Η Μεγάλη Βρετανία ανοίγει τα σύνορα της μετά από 16 ολόκληρους μήνες. Οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από ΗΠΑ και ΕΕ θα εξαιρούνται της δεκαήμερης καραντίνας από τη Δευτέρα 2 Αυγούστου, δίνοντας ζωτικής σημασίας ανάσα στον τουριστικό κλάδο αλλά και ουσιαστική ώθηση στην οικονομία.
Στα διαδικαστικά της απόφασης, η εξαίρεση της καραντίνας αφορά όχι μόνο αυτούς που έρχονται από πράσινες αλλά και από πορτοκαλί χώρες της βρετανικής λίστας, που είναι άλλωστε και η πλειοψηφία, ενώ για όλους παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση αρνητικό τεστ πριν την είσοδό τους στην χώρα – ακόμα και γρήγορο τεστ αντιγόνων – αλλά και άλλο ένα PCR τεστ τη δεύτερη ημέρα της διαμονής τους.
Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς στην επίσημη ανακοίνωσή του δήλωσε ότι «είναι ένα ακόμα πολύ σημαντικό βήμα. Είτε αφορά την επανένωση μιας οικογένειας είτε για μια επιχείρηση που επωφελείται, σίγουρα είναι κάτι που όλοι μπορούμε να χαρούμε.Ένα φανταστικό βήμα που θα δώσει σε ένα κλάδο 28 δισεκατομμυρίων λιρών, που υποστηρίζει πάνω από μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας τη δυνατότητα να ξανά ξεκινήσει» δήλωσε ο Τζός Κροφτ, Πρόεδρος του οργανισμού εισερχόμενου τουρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο (UKinbound).
Ο βρετανικός τουριστικός κλάδος σε αριθμούς
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) για το 2019 είχαν επισκεφτεί την χώρα 41 εκατομμύρια ταξιδιώτες, εκ των οποίων τα 12 εκατομμύρια ήταν μόνο από Αμερική, Γαλλία και Γερμανία ενώ το 61% των εισερχόμενων ταξιδίων ήταν από την ΕE.
Και ενώ ο κλάδος χαιρετίζει μια «καθυστερημένη», όπως την χαρακτηρίζει, απόφαση, εκφράζει επίσης προβληματισμό για τον ρυθμό με τον οποίο θα γίνει η ανάκαμψη. Ενδεικτικό είναι, ότι ενώ από τη Δευτέρα θα επιτρέπονται και οι διεθνείς κρουαζιέρες βάσει της χθεσινής κυβερνητικής οδηγίας, οι εταιρείες κρουαζιερόπλοιων δηλώνουν ότι αδυνατούν να οργανώσουν ταξίδια μέσα στον Αύγουστο και θα επιχειρήσουν να σαλπάρουν από τον Οκτώβριο και μετά.
Κατ’ εξαίρεση δεν θα απαλλαγούν από την καραντίνα οι Γάλλοι τουρίστες, οι οποίοι αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων στο τουρισμό της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ αβέβαιη είναι ακόμα η σταθερότητα μιας απόφασης που γίνεται με βάση επιδημιολογικά δεδομένα που αλλάζουν συνεχώς.
Πηγή: DW