συμβεί, σημειώνουν παράγοντες του τουρισμού θα σημαίνει ότι η Μ. Βρετανία έχει λάβει την απόφαση να μην επιτρέψει στους Βρετανούς να φύγουν εφέτος από την χώρα για πολιτικούς λόγους και όχι για υγειονομικούς.
Ο επόμενος σκόπελος που έχει να περάσει να περάσει εφέτος η χώρα είναι αυτός του ανταγωνισμού. Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία και Ιταλία, θα θελήσουν να πάρουν ένα μερίδιο, όσο μπορούν μεγαλύτερο από την πίτα που θα μείνει. Το ευχάριστο και δυσάρεστο για την γείτονα, είναι ότι η Τουρκία εφέτος δεν μπαίνει δυνατό στον ανταγωνισμό για πολλούς λόγους. Και εσωτερικούς, αλλά επιδημιολογικούς. Κατά συνέπεια είναι ένας παίκτης λιγότερος.
Έρχεται το… δολάριο
Στα θετικά στοχεία πάντως είναι η έλευση των αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα, που όχι μόνο ξεπερνούν για την ώρα τις αρχικές προβλέψεις, αλλά αυτοί που έρχονται φαίνεται να ξοδεύουν αφειδώς χρήματα. Εξάλλου με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών οι αμερικάνοι είναι εκείνοι που βρίσκονται στην κορυφή αυτών που ξοδεύουν τα περισσότερα.
Που ποντάρει η Ελλάδα για το 2021
Η αλήθεια είναι πλέον ότι ο πήχης των προσδοκιών, μετά το πισωγύρισμα των Βρετανών, έστω και αν η απόφαση αλλάξει δεν θα είναι στο 50% – όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι τουριστικοί παράγοντες – αλλά στο 40% σε σχέση με τα έσοδα του 2019, δηλαδή να υπερβούμε οριακά τα 7 δις.
Όπως σημειώνεται μάλιστα πολλά θα κριθούν από το κατά πόσο θα μπορέσει να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος. Αν μπορέσει να πάει, με άξια λόγου νούμερα, μέχρι και τον Νοέμβριο, τότε η κατάσταση θα είναι σχετικά καλύτερη από τις σημερινές εκτιμήσεις.
Βέβαια εφέτος η εικόνα είναι πιο ρευστή από πέρυσι. Και αυτό διότι πέρυσι υπήρχε η αισιοδοξία ότι η πανδημία φεύγει, έστω και αν αυτό εν συνεχεία διαψεύστηκε και μάλιστα ηχηρά.