Τελευταία ευκαιρία για σωθεί μέρος της παρτίδας αποτελεί η άρση των περιορισμών για την έλευση βρετανών τουριστών στην Ελλάδα από την προσεχή Δευτέρα 19 Ιουλίου, ενώ πόντους στην προσπάθεια να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας προσθέτει και η προτροπή της γαλλικής πολιτικής ηγεσίας, οι πολίτες της χώρας να επισκεφτούν την Ελλάδα και όχι Ισπανία και Πορτογαλία.
Στο αντίποδα, η αμερικανική Τράπεζα Bank of America εκφράζει ανησυχίες για την επόμενη ημέρα λόγω της κυριαρχίας της μετάλλαξης Δέλτα στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.
Στο μεταξύ, εκτόξευση στις κρατήσεις κατά 400% έφερε η δήλωση του Βρετανού υπουργού Μεταφορών Γκραντ Σαπς, λίγες ημέρες πριν, από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ότι πλέον δεν χρειάζεται η αυτοαπομόνωση των Βρετανών τουριστών που επιστρέφουν από πορτοκαλί χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Χαμόγελα στον χώρο του τουρισμού
Η εν λόγω απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης έφερε χαμόγελα όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού. Και αυτό μετά από ένα μεγάλο διάστημα όπου η βρετανική αγορά, η οποία είναι από τους κύριους αιμοδότες του ελληνικού τουρισμού, ήταν σχεδόν «παγωμένη».
Την ίδια στιγμή πάντως τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας μόνο ευχάριστα δεν είναι. Ο αριθμός των κρουσμάτων καθημερινά αυξάνεται και πλέον οι προβλέψεις των ειδικών για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι δυσοίωνες. Η μετάλλαξη Δέλτα δείχνει πλέον ότι σύντομα θα είναι κυρίαρχη και στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, έντονο προβληματισμό για την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα στην Ευρώπη και τις χώρες του Νότου εκφράζει η Bank of America, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στον τουρισμό.
Σύμφωνα με την ανάλυση της αμερικανικής τράπεζας, ο δείκτης Rt, ο οποίος υπολογίζει τη μεταδοτικότητα του ιού, βρίσκεται άνω του ορίου του 1, δείγμα της διασποράς του κορονοϊού στις χώρες της Ευρώπης.
Μάλιστα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η Ελλάδα καταγράφει μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις, με το Rt να υπερβαίνει το 1,8 επίπεδο που είναι το υψηλότερο επίπεδο απ’ όλες τις υπό εξέταση χώρες.
Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται ο σχετικός δείκτης και στις υπόλοιπες χώρες του Νότου, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ αύξηση παρατηρείται προσφάτως και στις Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία, οι οποίες επίσης έχουν ξεπεράσει το όριο του 1.
Καμπανάκι για τον ευρωπαϊκό Νότο
Σύμφωνα με την BofA, έχουν δημιουργηθεί ανησυχίες για τον κίνδυνο επαναφοράς των περιοριστικών και ταξιδιωτικών μέτρων, με πιθανές επιπτώσεις και στον τουριστικό κλάδο, από τον οποίο εξαρτώνται αρκετές χώρες του Νότου.
Προς το παρόν, πάντως, η Bank of America δεν αναμένει την επιβολή πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων, εκτιμώντας ότι οι αποφάσεις των κυβερνήσεων θα εξαντληθούν σε μερικούς και μικρού εύρους περιορισμούς.
Όμως, ο κίνδυνος για την απώλεια ενός ακόμη καλοκαιριού στην Ευρώπη είναι πάντα υπαρκτός, ιδίως μετά την απόφαση της Γαλλίας να θέσει περιορισμούς στα ταξίδια προς την Ιβηρική χερσόνησο. «Ακόμη μια εκτροχιασμένη χρονιά θα μπορούσε να ισοδυναμεί μ’ ένα επίπονο χτύπημα στη Νότια Ευρώπη» σχολιάζει, χαρακτηριστικά, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος.