Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα επιμόρφωσης και επανακατάρτισης εργαζομένων στον τουρισμό

45
Modern luxury hotel reception counter desk with bell

Στην επιμόρφωση και επανακατάρτιση 20.000 εργαζομένων απασχολούμενων, εργαζομένων των οποίων η σύμβαση ανεστάλη εξαιτίας της πανδημίας ή και ανέργων στον τουρισμό στοχεύει το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 46 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζει η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, με γνώμονα την προσαρμογή του κλάδου στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στη μετά-COVID-19 εποχή.

Το «Reskilling and Upskilling in tourism sector», όπως ονομάζεται το πρόγραμμα, αποτελεί ένα από τα έργα που θα υλοποιήσει το υπουργείο Τουρισμού μέσω πόρων που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος θα αναλάβουν από κοινού τα υπουργεία Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τι προβλέπεται

Το έργο επιμόρφωσης αποτελείται από 4 διαφορετικούς κύκλους σεμιναρίων, που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν συνολικά έως και 20.000 ενδιαφερόμενοι. Κάθε κύκλος θα έχει διάρκεια 4 μηνών, ενώ η διδασκαλία κάθε ειδικότητας θα περιλαμβάνει 300 ώρες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Τα σεμινάρια αυτά θα παρέχονται μέσω εποπτευόμενης μαθησιακής διαδικασίας σε ηλεκτρονική πλατφόρμα με υπεύθυνο καθηγητή ανά τμήμα. Από τον κάθε κύκλο θα ωφεληθούν έως και 5.000 ενδιαφερόμενοι.

Οι θεματικές ενότητες των ειδικοτήτων των σεμιναρίων αυτών θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Τουρισμού. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην επανακατάρτιση των εργαζομένων και των ανέργων πάνω στις ειδικές μορφές τουρισμού. Για τη βελτιστοποίηση του αποτελέσματος θα αξιοποιηθεί η ήδη υφιστάμενη τεχνογνωσία των τμημάτων μετεκπαίδευσης του υπουργείου Τουρισμού με εξειδικεύσεις αιχμής.

Το εκπαιδευτικό υλικό θα διαμορφωθεί από συμπράξεις Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Κέντρων Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης, Κέντρων Διά Βίου Μάθησης, Σχολών του υπουργείου Τουρισμού και άλλων σχετικών φορέων που θα επιφορτιστούν και με την υλοποίηση των σχετικών προγραμμάτων. Για την εγγύηση της υψηλής ποιότητας του περιεχομένου προβλέπονται συγκεκριμένοι μηχανισμοί ελέγχου ποιότητας.

Σε κάθε ωφελούμενο-καταρτιζόμενο που θα συμμετέχει επιτυχώς στα σεμινάρια αυτά θα χορηγείται ειδική χρηματική αποζημίωση, την οποία και θα λαμβάνει μέσω του ΟΑΕΔ αντί του επιδόματος ανεργίας. Οι αιτήσεις συμμετοχής θα είναι συνέχεια ανοιχτές για τον επόμενο κύκλο, ενώ όποιος συμμετάσχει σε ένα κύκλο θα αποκλείεται αυτομάτως από τη συμμετοχή σε άλλο. Στο εν λόγω πρόγραμμα σεμιναρίων δε θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι είναι ήδη ωφελούμενοι άλλων επιδοτούμενων σεμιναρίων. Με τη συμμετοχή τους στα συγκεκριμένα σεμινάρια, οι ενδιαφερόμενοι θα αποκτούν ένα σχετικό πιστοποιητικό πάνω στη θεματική ενότητα που έχουν διδαχθεί.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις