Άδεια τα ξενοδοχεία

119
Φωτογραφία από ming dai από το Pixabay

Από Αντριάνα Βασιλά

Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία δεν ξεπερνούν σήμερα το 20%, παρότι Ιούνιος… Αλώστε η αγορά της Βρετανίας και της Σκανδιναβίας παραμένουν στον… πάγο, έτσι οι «πτήσεις στον τομέα του τουρισμού παραμένουν χαμηλές». Οι τουριστικοί φορείς της Ελλάδας αναφέρουν ότι έχει απομακρυνθεί πλέον ο στόχος που είχε τεθεί για το 2021, δηλαδή ο ελληνικός τουρισμός να έχει φέτος έσοδα στο ήμισυ των εσόδων του 2019, που ήταν 19 δισ. ευρώ περίπου.

Τώρα υπολογίζεται, βάσει του αριθμού των κρατήσεων, ότι ιδανικά τα έσοδα θα προσεγγίσουν τα 6 δισ. ευρώ, δηλαδή το 30% περίπου (για την ακρίβεια 31,58%) των εσόδων του 2019!
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννη Ρέτσο, «με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία και τα σημερινά δεδομένα στο παγκόσμιο μέτωπο της πανδημίας και των εμβολιασμών, η επίτευξη του 50% των εσόδων του 2019 που εκτιμούσαμε λίγους μήνες πριν είναι μάλλον φιλόδοξος στόχος».

Τουριστικές επιχειρήσεις, που βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία εξαιτίας της πανδημίας που προκάλεσε ο κορωνοϊός SARS-CoV-2, θέλουν απελπισμένα να αποφύγουν ένα ακόμη χαμένο καλοκαίρι λόγω της Covid-19. Αλλά με τους αυστηρούς βρετανικούς κανονισμούς καραντίνας να εξακολουθούν να ισχύουν, φαίνεται απίθανο να το πετύχουν.

Ωστόσο, με τον Ιούλιο προ των πυλών, η αεροπορική εταιρεία Ryanair και ο όμιλος MAG (Manchester Airports Group), που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια του Μάντσεστερ και Στάνστεντ του Λονδίνου, κατέθεσαν την περασμένη Πέμπτη αγωγή κατά της βρετανικής κυβέρνησης απαιτώντας περισσότερη διαφάνεια για τα υγειονομικά μέτρα που εφαρμόζονται στα διεθνή ταξίδια.

Η αγωγή αφορά τον αδιαφανή τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους ταξιδιώτες να κάνουν κρατήσεις για την παραμονή τους και για τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια να προγραμματίσουν την επανάληψη των δραστηριοτήτων τους.
Παρά το γεγονός όμως ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με τη Βρετανία, στην Ελλάδα υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τον Ιούλιο τα πράγματα θα είναι πιο ενθαρρυντικά.

Πάντως για την εβδομάδα 28 Ιουνίου – 4 Ιουλίου είναι προγραμματισμένες 593.000 θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις, εκ των οποίων οι 136.000 από τη Γερμανία, 96.514 από τη Βρετανία (παρά την «πορτοκαλί λίστα») και 46.233 από τη Γαλλία, ενώ υποτονική παραμένει η κίνηση από Ρωσία με 7.647 θέσεις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (recovery tracker).
Οι περισσότερες αφίξεις αναμένονται στο αεροδρόμιο της Αθήνας (163.645) και ακολουθούν Ηράκλειο (97.645), Ρόδος (66.383), Κέρκυρα (52.269) και Θεσσαλονίκη (48.169).

Σημειώνεται ότι οι κρατήσεις αεροπορικών θέσεων με προορισμό την Ελλάδα την εβδομάδα 28.6 – 4.7 είναι αυξημένες κατά 40% σε σχέση την αμέσως προηγούμενη (21.6 – 27.6).
Αυτό, πάντως, που μέχρι τώρα έχει διαφανεί είναι ότι θα υπάρξει ανομοιομορφία στην κατανομή της τουριστικής κίνησης, δηλαδή σε κάποιους προορισμούς οι πληρότητες θα κινηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα και σε κάποιους άλλους πολύ χαμηλότερα, καθώς η πανδημία έχει αλλάξει τα κριτήρια επιλογής προορισμού για διακοπές. Έτσι πολλοί ξένοι, αλλά και Έλληνες, προτιμούν προορισμούς που μπορούν να φτάσουν με Ι.Χ. ή λιγότερο ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά, ώστε να αποφύγουν φαινόμενα συγχρωτισμού.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις