Στεφανία Σούκη
H Eurostat προχώρησε σε αξιολόγηση των προ πανδημίας στοιχείων για τις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις, με βάση τον αριθμό διαμονών, είτε για διανυκτερεύσεις ανά επισκέπτη και οικογένεια – Ποιες χώρες βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών – Μάχη Ισπανίας και Γαλλίας για την πρωτιά, πού βρίσκεται η Ελλάδα.
Σταθερά στις πρώτες πέντε έως επτά θέσεις στο σύνολο των κρατών μελών της Ε.Ε. βρίσκεται η χώρα μας στις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις, είτε πρόκειται για αριθμό διαμονών, είτε για διανυκτερεύσεις ανά επισκέπτη ή οικογένεια, με βάση πλέον τα επίσημα νούμερα της Eurostat, όπως αυτά προέκυψαν από την αξιολόγηση στοιχείων των Airbnb, Booking, Expedia Group και Tripadvisor.
Πανευρωπαϊκά, σταθερά στο τοπ 3 βρίσκεται το… βαρύ πυροβολικό για τον ευρωπαϊκό τουρισμό, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία, με τις δύο πρώτες να εναλλάσσονται στην πρώτη και δεύτερη θέση ανάλογα με την παράμετρο που προσμετράται κάθε φορά.
Η Eurostat, συγκέντρωσε για πρώτη φορά στοιχεία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με βάση τις κρατήσεις που έχουν γίνει σε τέσσερις μεγάλες πλατφόρμες, σε συνέχεια και της συμφωνίας συνεργασίας που είχε γίνει κεντρικά από την Κομισιόν με την Airbnb, την Booking, το Expedia Group και την Tripadvisor τον Μάρτιο του 2020.
Οι τέσσερις πλατφόρμες έχουν προχωρήσει σε επιμέρους συνεργασία με την Eurostat και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν είναι το πρώτο βήμα, ενώ θα υπάρξει και συνέχεια με επιπλέον επικαιροποιήσεις. Τα νούμερα αφορούν τις κρατήσεις που έγιναν μέσα από τις πλατφόρμες τη διετία 2018- 2019, ενώ για τη χρονιά της πανδημίας όπως και τα πρώτα νούμερα για το 2021 τα στοιχεία θα δημοσιευθούν αργότερα και μέσα στο φθινόπωρο «για ένα τουριστικό οικοσύστημα προς την κατεύθυνση της αειφορίας, της καινοτομίας και της ανθεκτικότητας», όπως επισημαίνεται από την Κομισιόν.
Τα στοιχεία αφορούν χωριστά τον αριθμό των διαμονών, πόσες φορές δηλαδή έγινε μία κράτηση για κάθε κατάλυμα μέσα από τις τέσσερις πλατφόρμες, τον αριθμό των διανυκτερεύσεων (συνολικά και ανά οικογένεια, όχι ανά επισκέπτη) και τέλος τον αριθμό των διανυκτερεύσεων ανά επισκέπτη.
Δηλαδή, μία τετραμελής οικογένεια που έκανε κράτηση για 3 νύχτες ενός διαμερίσματος αντιπροσωπεύει 1 διαμονή, 3 διανυκτερεύσεις και 12 διανυκτερεύσεις ανά επισκέπτη.
Τα επίσημα νούμερα
Στην Ε.Ε., το 2019 ο συνολικός αριθμός των διαμονών αντιστοιχεί σε 53,1 εκατομμύρια, εκ των οποίων οι 21,14 ήταν διαμονές εσωτερικού και σχεδόν 32 εκατ. εξωτερικού. Ο μεγαλύτερος αριθμός, στα 10,9 εκατ. εμφανίζεται στη Γαλλία και ακολουθεί η Ισπανία με 8,5 εκατ. και η Ιταλία με 7,76 εκατ.
Στην Ελλάδα καταγράφηκαν συνολικά 2,57 εκατ. διαμονές, με τη συντριπτική πλειοψηφία να αφορά ξένους επισκέπτες, ήτοι 2,35 εκατ., και μόλις 217 χιλ. τους Ελληνες που επέλεξαν τέτοιου είδους καταλύματα στη χώρα τους.
Ως προς τις διανυκτερεύσεις, σε όλη την Ε.Ε. των 27 ξεπέρασαν τα 190 εκατ. (εκ των οποίων πάνω από 126 εκατ. οι εκτός Ε.Ε.) με την Ελλάδα να ξεπερνά τα 10,1 εκατ.. Από αυτές η συντριπτική πλειονότητα, 9,42 εκατ. αφορούσε τις διανυκτερεύσεις ξένων επισκεπτών και μόλις 703 χιλιάδες Ελλήνων.
Η Γαλλία έρχεται πρώτη πανευρωπαϊκά με 38,54 εκατ. και ακολουθεί η Ισπανία με 35,62 εκατ. και η Ιταλία με 27,86. Γερμανία βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 16,54 εκατ., Πορτογαλία στην Πέμπτη με 10,7 εκατ. κι εν συνεχεία έκτη η Ελλάδα με τα 10,1 εκατ. διανυκτερεύσεις, όπως προαναφέρθηκε.
Επιπλέον, με βάση τα νούμερα που παρείχαν οι τέσσερις πλατφόρμες:
-Το 2019, πριν από την πανδημία, η οποία είχε και συνεχίζει να έχει τεράστιο αντίκτυπο στον τουρισμό, καταγράφηκαν περισσότερες από 554 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις για κάθε επισκέπτη σε ένα κατάλυμα με κράτηση από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking, Expedia Group και την Tripadvisor εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Πράγμα που σημαίνει ότι μία μέση ημέρα το 2019 περί το 1,5 εκατ. επισκέπτες έμεναν σε ένα κατάλυμα για το οποίο έγινε κράτηση μέσα από τις τέσσερις πλατφόρμες, με αύξηση κατά 14% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος, το 2018. Πρώτη είναι η Ισπανία με 111,7 εκατ. διανυκτερεύσεις ανά επισκέπτη, ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής η Γαλλία με ένα νούμερο πάνω από 109,16 εκατ., εν συνεχεία η Ιταλία με 82,56 εκατ., η Γερμανία με μεγάλη διαφορά, στα 39,96 εκατ., η Πορτογαλία με 33,12 εκατ. και η Ελλάδα με 28,76 εκατ. διανυκτερεύσεις (πάντα ανά επισκέπτη). Από αυτές, μόλις 1,72 εκατ. αφορούν τους Ελληνες και πάνω από 27 εκατ. τους ξένους επισκέπτες. Η Κροατία ακολουθεί με κοντά στα 26 εκατ. στην όγδοη θέση, ενώ το τοπ 10 συμπληρώνουν Αυστρία με 16,9 εκατ. και Τσεχία με σχεδόν 10,4 εκατ.
-Οι τοπ αστικοί προορισμοί για κρατήσεις μέσα από τις τέσσερις πλατφόρμες είναι το Παρίσι 15,1 εκατ. διανυκτερεύσεις ανά επισκέπτη, η Βαρκελώνη με 11,3 εκατ. διανυκτερεύσεις, η Ρώμη με 10,4 εκατ., η Λισαβώνα με 10,5 εκατ. και η Μαδρίτη με 8,3 εκατ. διανυκτερεύσεις ανά επισκέπτη.
Πριν από αυτά τα νούμερα η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή είχε μόνο περιορισμένα στοιχεία και όπως επισημαίνουν οι επιτελείς της Ενωσης «γίνεται τώρα ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να καλυφθεί το κενό», ώστε να υπάρχει μία πλήρης εικόνα για την αγορά προ Covid 19 και να υπάρχει ένας ‘’οδηγός’’ για την καλύτερη διαμόρφωση των πολιτικών στη συνέχεια, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, «η πανδημία επηρέασε βαριά την τουριστική βιομηχανία, έναν βασικό τομέα για την οικονομία της Ε.Ε.. Όπως και σε κλάδους στην Ευρώπη, το μέλλον του τουρισμού θα εξαρτηθεί από τη συλλογική μας ικανότητα να μεταβούμε σε ένα πιο πράσινο, πιο ψηφιακό και ανθεκτικό μέλλον. Έως το 2030, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ένας προορισμός κορυφαίας ποιότητας, με βιώσιμα χαρακτηριστικά προσελκύοντας ταξιδιώτες με υπευθυνότητα και περιβαλλοντική συνείδηση. Τα στοιχεία για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις θα υποστηρίξουν τα κράτη μέλη προς τη διαμόρφωση πολιτικών που στηρίζονται σε πραγματικά στοιχεία».
Διαβάστε ακόμα:
Μπιλ Γκέιτς: Ξανά στο στόχαστρο – Τέσσερις νέες καταγγελίες για εργασιακό bullying
Deutsche Bank: Με το βλέμμα στο… 2022 – Ποιες είναι οι πιο ελκυστικές επενδύσεις
Mητέρα τριών παιδιών απολύθηκε από την A